Sommarprat: sprutsvett, spökmens, ensamhet och meningslöshet

5:50 30 Jun 2015

Min mobil är helt varm av att ha kollat twittermentions en gång i minuten sedan klockan 13. Är helt slut. Ligger i sängen och tuggar tuggummi.

image

 
Idag kan jag titulera mig SOMMARPRATARE. Ni fattar inte hur coolt detta är. Eller så gör ni det. Ni kanske fattar mer än vad jag gör det.

image

 
Jag och Johanna korkade upp finchampagne, plockade fram jordgubbar och kakor och satte oss på min innergård. Klockan 13 sändes det och jag höll på att bajsa på mig.

image

 
Och sen rullade det på. I 90 minuter. Jag berättade om saker som jag tycker är intressanta. Folk lyssnade och hade åsikter. Jag har till exempel ingen aning alls om hur jag ska handskas med alla totala dissektioner från Aftonbladet, Expressen, Göteborgsposten osv, som tagit sig friheten att tolka varje ord jag sagt, när jag egentligen bara ville berätta. Klart det ligger en djupare mening bakom vissa saker, men andra grejer är bara historier, och det gör jag ju för er. Mina följare. Ni som vill veta vem den riktiga Clara är. Jag gör det inte för journalisterna. Journalisterna kan slänga sig i väggen. Det är ni som räknas. Det är era åsikter jag bryr mig om.

image

Foto: Jonas Ekblom/Sveriges Radio

Har lite ont i huvudet av att försöka inte ta åt mig av det negativa och att faktiskt fatta det positiva. Ska kurera mig med lite Orange is the new black. Tack för allt. Ni är bäst. Puss och kram.

image

51 kommentarer | “Sommarprat: sprutsvett, spökmens, ensamhet och meningslöshet”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Sofia skriver:

  Du var så jäkla bra!!!! Fick både min mamma och mormor skratta och säga ”Hon var ju jättebra!” Du var skitbra på att berätta, och sa himla bra saker. Kram!

  1. Clara Henry skriver:

   Men åhhhhhhhh vad roligt!! Tack snälla, snälla du. Vad jätteglad jag blir. KRAM!

 2. Alexandra skriver:

  Kan föreställa mig skrattet som uppstod när du fick fel diplom

  1. Clara Henry skriver:

   Hehe!! Hur visste du att jag fick fel?! Finns det på SR’s hemsida någonstans?

 3. Maja skriver:

  Helt jävla underbart sommarprat!

  1. Clara Henry skriver:

   Vad helt jävla underbart att höra! TACK!!

 4. Emilia skriver:

  Grät, skrattade, rös och var så otroligt stolt över att kalla dig min förebild. Så fruktansvärt bra var det Clara

 5. Linnéa skriver:

  Ahhhhh, herregud vilket sommarprat! Vet inte hur jag ska uttrycka mig för att förklara hur bra det var, men det är ju lätt något av det bästa jag hört! Du är så underbar och jag är stolt och glad över att du är min förebild. Älskar det, och känner igen mig i mycket, speciellt böckerna du skrev när du var liten, gjorde nämligen exakt likadant<3333 många kramar!

 6. Linnea skriver:

  Du är så duktig på att ”berätta” och förklara händelser med roliga ordval! Jag brukar inte tycka om att bara lyssna på folk som pratar utan att se någon bild, men du gör det superbra och får mig att skratta! Kramar <3

 7. Astrid skriver:

  Kan man höra det i efterhand någonstans? Missade tyvärr idag men vill absolut lyssna på det!:)

 8. jennifer skriver:

  Hej Clara!jag har precis lyssnat klart på ditt sommarprat och jag känner utanför vanligheterna att jag MÅSTE få skriva till dig och be dig ge dig själv en klapp på axeln för det va SÅ JÄVLA BRA!Jag må vara ynka 16 år men jag vet definitivt att du borde vara mycket stolt!Du är så galet duktig på att berätta och har väldigt bra saker att säga och ah du är helt enkelt bäst!många kramar från mig!

 9. Alex skriver:

  Det finns här att lyssna på i efterhand för er som efterfrågar:
  http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/567014?programid=2071

  Själv har jag inte hunnit lyssna ännu, men ser fram emot det! :)

 10. Fredrik Hansson skriver:

  Förstår inte vad då dillar om, lyssnade dom över huvud taget eller?
  Jag tyckte du var jätte bra, rolig och intressant :-)
  Ta inte åt dig av vad dom skriver, dom vill inte säga som de är och de är att du är den som är bäst :-)
  Så vad blir nästa mål Allsång på skansen ? :-D
  Ha de bra och krya på dig nu.

 11. Louise skriver:

  Clara ditt sommarprat var mäktigt. Jag rös när du sa det om att mens ”bara” är något som över 800000 personer i sverige har. ALTTSÅ JAG RÖS. Speciellt med låten efteråt som passade perfekt. Det var så himla bra så jag vill lyssna igen, hehe. Tvivlar inte på att du kan förändra världen om du vill och du kommer ha massa människor bakom dig :D

 12. moa skriver:

  Galet hur grym Du är Clara !!

 13. Alexandra skriver:

  http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/567014?programid=2071

  Thihi, såg det om diplomet här! Om man bläddrar till bild 7 :-)

 14. Maria skriver:

  Suveränt sommarprat! Bland de bästa jag hört! Go Clara! ❤️

 15. Matilda skriver:

  Superbra sommarprat! Var kul att lyssna på dig länge och samtidigt hålla på med annat, lyssna med min lillasyster och det var helt klart välspenderade 90 minuter, hoppas du kommer få gå göra mer liknande saker:)

 16. Elisabet skriver:

  Hej Clara!
  Jag skulle sätta mig för att äta och sökte ett program för att lyssna på. Jag gillar ofta sommarpratarna i p1 men det var just idag en okänd för mig 90-talist och jag tänkte att det inte kunde var något för mig ( jag är själv 80-talist, äldre och klokare så klart ;) ). Just som jag hade tänkt den tanken insåg jag hur fördomsfull jag var och bestämde mig därför för att lyssna och se vad denna 90-talist kunde ha att säga. Det visade sig vara en rolig, smart ung kvinna som gav en inblick i den lite yngre generationen (ni som vuxit upp med internet) men också en hel del igenkänning och bekräftelse. Så, tack Clara, för ett roligt och bra sommarprat! Intressant att få höra hur du tänker och tagit dig fram och kommit dit du är. Och tack att du pratar om svett och mens. Tänk att en snygg och smart ung kvinna som du både svettas och mensar. Otroligt!! Tänk jag gör också det! Tänkt om det vore OK att både få svettas och mensa och ha alla andra mänskliga reaktioner utan att det ska döljas och skämmas.

  Lycka till på din fortsatta väg!

  Till dina PMS-dagar kan du läsa detta: Du har något att ge och komma med! Du är bra! Fortsätt!

  Bästa hälsningar
  en 80-talist-tant som är beredd att ändra sina fördomar ;)

 17. Emma Maria skriver:

  Du var grym Clara! Jättebra sommarprat, både intressant & underhållande. Bra jobbat! :D

 18. Junitjej skriver:

  Verkligen kul att du är sommarpratare!

 19. Carissa skriver:

  Tyckte ditt sommarprat var asgrymt! Ta inte åt dig❤️

 20. anki skriver:

  vad ska det bli av dig? Sommarprateriet – coola ner! Byt upp dig till litet svalkande likgiltighet.

 21. Anna skriver:

  Här kommer en stående ovation för ditt grymma sommarprat *applåder*. Mycket igenkänning och jag tycker också att jag fick se en ny, väldigt ödmjuk och fin, sida av dig. Ett extra plus för grym musiksmak också :)

 22. Alma skriver:

  Du är så himla duktig Clara!!! Lyssnade precis på ditt sommarprat, så galet bra! Heja heja

 23. Jessica Sundberg skriver:

  Heja dig! Jag älskade ditt sommarprat! Jag är 42 år och själv bloggare (inte vloggare än men vem vill se en gammal 42 åring i rutan :-) ) men i mindre skala. Har aldrig varit inne på din blogg eller youtube-kanal förut, hade dock hört ditt namn och du verkar grym! Bra där!

 24. Sofia skriver:

  Fantastiskt bra sommarprat! Jätteintressant och roligt att lyssna på! Heja dig!

 25. Tove skriver:

  Sjukt bra sommarprat! Igenkänningsfaktorn var hög, med allt från det uteblivna Hogwartsbrevet som jag sörjer än idag, till paniken som uppstår då man svettas i en grå tröja och måste flasha armhålorna… För att inte tala om spökmensen! Som sagt, du var riktigt, riktigt grym!

 26. Anna skriver:

  Vad glad och varm jag blev när jag lysande på dig!! Jag delar helt klart din åsikt ang det här med mens… Själv har jag två döttrar som är 8 och 6 år. Jag har börjat prata om mens med dem redan. Mycket av den anledningen som du tar upp. Jag vill inte att mina döttrar ska få information i skolan i grupp då man iaf inte vågar fråga något. Alla bara fnittrar och efteråt är det inte mycket som har sjunkit in… Jag vill att vi ska kunna prata om sådant och sitta och fnittra tillsammans och att det VERKLIGEN blir en stund att minnas och minns vad som verkligen sades. Snacka om att jag kände mig stolt när vi hade en liten diskussion om barn. Min yngsta är så barnkär att jag börjar bli rädd att bli en mycket ung mormor . Jag frågade: om ni får barn någon gång, hur gamla tror ni att ni är då? Minstingen svarar: 13! Puh! Det hoppas jag inte…. Då svarar äldsta: Men! Då är det ju inte ens säkert att vi har fått mens! Hm! Ja, hur menar du, frågar jag. Nu kommer svaret: Om man inte har fått mens kan man ju inte få barn, då har ju liksom inte ens äggstockarna börjat jobba! Yes!!! Då visste jag att jag hade lyckats!!! Tack igen för ett fint sommarprat!
  Kram från mensmamman

 27. Tess skriver:

  Så otroligt bra sommarprat! Jag kände så väl igen mig i i stort sett allt du pratade om och det var verkligen starkt gjort av dig att visa en relativt ny sida av dig själv. Ofta kan man tro att alla bloggerskor och youtubers är helt perfekta, men du visar alltid en väldigt mänsklig sida av dig själv vilket känns väldigt stärkande. Så tack för ett underbart sommarprat!

 28. Matilda skriver:

  ALLTSÅ LÄGG AV lyssnade på ditt sommarprat påväg till jobbet imorse och hade 10 minuter kvar av det när jag egentligen skulle börjat så blev 10 min sen *ops* MEN det var det så värt, så himla himla himla bra och viktigt. Vet inte ens om du förstår hur bra det var själv. Hoppas att många icke-mensare lyssnade också för SÅ viktigt att prata om. Plus att jag känner igen mig så mycket i din ensamhet, flyttade också själv till en storstad för ett år sen. Rös(ryste?) när du pratade om det. Och såklart skrattade jag för mig själv på tunnelbanan. Hehe. MILJONERS KRAMAR

 29. Matilda skriver:

  Så HIMLA bra sommarprat!! Har lyssnat 3 gånger nu och jag bara älskar det. Skit i alla tidningar och all media, de hittar alltid nåt som är fel, enligt dem! Iaf, det bästa sommarpratet jag har hört(har typ bara hört halva David bartras, men ändå!) älskar dig, kram<3

 30. Julia skriver:

  Lyssnade tidigare idag på ditt sommarprat. Sträck på dig Clara, det gjorde du jättebra!

  Har följt dig sedan start och det känns som jättelänge sedan, är det verkligen bara tre år? Det jag fastnat för hos dig det är inte bara det att du är rolig, utan mer för att du har en igenkännsfaktor (heter det så..?). Mycket av det du tog upp i sommarpratet kändes som att det kunde kommit från min egna mun. Det där med att vara introvert speciellt. Kände också hallelujah när jag fick ett ord på det och det är fint att höra om andra som känner lika dant. För jag har precis som du gått runt i många år och trott att jag är tråkig. Och det gör jag väl fortfarande ibland. Snälla skriv om det! Det kändes som att du verkligen satte ord på det på ett sådant bra sätt och jag hade önskat att någon med en röst, som har den där makten det talas om, kunde prata om det. Det är jobbigt att känna sig tråkig, jag vill få folk att förstå men jag har svårt att sätta orden för det.

  Satt på tåget när jag lyssnade på ditt sommarprat. Fnissade emellanåt och emellanåt kom det en liten tår i ögonvrån. Den där igenkänsfaktorn som jag känner att du har gör att man känner en sådan genuin glädje för din framgång. Du är inte överklass eller har glidit in på ett räkskal. Man känner liksom att det är en vanlig person bakom allt, förstår du hur jag menar? man känner att det hade kunnat vara en själv lika väl och det känns liksom inspirerande och peppande. Och med det menar jag inte att du är utbytbar eller inte gör ett hårt jobb, tvärt om, att man kan nå sina drömmar även utan att ha rika föräldrar eller fina kontakter.

  Konstruktiv kritik kan vara bra, men vad jag har sett så är de negativa kommentarerna riktade till dig mest bull. Så Clara, lägg de åt sidan. Läs de positiva kommentarerna en extra gång och ta dig till dig. Du är fantastisk på det du gör. Se så mycket du har åstadkommit bara på några år. You go girl!

 31. Hanna skriver:

  Yayyyy! Har precis lyssnat färdigt på ditt sommarprat och vill bara hurra lite i efterskott åt din briljans! Hurra hurra hurra!

 32. Ebba skriver:

  DITT SOMMARPRAT VAR SÅÅÅÅ HIMLA BRA!!
  Bästa jag hört på länge du var bäst clara!

 33. Sofia skriver:

  Jag lyssnade just på ditt sommarprat i mobilen, bor i Australien och brukar lyssna på sommarpratarna för att hålla igång svenskan och hålla koll på vad som händer där ”hemma”. Hade aldrig hört talas om dig innan, men tänkte att jag ju kunde lyssna en stund och stänga av ifall det var dåligt. Jag önskar att det varat längre än de 60 minuterna som podcasten var. Nu ville jag bara skriva en kort kommentar för att påminna dig om att du gör nåt bra och viktigt, ifall om att du skulle få negativa kommentarer vill jag vara del i att hjälpa dig att se bortom dem. Det är suveränt att unga kvinnor som du kan stötta och finnas där för ännu yngre tjejer och blivande kvinnor, och för oss gamlingar också.

 34. Alicia skriver:

  Älskade ditt sommarprat. Det var grymt, mycket för att jag kände igen mig själv i dig och jag kände att om du har lyckats bli så cool och självsäker så kan jag med.
  Kram <3

 35. Frida skriver:

  Alltså. Lyssnade på ditt sommarprat och jag känner mig så himla lättad, och glad. Kunde relatera till så himla mycket, och jag har aldrig riktigt förstått tidigare, jag har alltid känt mig lite tråkig, lite fel, eller annorlunda som inte orkar/vill hänga med på allt jämt. Du satte orden på allt jag någonsin känt och tänkt, och för det är jag himla tacksam. Du är även sjukt rolig, och verkar vara en underbar person. Tack för att du är du <3

  (ps, nördar 4 life yaoo)

  Kramar,
  /Frida.

 36. Frida skriver:

  Alltså. Lyssnade på ditt sommarprat och jag känner mig så himla lättad, och glad. Kunde relatera till så himla mycket, och jag har aldrig riktigt förstått tidigare, jag har alltid känt mig lite tråkig, lite fel, lite annorlunda som inte orkar/vill hänga med på allt jämt. Du satte orden på allt jag någonsin känt och tänkt, och för det är jag himla tacksam. Du är även sjukt rolig, och verkar vara en underbar person. Tack för att du är du <3

  (ps, nördar 4 life yaoo)

  Kramar,
  /Frida.

 37. Kajsa skriver:

  Fantastiskt bra sommarpratare!Igenkänningsfaktor var hög på många ställen. Vill nu ge dig och alla andra menstruerande kvinnor/flickor ett tips:menskopp. Den tar visserligen inte bort pmskänslorna men man slipper bindor och tamponger och gör därför mensen lättare att leva med. Tack igen för ett bra program!

 38. Sara skriver:

  Jag tycker att det är så himla coolt att äldre människor som inte visste om dig innan tar sig in på din blogg och kommenterar posetivt om ditt sommarprat! I ditt sommarprat nämde du ju inte ens vad din blogg hette. Att de människor som skriver ”Jag har inte riktigt koll på internett” och så vidare tar sig tid att leta upp din blogg och till och med kommenterar! Shit alltså.

 39. Klara skriver:

  Claraaaa!! Har inte skrivit dehär föränn nu, men lyssnade på ditt sommarprat samma dag som det släpptes och det va såååå bra!! Kände igen mig i så mycket som du berättade, drömmar som barn, att vara introvert, mens, sprutsvett osv. Tack för att du e så bra och fortsätt me det du gör ❤️

 40. Ida skriver:

  Hej Clara. Lyssnade precis på ditt sommarprat. Det är så himla tråkigt att höra att du får utstå mycket hat och idiotiska kommentarer, så jag tänkte istället komma med lite kärlek. Verkligen superbra sommarprat!!! :) Jag som själv flyttat till Stockholm som ung och oerfaren vet precis hur det känns att vara ensam i en enorm ny stad. Skrattade också högt åt historien om svetten på Blogawards och var tvungen att googla fram gruppbilden från kvällen. Du kan vara lugn, ingen svett syntes och du är tusen gånger finare, coolare och en mycket bättre förebild för unga tjejer än Kenza, Angelica och Blondinbella tillsammans! Keep up the good work! <3

 41. Ida skriver:

  Hej Clara. Lyssnade precis på ditt sommarprat. Det är så himla tråkigt att höra att du får utstå mycket hat och idiotiska kommentarer, så jag tänkte istället komma med lite kärlek. Verkligen superbra sommarprat. Jag som själv flyttat till Stockholm som ung och oerfaren vet precis hur det känns att vara ensam i en enorm ny stad. Skrattade också högt åt historien om svetten på Blogawards och var tvungen att googla fram gruppbilden från kvällen. Du kan vara lugn, ingen svett syntes och du är tusen gånger coolare och en mycket bättre förebild för unga tjejer än Kenza, Angelica och Blondinbella tillsammans! Keep up the good work! <3

 42. Elin L skriver:

  Tummen upp för ditt sommarprat! Jag kände igen mig i mycket och håller med dig om mycket. Mitt favorit-sommarprat hittills :)

 43. Lina skriver:

  Hej Clara!

  Först och främst, fantastiskt sommarprat! Grattis! Jag lyssnar inte på många men ditt var ett måste och jag ångrar det inte en sekund (även fast jag somnade i slutet men det var för att jag var trött och klockan var typ 2 på natten. Jag lyssnade om slutet förresten.)

  Det var mycket jag relaterade till, men något som fastnade var när du pratade om ensamheten i Stockholm och om att vara introvert. Jag kände igen mig i nästan allt i din beskrivning och det kändes så skönt att äntligen få ett ord och ett ”bevis” på något jag hållt inne så länge. Introvert alltså. Jag har alltid känt mig konstig och tråkig och har aldrig fattat varför andra har så lätt för saker jag har så svårt för, som till exempel att prata i telefon, prata med främlingar och vara i stökiga miljöer. Jag håller inne på känslor tills jag nästan kvävs i mig själv, och det var en sån lättnad när du pratade om det och jag känner mig inte lika konstig och ensam längre.

  TACK Clara. Tack för att du berättar och delar med dig. Det betyder allt för vissa.

  Från Lina

 44. ALiCE med ICE skriver:

  Bry dig inte om de jävla mossiga gamla gubbiga journalisterna, ditt sommarprat var fett!!! Och ett av de jag sett mest fram emot. Min kompis ringde igår och ba: ”åååh tack för tipser om Claras sommarprat, det var sååå bra!”. Journalister fattar inte. Du är bäst.

 45. Elina skriver:

  Jag måste erkänna en sak, jag har helt missat dig och din framgång. Från att ha varit en trogen bloggläsare och följare i diverse sociala medier gav jag upp hoppet. Det började kännas som om det inte fanns någon äkta människa kvar därute som publicerade vad de ville istället för att bara lyda sina följares önskemål. Allt de senaste åren har känts så tillgjort, skrytsamt och fejk!! Men jag lyssnar på sommarprat och idag hörde jag ditt. Nu är jag helt lycklig inombords, du är fantastisk!

  Efter din berättelse om svett-tröjan på galan var jag tvungen att leta upp bilden där alla har armarna i luften. Tycker att du är klockren! :D
  Jag är så glad att höra hur ärlig du är, som inte målar upp någon skrytsam bild av dig själv bara för att du plötsligt flyttat till huvudstaden utan är ärlig om hur det egentligen är. Det är fantastiskt att höra någon erkänna hur inflyttade och ensamma så många egentligen är. & inte bara skryt om att det är den enda staden i hela landet som är värd att bo i.

  Det behövs fler som du som kan vara förebild åt alla unga, bloggläsande tjejer därute. Jag avskyr dem som målar upp att livet är fullt av svettfria armhålor, fancy resor, kläder och smycken värda en hel årslön och ett ständigt flängande bland krogar, kompisgäng och populära uteställen. Jag vill se så många fler av dig, som är jordnära och vågar säga sin mening även om det inte alltid är vad man förväntat sig att höra.

  Fortsätt rocka grå t-shirt och sneakers, fortsätt cykla runt ensam, fortsätt välja glass i soffan framför flamsiga, intetsägande utekvällar, fortsätt att inspirera alla där ute att VÅGA följa sina drömmar utan att behöva måla upp någon perfekt fasad som ”passar in i storstan”.

  Du har just fått ytterligare en följare som är oerhört inspirerad av dig. Fortsätt köra din grej så får vi en värdig förebild i sociala medier!
  Tack för ett grymt sommarprat!

 46. Eva Störby skriver:

  Hej Clara och tack för ett underbart P1 sommarprogram! Hade ingen aning om vem du var( fast när jag kollade med mina tre döttrar efteråt blev jag idiotförklarad!) men nu efter det underbara programmet är jag ett stort fan av dig! Modiga, härliga du som pratade om så många roliga saker! skrattade högt flera ggr där jag låg på stranden med hörlurarna och lyssnade på det nedladdade programmet!✌️ Lovar att lyssna o läsa mer av dig, fortsätt vara precis den du är! sommarkram från Eva Störby, Falkenberg ☀️✌️

 47. steffanie skriver:

  Jag hade ingen aning om vem du var innan jag lyssnade på ditt sommarprat. Men nu vet jag! Du förgyllde min kväll i afton när jag oljade in altanen, tack! Tror jag måste leta upp din Youtubekanal nu :-)

 48. Celina skriver:

  http://cdn.diply.com/img/920ff2ac-134a-4679-9494-8a613af7b0d6_m.jpg

  Hittade ett sjukt smart tips till att life hacka sig undan svettningar så fram med dom gråa tröjorna och kör järnet ?! Har inte provat själv än om de funka men lääääätt värt ett försök!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst Stockholm

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Andra bloggar

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg