Bokmässan 2014: BOKSLUT

7:05 28 Sep 2014

Leif Mannerström, Desmond Tutu och geniet som ansvarar för bildtexterna på Bokmässans officiella facebookkonto.  

Nu är årets Bokmässa över. 97 133 besökare rörde sig genom lokalerna med den torra luften. Någon sa att den torra luften berodde på den offantliga mängden trycksvärta under samma tak. En annan ville inte avslöja hur många mål det snubbiga Författarlandslaget i fotboll utklassade Gatans lag med. Men det var tydligen en match ”med många roliga inslag och sparkar”.

På eftermiddagens presskonferens bjöds det på kräftor eftersom Bokmässan uppfanns på en kräftskiva för 30 år sedan. Det avslöjades att nästa års tema blir UNGERN. Dessutom ska fokus läggas på isländska röster. Det ska också inledas ett projekt som kretsar kring ”yttrandefrihet”. Detta ska nå sin kulmen 2016. Jag undrar hur det når sin kulmen. Det kanske firas med tårta. Det låter trevligt det där med kulmen.  

Under årets mässa inleddes en ny programpunkt var 48:e sekund. Varannan bestod av Jan Guillou och en PA-anläggning. André Maciel, chef för kulturavdelningen vid Brasiliens utrikesdepartement, talade mycket om den svenska publikens helt otroliga koncentrationsförmåga. Den är tydligen helt otrolig. Den som relaterar sträcker upp en hand.

Finaldagen, söndagen (min, den jag vandrade zombielikt igenom) präglades av excesser i superlativ och ryggdunkningar och slitna ögon och dålig andedräkt och fantastiskt fina böcker från Ellerströms förlag (Vandra, tanke av Ingeborg Bachmann! Att skriva av Marguerite Duras! Ariel av Sylvia Plath!) och funderingar kring hur Per Hagman hade det på Park Lane kvällen innan (hängde han med Expressengetingen?) och en tidning som bara publicerar glada nyheter med glada människor och ilska när man ser Ian Melcher Shering Wachtmeister af Johannishus och den här grymma dikten av Felicia Mulinari. Den sistnämnda var viktigast idag. Den påminde mig, med min av bokbranschlingo hjärntvättade hjärna, om att så mycket av den mest betydelsefulla litteraturen aldrig släpps in i det gigantiska komplexet vid Korsvägen.

Därmed inte sagt att mycket inte varit härligt, roligt, brännande, vackert, obekvämt och stökigt. Det är bara att scrolla ner och låta nerverna kittlas. Nu är tåget snart i Stockholm. Nu ska jag läsa Maja Lee Langvads text i Gläntas andra nummer om migration. Sen ska jag sova i en vecka. Hej så länge. Eller som Pär Thörn skulle säga: ”Betyder knackningarna att man har besök?” Eller som Jan Guillou skulle svara: ”Nej.”

/Elis Burrau, litteraturredaktör 

En kommentar | “Bokmässan 2014: BOKSLUT”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Alien J skriver:

  Hej vänner, Mitt namn är Alien Janice, en läkare, som arbetar på Capio Saint Görans sjukhus, Stockholm-Sverige. Jag är ny här på den här bloggen, jag vet inte riktigt mycket om hur sakerna fungerar här. Jag läser bra artiklar och kommentarer från den här bloggen, jag uppskattar blogginnehavaren för det goda innehållet här .. för några dagar sedan läste jag ett vittnesbörd om hur man återställer förlustförhållandet med att göra ett äktenskapsarbete, det hjälpte mig verkligen så mycket att hitta lösning för att återvinna min ex kärlekspartner. Vänligen läs mina sanna livserfarenhet, det här kommer att vara till hjälp för att så många av oss läser. Du kan söka efter svar och brådskande lösning för att lösa relationsproblem, som att komma tillbaka med ex-kärlekspartner, hur man räddar ett brutet äktenskap och hur man slutar skilja. {dr.oduduwaspellcaster@gmail.com} är det enda riktiga och bekräftade svaret för att återvinna extern kärlekspartner inom två dagar du är klar och glad att återkomma i området med din älskare.
  Det hände mig för några dagar sedan, efter att ha varit gift med min man Andrea, i över 6 år har vi inget barn av oss själv, jag kunde inte bli gravid efter så många års äktenskap. Detta var ett stort problem som jag hade med min man Anderson, han tror att allt hopp är borta och felet var att jag inte blev gravid, han bröt upp med mig på grund av det här problemet att jag inte kunde bli gravid, förklarade jag för honom och gjorde allt för att få honom att förstå att han skulle komma hem, jag besökte läkare för personlig rådgivning, jag vill ha min man tillbaka i mitt liv, jag älskar honom så mycket. Jag bad honom att återvända med allt, jag lovade honom och familjemedlemmar pratade med honom att problemet inte är att jag inte har ett barn men han vägrade. Jag förklarade mitt äktenskapsproblem till min bästa vän, en kollega på arbetsbyrån och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en Spiritualist Love-spell caster för att återvända till min man hemma och välsigna mig med livmodern. Jag har redan läst så mycket online om den här samma spellcaster mannen som mina vänner rådde mig att kontakta Dr.Oduduwa den stora herbalisten från en tropisk Sahara afrikana region, som kan hjälpa mig att lansera en kärleksspell för att få en man hemma till mig, men Jag är den typ som aldrig gillade att tro på andlig kraft eller stavar, jag hade inget val jag gav det ett försök, jag skickar meddelande till Oduduwa privat kontaktadress stavningskanalen. Oduduwa berättade att han kan hjälpa mig, han försäkrar mig att det inte var något problem med mig att allt kommer att bli bra inom 7 dagar efter stavning och förtrollande böner tror jag och väntade tålmodigt på den sjunde dagen att komma eftersom jag inte kan vänta med att se mitt hjärta önskar bli sant. Oduduwa den andliga spellmaster kastade stavningen i luften, och gjorde alla andra stavnings charmar på min vägnar i sitt tempel vid midnatt.
  Förvånansvärt den andra dagen var det runt 16.00. Jag fick ett telefonsamtal från okänt nummer, se Anderson min man ringde mig på telefon, jag blev så lyckligt förbluffad, jag svarade på mitt telefonsamtal, se det var min mans röst, vi hade en lång konversation och ber om ursäkt för mig. Han återvänder hem inom 7 dagar som Oduduwa har sagt det. Två månader efter att jag kände mig feberig, besökte jag familjen läkare för check-up, se jag var tre veckor gravid efter att min man kom tillbaka hemma.
  Jag är så glad idag för att jag i förra månaden födde en pojke, efter många år i äktenskap utan att ha barn, lät Oduduwa en charmspell för att återvända min man hemma till mig och han förberedde en växtbaserad rotting, traditionell hjärnskakning medicin för att ge mig graviditet för att få ett barn.
  Glädje och glädje i hjärtat är för mycket, jag lovade redan Oduduwa att dela mitt goda nyhetsbevis om sitt bra arbete efter att resultatet har blivit framgångsrikt, det var väldigt enkelt och enkelt för mig att arbeta och följa Droduduwa-instruktioner. Det fungerar perfekt för mig utan några biverkningar. Jag har denna goda avsikt att dela med sig av de här goda nyheterna här, så att alla som har liknande äktenskap / relationskris kontaktar Dr.Oduduwa Love spell snabb lösning. kärleksspell återställa ex-kärlekspartner, kärleksspell för att stoppa skilsmässa, stava för att avsluta äktenskapet. Traditionella rötter och örter för att bota blodcancer, WhatsApp mobil .: +79268011965

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg