Några nedslag från fredagens Bokmässa

8:25 27 Sep 2014

2 dagar Bokmässa har passerat. 2 dagar av egots vibrationer. Här är några tankar kring gårdagen:

Jan Guillou är vekligen överallt, på riktigt. Piratförlaget står för all utgivning av litteratur i Sverige.   

När Leif Holmstrand läser ur nya Asami Kannon; avfallet och skriksjunger ”MEGALOMANER SMEK ER SJÄLVA!” (så att väggarna i Rum för poesi skakar) så blir han Sveriges kanske bästa poet just nu. Och poesi är ju, som vi alla vet, en tävling. 

Geni.

Sara Stridsberg är verkligen briljant. Och naturlyriker. Hon pratar i helt färdiga sentenser: ”Att skriva är som att falla utan att skada sig”. Och så vidare. 

”Nej till Nato” är en populär kampanj

Svenska kyrkans scen har den största, mest lojala publiken. Och det bästa ljudsystemet. I övrigt är Bokmässan den enda platsen där den arketypiska, dråpliga rundgången existerar.

När Athena Farrokhzad pratar om språkets skönhet; om vikten av ”vackert” språk (i sin bredaste definition) så drar Magdalena Ribbing igång hela åhörarskaran i en extatisk, spontan applåd. (När Athena innan gav en känga till marxistiska män som ”inte fattar” vad intersektionalitet är, samtidigt som de slänger sig med begrepp som historiematerialism, så var bifallet något mer reserverat).  

Den tveklöst mest populära personen på mässan är Henrik Brandão Jönsson. Han får tusen gånger mer uppskattning och high fives på mässgolvet än de aktuella brasilianska författare som han intervjuar, tillsammans. Han är i och för sig den enda som får high fives. 

Kristian Lundberg har återupptäckt den politiska dikten, utan politik. Joar Tiberg hatar kanadagåsen.

Vem är det inuti Expressengetingen!? Får människan betalt!? Och om så är fallet: är det Jan Guillou!? Som lever ut en obegriplig wallrafffantasi!? Eller är det en ung litteraturkritiker!? Ska Expressengetingen skildra hela förra seklet!?

Niklas Åkessons Sokrates död är ett litet mästerverk. Det är klokt att ha releaseevent utanför mässhallen.

Varken Gläntas eller Bangs fest gjorde någon besviken. Den palestinska poeten Ghayath Almadhoun dansade absolut bäst till Rosh grymma livespelning på Pustervik. 

Liv Strömquist är överallt. 

Stefan Sundström gillar fisk.

Det finns en monter som heter ”Tokiga bibelord” som marknadsförs av en person på 5 meter höga styltor som vandrar omkring iklädd en tröja på vilken det står ”TOKIGA BIBELORD”. 

Klas Östergren gillar att dissa sitt unga författarjag eftersom det får honom att verka sympatisk. Detta syns mycket tydligt.

Ena halvan av Michael Mortimer spelade tydligen skivor tillsammans med ena halvan av The Embassy. På Kino. (Enligt källor var ena halvan av Michael Mortimers insats som DJ en smula tveksam, tydligen fanns där en fäbless för electro från 2012). Om skivspelandet räddade äventyrsromanen återstår att se.

Alla har presspass, men ingen skriver. Alla är författare, men ingen läser. 

Och slutligen: var är Göran Greiders katt!?

Obligatorisk selfie från rulltrappan.

/Elis Burrau, litteraturredaktör  

 

PS. Missa inte Nöjesguidens fest ikväll. Den är tydligen på ett hotell. 

2 kommentarer | “Några nedslag från fredagens Bokmässa”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Moin Khan skriver:

    Gutt Frënn, de Moin Khan vu Lund-Schweden, ech sinn en Zivilinstituter vu Beruff, 45 Joer. Léif Liesen ech dat richtegt Zeegestëmmung, ech hunn eng positiv Absicht, datt dës Informatioun hëlleft, een Artikel ze liesen an dësem Moment direkt ze bréngen fir eng Kéier gebrach ze maachen a verléift d’Love-Bezéiung bannent 2 Deeg zréck. Nodeems ech a Relatioun mam Abeg Erickson fir Joeren a Kraaft getrueden ass, huet si mat mir opgefall, ech hunn alles gemaach fir hir Léift ze retten an ze vertrauen zréck, mee alles wat ech gemaach huet, war verréckt, ech wollt si rëm vill wéinst der Léift, déi ech fir meng Fra, ech hunn e puer vun hir Frënn gefroot, fir iwwer mech ze plädéieren, ech hunn Verspriechen, awer si refuséieren ech meng Entschëllegung ze akzeptéieren. Ech hunn mäi Problem op meng Kolleg am Aarbechtsfreak erklärt an si huet virgeschloen, datt ech e Kontakt mat der Schreifweis, dee mir hëllefe kann, e Kontakt ze kontaktéieren, mais ech sinn den Typ vu menger Persoun, déi ni gär hätt, den Zauberabschnitt existéiert oder ze schaffen, Keen Choix awer et ze probéieren, ech schécken E-Mail un den Oduduwa Schabloun Kanal an hie sot mir, datt et kee Problem war datt alles vir dräi Deeg fein ass, datt meng Ex komme bis dräi Deeg zeréck ginn, huet de Love Schreift zougelooss Deen Deel an d’Loft an iwwerraschend den zweeten Dag war et ronn 6.00AM. Meng ex Love Partner huet mech op mengem Handy telefonéiert, ech war sou iwwerrascht, datt ech den Telefonapparat anruffen, et war méng Fra Calline, alles wat se gesot hat, datt si sou traureg war fir alles wat geschitt ass datt se eis erëm zeréckkéieren, meng D’Fra huet seng Schold an d’Léift fir mech verstanen. Ech war sou glécklech a war op hatt gaang, dat war wéi mir zréck op Trakt liewt glécklech zesummen liewen als eng Famill. {dr.oduduwaspellcaster@gmail. com}
    WhatsApp Handy: +79268011965

  2. Ameliabran skriver:

    ”Your encouragement is appreciated! Committed to consistently creating top-notch content for valuable backlinks.”
    Cobra Kai jacket

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp