Stockholms filmfestival: The Propaganda Game

2:15 17 Nov 2015

Ett förälskat par klunsar inför en beundrarskara som vore de höga på tjack. Några barn imponerar med rollerbladeskonster. Nordkorean efter nordkorean ler in i kameraögat, synkroniserat och väldigt ansträngt. Det blir inte så mycket mer spännande än det The Truman Show-anspelande anslaget i dokumentären The Propaganda Game.

Dramaturgin utgör ett illa sammansatt pussel med logiska luckor på de mest obefogade ställen. Filmens huvudperson visar sig vara spanjoren Alejandro – en darling som borde ha slaktats i klipprummet. Kanske räckte inte materialet till, då det antyds ha utgått från en inspelningsperiod under fem ynka dagar.

Det är många trådar som spinner parallellt, men av filmen uppstår i slutändan fler frågor än den ror i land. Jag blir exempelvis nyfiken på om regissören Alvaro Longoria har tillägnat sig kunskaper i källkritik – någonsin? 

Filmteamet får en guidad tur i ett krigsmuseum utan besökare, ett sjukhus utan patienter och ett gym utan bänklyftare. Men den självklara frågan ställs inte till guiden utan presenteras till publiken i ett teatraliskt framväst ”Varför står museet tomt? Det vet vi inte”. Men snälla någon, fråga då.

Det ihophafsade materialet avspeglas inte minst i en ovanligt rastlös biopublik. Killen bakom mig snarkar, tjejen intill kollar sin Facebook och en tredje person demonstrerar sitt missnöje genom att lämna salongen. Och Nordkorea förblir ett mysterium.

/Maja Waltré

2 kommentarer | “Stockholms filmfestival: The Propaganda Game”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Ameliabran skriver:

    ”Thanks for your support! Committed to crafting compelling content that resonates and builds valuable backlinks.”barbie jacket

  2. james smith skriver:

    Your writing is a symposium, where ideas converge to dance in the ballroom of intellectual discourse.I Love La Hoodie

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg