Lördagens Bokmässa i bristfälliga referat och dåliga aforismer

9:05 28 Sep 2014

Är Amazon ett hot mot boken? Står Marcus Birros hjärta öppet? Är jag fortfarande i Göteborg? Här är ett axplock lördagsmoment från litteratursveriges truliga firmafest. 

Stämningsbild.

Jag ska sluta tjata om Jan Guillou, men jag fann mig själv bredvid honom av en slump och kunde inte låta bli att fråga om jag kanske kunde få besvära med en banal enkät. Med oerhört darrande röst. Han sa bestämt ”nej” och såg på mig som om jag var dum i huvudet. Det var på ”herrtoan”. Vi stod och tvättade händerna. 

Kämpa Jan! Heja Jan!

Gårdagens besöksiffra var 25 302 människor. Samtliga ska ge ut monumentala självbiografiska projekt på Piratförlaget till våren. Det blir 25 302 böcker! Helt sjukt mycket böcker! 

På frågan om det finns en stark berättartradition i Västerbotten så svarar Ida Linde: ”Jag har ingen statistik.” På påståendet ”Att läsa din bok är nästan som att läsa en film” så svarar Ida Linde: ”Jag gillar ju inte film.” Ida Linde ser och hör språk. Ida Linde är inte en särskilt visuell person. Nej, inte alls. Många har påpekat att hennes nya bok har en hemsk titel, men Ida Linde håller inte med. Ida Linde säger: ”Norrut åker man för att dö är en helt okej titel. Det är mest människor söderifrån som uppfattar den som hemsk. Det kan lika gärna tolkas som att åka hem.” Att åka hem är mer tryggt än hemskt. Ida Linde undrade bland annat ”Kan man ärva skuld?” när hon skrev. Ida Linde säger: ”Exploateringens historia upprepas. Pengarna verkar inte hamna norrut.” Ida Linde säger angående den egna litterära utvecklingskurvan: ”Jag är inte intresserad av genrefrågan, men jag vill hitta en form där man kan berätta allt man vet. Att berätta allt jag vet är mitt sätt att svara mot utrymmet jag fått.”

”Det här seminariet ska inte bara handla om Bruce Springsteen.”

När Joakim Pirinen läser små textbitar, för tre personer, med en fantastisk butterhet kring hela sin uppenbarelse, när han pratar om namnet ”Nulle”, hur jävla dumt det är (och vad det faktumet har för effekt som produktiv begränsning), när han imiterar Evert Taube i en hysterisk monolog sprängfylld av absurda maträtter omringad av den röda galonen i Aftonbladets monter – ja, då är det ändå rätt fint på Bokmässan. Speciellt när man vet att Timbro har tvingats stå ut med hela kalaset. Aftonbladet har ett bra ljudsystem.

När Per Gerhard Schlingmann (bra mellanamn eller hur!?) går mot en seminariehall så gör han det precis som vem som helst som är väldigt glad, ja kanske lycklig. Så ser det ut.

Jag har aldrig sett Rum för poesi så fullt av människor och förväntningar som när Athena Farrokhzad och den rumänska poeten Svetlana Cârstean ska läsa. Det är en fullkomligt hänförande stund. Athena berättar om deras samarbete, hur hon gick in i ett översättningsprojekt och fann en syster. Vad göra nu, när Svetlanas strålande Skruvstädsblomman kommit ut i Sverige och Vitsvit i Rumänien? Att börja skriva dikter till varandra är ett svar. En strategi för att få fortsätta tillsammans. De måste få fortsätta tillsammans. Att få lyssna på dessa ofärdiga, fulländade texter blir en ynnest. Intim och extrovert – det är hypnotiskt. Svetlana läser om flygplanstoaletter och revolutioner. Athena säger innan hon börjar: ”De här dikterna är till Svetlana men alla kommer att förstå dem utom Svetlana.” Det är oerhört vackert. Alltihop. Jag skulle göra raderna orättvisa i den här haltande referatformen. Jag hoppas på en kollektivdiktsamling där de båda poeternas texter ståra sida vid sida i all sin hänsynslösa, förrädiska, praktfulla intensitet. Talar till varandra i första hand, til läsaren i andra. Jag hoppas att den diktsamlingen kommer, men att det inte slutar där. Athena måste fortsätta resa till Bukarest, Svetlana måste fortsätta flyga till Stockholm. De måste fortsätta tala och skriva. Hursomhelst – det är lördagens finaste ögonblick.  

”De här dikterna är till Svetlana men alla kommer att förstå dem utom Svetlana.”

Lördagens roligaste ögonblick är när Judith Kiros utser megaliberalen, socialisthataren och discjockeyn Johan Staël von Holstein till vår tids Kassandra (sierskan som förutsåg Trojas undergång) under liveinspelningen av Flumskolan. Även här är det väldigt roligt att Timbro hänger precis bakom. 

Folkbildning på gång.

Att tala med sin förläggare är det nya att tala med sin mamma eller pappa.  

Om några timmar är det presskonferens. Då presenteras temat för nästa års Bokmässa. Jag tror att det blir typ ”LONDON FÖRR I TIDEN TÄNK TUDOR ELLER VAD DET HETER.” Den som lever får se. Nu återstår den ack så föraktade söndagen. Söndagen på Bokmässan är död. Det kan varken Sigge Eklund eller Siri Hustvedt ändra på. 

Här är jag i garderoben med omslaget till Paulo Coelhos ”Otrohet”! Undrar vad jag ska göra med det. Mina jeans luktar krog.

/Elis Burrau, litteraturredaktör  

2 kommentarer | “Lördagens Bokmässa i bristfälliga referat och dåliga aforismer”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Alien J skriver:

  Hej vänner, Mitt namn är Alien Janice, en läkare, som arbetar på Capio Saint Görans sjukhus, Stockholm-Sverige. Jag är ny här på den här bloggen, jag vet inte riktigt mycket om hur sakerna fungerar här. Jag läser bra artiklar och kommentarer från den här bloggen, jag uppskattar blogginnehavaren för det goda innehållet här .. för några dagar sedan läste jag ett vittnesbörd om hur man återställer förlustförhållandet med att göra ett äktenskapsarbete, det hjälpte mig verkligen så mycket att hitta lösning för att återvinna min ex kärlekspartner. Vänligen läs mina sanna livserfarenhet, det här kommer att vara till hjälp för att så många av oss läser. Du kan söka efter svar och brådskande lösning för att lösa relationsproblem, som att komma tillbaka med ex-kärlekspartner, hur man räddar ett brutet äktenskap och hur man slutar skilja. {dr.oduduwaspellcaster@gmail.com} är det enda riktiga och bekräftade svaret för att återvinna extern kärlekspartner inom två dagar du är klar och glad att återkomma i området med din älskare.
  Det hände mig för några dagar sedan, efter att ha varit gift med min man Andrea, i över 6 år har vi inget barn av oss själv, jag kunde inte bli gravid efter så många års äktenskap. Detta var ett stort problem som jag hade med min man Anderson, han tror att allt hopp är borta och felet var att jag inte blev gravid, han bröt upp med mig på grund av det här problemet att jag inte kunde bli gravid, förklarade jag för honom och gjorde allt för att få honom att förstå att han skulle komma hem, jag besökte läkare för personlig rådgivning, jag vill ha min man tillbaka i mitt liv, jag älskar honom så mycket. Jag bad honom att återvända med allt, jag lovade honom och familjemedlemmar pratade med honom att problemet inte är att jag inte har ett barn men han vägrade. Jag förklarade mitt äktenskapsproblem till min bästa vän, en kollega på arbetsbyrån och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en Spiritualist Love-spell caster för att återvända till min man hemma och välsigna mig med livmodern. Jag har redan läst så mycket online om den här samma spellcaster mannen som mina vänner rådde mig att kontakta Dr.Oduduwa den stora herbalisten från en tropisk Sahara afrikana region, som kan hjälpa mig att lansera en kärleksspell för att få en man hemma till mig, men Jag är den typ som aldrig gillade att tro på andlig kraft eller stavar, jag hade inget val jag gav det ett försök, jag skickar meddelande till Oduduwa privat kontaktadress stavningskanalen. Oduduwa berättade att han kan hjälpa mig, han försäkrar mig att det inte var något problem med mig att allt kommer att bli bra inom 7 dagar efter stavning och förtrollande böner tror jag och väntade tålmodigt på den sjunde dagen att komma eftersom jag inte kan vänta med att se mitt hjärta önskar bli sant. Oduduwa den andliga spellmaster kastade stavningen i luften, och gjorde alla andra stavnings charmar på min vägnar i sitt tempel vid midnatt.
  Förvånansvärt den andra dagen var det runt 16.00. Jag fick ett telefonsamtal från okänt nummer, se Anderson min man ringde mig på telefon, jag blev så lyckligt förbluffad, jag svarade på mitt telefonsamtal, se det var min mans röst, vi hade en lång konversation och ber om ursäkt för mig. Han återvänder hem inom 7 dagar som Oduduwa har sagt det. Två månader efter att jag kände mig feberig, besökte jag familjen läkare för check-up, se jag var tre veckor gravid efter att min man kom tillbaka hemma.
  Jag är så glad idag för att jag i förra månaden födde en pojke, efter många år i äktenskap utan att ha barn, lät Oduduwa en charmspell för att återvända min man hemma till mig och han förberedde en växtbaserad rotting, traditionell hjärnskakning medicin för att ge mig graviditet för att få ett barn.
  Glädje och glädje i hjärtat är för mycket, jag lovade redan Oduduwa att dela mitt goda nyhetsbevis om sitt bra arbete efter att resultatet har blivit framgångsrikt, det var väldigt enkelt och enkelt för mig att arbeta och följa Droduduwa-instruktioner. Det fungerar perfekt för mig utan några biverkningar. Jag har denna goda avsikt att dela med sig av de här goda nyheterna här, så att alla som har liknande äktenskap / relationskris kontaktar Dr.Oduduwa Love spell snabb lösning. kärleksspell återställa ex-kärlekspartner, kärleksspell för att stoppa skilsmässa, stava för att avsluta äktenskapet. Traditionella rötter och örter för att bota blodcancer, WhatsApp mobil .: +79268011965

 2. Ameliabran skriver:

  ”Thanks for your support! Committed to crafting compelling content that resonates and builds valuable backlinks.”
  Cobra Kai jacket

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp