Yard intar Nobelberget – gör det till Frankrike och USA

7:48 23 Apr 2015

Arrangörerna Majkel Koko, Elnaz Assadi, Johanna Schneider och Martin Kling. Plus hundarna Pippo och Iris i den gamla kontorslokalen.

 

På lördag är det dags för den första av tre Yard-festivaler på Nobelberget. Varje festivaltillfälle är tänkt att presentera olika scener, länder och städer i världen. I helgen står New York, Frankrike och Stockholm på repertoaren.

Uppträder gör Levon Vincent, FredP, Jus-Ed, Shonky, D’Julz, Molly, Mirja Larsson och Henrik Bergqvist.

Varför bokar ni alltid artister som ingen känner till?
– Tack gode gud för det… Nä, jag skojade bara! Det beror väl på vem man frågar. Vi har absolut bokat smalare än till exempel Dans Dakar, men vi har fortfarande bokat några av de absolut största inom underground-scenen, säger arrangören Johanna Schneider.

– Så det är liksom smalt, men ändå inte. Målet är väl att det ska vara smalt men välkomnande. Jag tycker Shonky är ett bra exempel, han är en sån som är världens fetaste panorama bar-dj, men också en sån som folk som hängt på en fet strandfest på Ibiza kan känna till, lägger hon till.

 


 

Arrangörerna för Yard och de ansvariga för hela Nobelberget sitter i en övergiven kontorlokal ute i Nacka. Den har inte använts på åratal, och området de har hyrt är enormt. När Nöjesguiden besöker duggregnar det och är kallt, men det är inte svårt att se hur det skulle kunna bli en ljus vår- eller sommarkväll.
Martin Kling pekar ut över gården, utanför själva sporthallen där Yard till störst del kommer hålla till.

– Här kommer det stå olika foodtrucks och baracker man kan gå in och hänga i. Vi kommer bygga upp en ljudvägg också. Han viftar med armen mot motorvägarna och Hammarbybacken i fjärran.

För satsningen med Nobelberget – där just nu bara Yard och Natten är inbokat 2015, och där Green Door Project tidigare hållit till – är delvis ett samarbete med kommunen, som vill hotta upp området.
– Alla vill bo där det händer roliga saker, men när folk väl bor där måste oftast de roliga sakerna upphöra efter ett tag. Vi får alla vara glada över att Stockholm har fått det här fantastiska tillfället att ha fest på ett sånt här ställe.

 

I två år har GFC, Grandins Flying Circus som är Jakob Grandins kommunikationsbyrå, hyrt in sig på området och “möjligheterna är oändliga” för vad som kan göras, enligt Martin Kling. Längre bort ligger ytterligare ett hus som inte används av någon och som de har tillgång till. Och lokalen som används på lördag, en gammal gymnastikhall, tar 2500 personer.

Men just nu har man alltså bara gått ut med Yard och Natten för i år.
– Du behöver verkligen inte vara en inbiten techno/house-nörd för att komma. Målet är väl att folk ska lita på Trädgården och Under Bron och komma oavsett bokning, just för att vi presenterar en helhet från 15-03. Det kommer bli magiskt, säger Johanna Schneider.

Nobelberget ligger fyra stationer med buss från Slussen, och SL sätter in extrabussar så att alla ska komma hem.
– Det kostar mer att ta en taxi från Söder till Berns än vad biljetten kostar, säger Johanna Schneider.

 

Har du inte köpt biljetter ännu är det bara att surfa in här. Biljetter kommer även att säljas i entrén.

 

/Jenny Nordlander

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp