Summerburst

1:37 14 Jun 2014

Just nu pågår Summerburst på Gärdet i Stockholm. Emilie Roslund har åkt helikopter över området, stått i kö och dansat till Cazzette. 

”Tänk på att hålla er undan från propellern när ni går ut från helikoptern”. Instruktören tittar allvarsamt på mig och mitt sällskap som efter tjugo minuters kö-tid står redo att påbörja vår tur. I en följdfråga undrar jag varför han informerar om en sådan självklarhet.

– Det är vanligt att folk börjar backa mot propellern när de ska ta kort på sig själva och helikoptern.

Det är alltså här vi är. Året är 2014 på Summerburst i Stockholm och folk är nära att förlora livet på grund av en helikopter-selfie. Och jag förstår dem; att flyga över Gärdet en junikväll är inget annat än omtumlande. 

I nästa kö, till områdets Taco-truck, skämtar några besökare om att kalla arrangemanget för Winterburst. Det blåser starka vindar över fältet och stundvis faller regnet över festivalens lättklädda besökare. Ja, vädret suger vErKliGEn men stämningen går det inte att klaga på. Publiken är lojal mot huvudscenens akter och varvar vevande med öl, rosé och köande till något av områdets alla mattält. Menyn är bred och lovande. Det serveras allt från ostdränkta nachos och langos till supermoderna tzay-spett och chickenwraps. Det finns till och med en vegetarisk meny.

Utbudet är en kompromiss mellan klassisk festivalmat och skrytig streetfood. Den pullade porken serveras i platsglas, men vem bryr sig.

Det är ju musiken som är det viktiga. Killmusiken. 

Summerburst säger sig ha gjort sitt urval av artister utifrån vad publiken önskat. Enligt Anders Boström som är Summerbursts festivalgeneral vill besökarna inte se kvinnliga akter, därav line-upen. Den enda helkvinnliga akten under helgen är Rebecca & Fiona. De tilldelas den osmickrande tiden 16.00 på fredagen, en tid då områdets besökare tillhör en låg skara. Den enda akten, utöver R&F själva, som spelar musik gjord av kvinnor är 96:an Martin Garrix. 

Oavsett genus lyckas samtliga akter hålla sin publik i gungning. Mellan mixningarna använder de sig av mikrofonen för att kommunicera med publiken. Den vanligast förekommande frågan lyder ”Are you ready Stockhoooooolm???!?!?!?”=”)#=932” som besvaras av vrål och housedansande händer (tänk Avicii). Hela stämningen påminner om att sitta i Popexpressen på Gröna Lund; man vet vad som väntar och snart exploderar det. 

För 350 kronor går det att observera allt detta från ovan. Helikopterfärden är fem minuter lång och tar en över festivalområdet, Frihamnen och delar av Djurgården. Uppe i luften är Summerburst i sitt esse, men även de små stunderna skapar glädje. Som när himlen spricker upp mitt upp under Cazzettes gig och publiken tjuter ikapp till solens strålar. Äntligen ett instavänligt moment. 

De tre vanligast förekommande färgerna på Summerburst

1. Neongrön

2. Neonrosa

3. Valfri annan neon-färg

 

De tre vanligaste klagomålen under Summerburst

1. ”Det var bättre förr.”

2. ”Hur länge ska det här vädret hålla i sig?”

3. ”Var är min mobil?”

 

De tre vanligaste klagomålen hemma hos min mormor

1. ”Det var bättre förr.”

2. ”Hur länge ska det här vädret hålla i sig?

3. ”Var är min mobil?”

 

/Emilie Roslund

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Andra bloggar

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg