Jag vet vad du ska äta i sommar

07:30 22 Jun 2017

Sommaren är, deprimerande nog, på sin peak just nu! Med midsommar runt knuten har vi inom kort en allt mörkare tid att se fram emot. Lyckligtvis är i alla fall jag ganska lik en groda i en kastrull som inte inser att vattnet börjar bli olidligt hett, fast i en motsatt situation då, och jag kommer inte att upptäcka hur kallt och mörkt det är förrän jag sitter på bussen med snorig näsa och raggsocksklädda fötter, bläddrandes bland mobilbilder från sommaren. Då kommer jag att tänka, upprörd: nej nej nej vad gör jag här?

Men inte ännu. Nu är det som sagt sommar. Och på sommaren kan man komma att behöva en alldeles särskild repertoar av recept, för aldrig ses vi väl och äter tillsammans så mycket som nu? Den här bloggen är ingen ungdom längre, vilket betyder att den blivit en enorm receptskatt. Naturligtvis kan du gräva själv, men ännu bättre är väl att jag, bloggens väktare och beskyddare, sammanställer en lista. Alltså: i glaset, bredvid glaset, på grillen, vid sidan om grillen, efter middagen – sommarens bästa recept, allt från våfflor med falsk laxröra till vietnamesiska grillspett.

 

I glaset

 


1. På listan över drinkar alla bör bemästra finns tveklöst bloody maryn. Här har jag skrivit en lång harang om hur du får till det. Experimentera dig till din personliga favorit och blanda till så snart tillfälle ges (förslagsvis någon slags brunchsituation).

2. Få allmän drinkinspiration och kaffe-lime-drinkinspiration specifikt genom att läsa mitt snack med enastående bartendern Amanda på Salon 39 i Köpenhamn.

3. Två grejer folk gillar jättemycket: glass, och gin & tonic. När dessa två saker, med lite hjälp från dig, slår sina kloka huvuden ihop får vi en gin & tonic-isglass, och vem vill inte ha det?

4. Den bästa after worken får du om du följer stegen i det här inlägget, kort beskrivet: friterad calamari med massor av svartpeppar, och till detta en klarröd svalkande americano.

 

Snacksigt

 


1. Gör alla en jättetjänst och återuppliva sjuttiotalsklassikern grönsaker med dipp (gott!!!) med det här receptet på rädisor med aioli på rostad vitlök.

2. Men ska du ta dig en drink tycker jag dock att du kan bjuda på fritrerade salviablad med flingsalt. Det går skitsnabbt och är skitgott, varken mer eller mindre.

3. En annan underskattad snack/förrättsituation är våfflan, en given sommarklassiker både salt som söt. Här finns ett recept på våfflor med en ”falsk laxröra” som är mycket användbar att ta till om det finns hungriga veganer eller för all del vegetarianer i närheten, och den där laxröran är heller inte så dum att slänga på ett gäng snittar eller ha som räksubstitut på en toast skagen.

 

På grillen

 

1. En god anledning att tända grillen (som om man behöver en ursäkt?) är att fira den amerikanska självständighetsdagen den fjärde juli, du kan ju tillexempel grilla flankstek och sno ihop en riktigt lyxigt dekadent milkshake.

2. När du ändå har grillen framme tycker jag att du kan slänga på några ostron också! (recept på rökta ostron med manchego, bacon och mangold finns här – plus en berättelse om mitt livs sämsta dejt).

3. Den här misomarinerade laxen går utmärkt att grilla, lägg på den med skinnsidan nedåt bara, och se till att toppa med sesamfrön och krasse så blir du genast klassens coolaste.

4. Det här receptet på vietnamesiska färsspett på citrongräs är dunder, nu när jag plockade fram det känner jag att jag lagar det alldeles för sällan. Man kan naturligtvis tillreda detta i en gjutjärnspanna, men på grillen kommer smakerna verkligen fram så som sig bör. Testa! Fläskfärsk, kycklingfärs eller nötfärs, du väljer själv.

 

Tillbehören

 

1. Med sommarens alla grillhäng tenderar vi att tävla om att slå knut på oss själva när det gäller att hitta på nya och finurliga tillbehör till den grillade huvudattraktionen. Om du gått hela ditt liv utan att grilla din sallad har du nu chans att ändra på det, och det tycker jag du ska, för det är riktigt gott.

2. Knåpa ihop några jordgubbsspett och grilla också när du ändå är igång, för du har väl hört att jordgubben är den nya tomaten? (Jan Johanssen har i alla fall det, för jag kommer ihåg att han länkade till det här gamla inlägget i en tweet. Ha!)

3. Är du inne på det asiatiska spåret kan den här koreanska salladen med gurka och gochujang vara ett utmärkt komplement till din grillade favoritgrej. Annars: testa den här salladen på haricot verts och persika.

4. Alla gillar väl en go potatissallad. Min favorit är denna klassiker: färskpotatis, kapris och rödlök med en vinägrett på dijonsenap, citron, honung, olja, salt och peppar. En annan god är den här ljumna varianten med örtolja och kvarg.

5. En annan lax som inte går av för hackor är den här lågtempade laxen med blodapelsin, solroskärnor, brynt smör och krasse. Kan ätas som en lunchsallad eller som inslag i nån slags buffésituation. Blodapelsin är inte direkt i högsäsong nu, men hallå hallå, varför inte byta ut mot grillad persika eller fänkål?

6. Mushy peas låter som ett irriterande dubstepkollektiv, men det är i själva verket ett slags klet du får till om du mixar gröna ärtor med mynta och lite annat kul. Det är gott och passar bra till grillade grejer, testa så får du se.

 

Efterrätter

 


1. När efterrättsinspirationen tryter går det bra att ta till en simpel småkaka med bryggkaffe-lösning: syltkakor aka hallongrottor är ju det godaste som finns, och somriga kusinen rabarberkakan är inte dum den heller.

2. Efterrätten Eaton Mess är ju en brittisk klassiker, men vill man twista till det en aning (och det vill man ju) kan man göra en Eastern Mess istället – komplett med rosenvatten, pistagenötter, grekisk basilika och färska hallon. Vacker som en dag.

3. Men så här: om Estern Mess vinner skönhetstävlingen, ja då är sockerkakan med vallmo och citron domaren som korade vinnaren – en riktig gammal go beauty queen vars skönhet ingen kan förneka. Bonus: fruktansvärt god.

4. Pajer av alla slag hör ju definitivt sommaren till, då bär och frukt finns i överflöd. Nu när Twin Peaks är på tapeten igen kan man unna sig att laga en körsbärspaj enligt konstens alla regler, recept finns här. Servera med vaniljglass så är saken biff.

5. Min all time favourite-favoritkaka är den här citronkakan av Anna Bergenström. Snygg, syrlig och god, och gör sig extra bra i sällskap av ett gäng färska jordgubbar.

In i köket med dig nu, stå inte där och slöa.
/Slaktarn

En kommentar | “Jag vet vad du ska äta i sommar”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Emma skriver:

    Älskar din blogg så mycket! Det här är typ som att du skrivit upp allt jag är sugen på? För övrigt gjorde jag minestronesoppa för några dagar sen på en pastasort som heter strozzapreti, ser väldigt lik ut den du undrade namnet på.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Andra bloggar

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg