Nä du Moraltanten

14:23 2013-09-11

Igår mejlade en läsare mig den här insändaren. Hon hade sett den i Nynäshamnposten och fick ”ont i magen” vid läsningen och undrade nu vad jag tyckte.

Låt oss titta lite på kontentan i den här insändaren. Signaturen ”Moraltanten” menar alltså att det är kvinnans eget ansvar om hon blir med barn om hon ”går med på” samlag utan skydd. Diverse medierapportering som säger att kvinnor ”tvingas till olagliga aborter” far därför med osanning enligt Moraltanten, kvinnor har ju möjligheten att säga nej och borde hålla på sig tills de är mogna för att ta det ansvaret. Männen i insändaren omnämns med en mening där de frånsägs något större ansvar eftersom det är en ”illusion” att tro något sådant. Ironiskt nog konstaterar Moraltanten i samma mening att vi faktiskt inte lever på 1800-talet.

Lustigt. För det kändes precis som det när jag läste insändaren.

Moraltanten har rätt i en sak, vi är mer upplysta idag, vi vet hur heterosex gör bebisar. För det krävs en kvinna och en man. På vilka grunder är mannens ansvar i bebistillverkningen en illusion? Kan män inte ta ansvar? I chefspositioner och bolagsstyrelser går det tydligen bra. 

 

I en patriarkal struktur handlar den klassiska kvinnorollen om att bejaka mannen på olika sätt, om inte genom barnhämtning, städning, mat på bordet, så genom kroppen och sex. Mansrollen i sin tur handlar ofta om att bli bejakad, att njuta av kvinnokroppen, klämma, känna, pumpa och när han väl har ejakulerat är samlaget fullbordat. Mannens sexuella njutning står helt enkelt i fokus, och med den allmänna kondomfobin är det lättare sagt än gjort att ”be om” kondom när allt du vill är att han ska ha det skönt.

Och varför denna förväntning på att kvinnan är den som ska ställa frågan? Är det för att hon föralltid kommer vara dagisflickan som ännu en jävla gång ska ha ”pli” på dagispojken? Ta ansvar. Skydda. Sopa under mattan. Göra allting bra och duktigt. 

Samma strukturer gör också att kvinnors nej, tvärtemot det Moraltanten skriver, inte alltid är ett nej. Visst finns ”möjligheten” att säga nej rent verbalt, men valfri läsning av våldtäktsfall vittnar om att nej inte alltid är ett nej, oavsett om du säger det med kroppen eller munnen. Men allt som oftast fastnar ju faktiskt nej:et någonstans i hjärnan, eftersom vi fått lära oss att hela tiden BEJAKA.

Inget tröttar ut mig mer än de här patriarkala strukturerna som lägger krokben för oss alla gång på gång. Enligt Moraltantens modell om kvinnligt ansvar ska vi anamma de patriarkala strukturerna istället för att skrota dem, men är det inte helt sinnessjukt att ge kvinnor hela ansvaret för något man ALLTID är två om?! Skyddat sex är ett ansvar som ska delas, att tro något annat är verkligen att snacka om en illusion. 

15 kommentarer | “Nä du Moraltanten”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. lola skriver:

  Fast hon har en poäng. Kanske är man inte mogen att ha sex om man inte är beredd att ta konsekvenserna av det – det vill säga att det kan bli barn. Med det inte sagt att man inte kan ha sex bara för njutningens skull. Men man ska ALLTID ha med i beräkningarna, tycker jag, att det KAN resultera i kids. Oavsett hur väl man skyddar sig. Och det gäller både kvinnor och män, såklart.
  Allt annat är, enligt mig, ansvarslöst.

 2. feministen skriver:

  Varför handlar modern feminism om att försöka undslippa ansvar från saker och ting?

  Det rimmar illa med att visa att man kan ta ansvar i bolagsstyrelser liksom…

 3. Is skriver:

  ”Feministen”, kan du snälla berätte för mig hur det att en vill at båda män och kvinnor skal DELA ansvaret är det samma som att ”försöka undslippa ansvar”? Förklara gärna också varför preventivmedler bara skal vara kvinnors ansvar. Om du känner dig på gott humör så kanske du kan läsa den faktiska texten som Hannah skrev, det vore extra ballt.

 4. sofia skriver:

  Håller med om att man bör vänta med sex tills man är mogen nog att ta konsekvenserna. Oavsett kille eller tjej. Nej det är inte kvinnans ansvar att ett barn inte blir till – det är bägges. Men är olyckan väl framme får man ansvara för det. Ett liv är ett liv

 5. sofia skriver:

  ”man” i detta fall är alltså även här BÄGGE. Både tjej + kille får ansvara för bebis :)))

 6. Josephine skriver:

  Håller helt med dig Hanna! Sen kan jag också bli irriterad på att i princip ALLA preventivmedel är gjorda för kvinnor. Varför? Är det svårare att göra preventivmedel för män eller ser samhället på det som att det skall vara kvinnors ansvar? Lite trött på att enda sättet att skippa kondomer är för mig att börja proppa i mig en massa hormoner. Och för att säga emot de andra kommentarerna här så bara för att man är sexuellt aktiv så betyder det inte att man är redo för barn.

 7. alva skriver:

  Som om könssjukdomar inte skulle vara lika vanligt bland killar. Och om tjejer nu är så dåliga på att ta ansvar, kan en inte lika gärna vända på resonemanget och säga att killarna borde göra det eftersom tjejerna inte kan? Kondom som skydd mot könssjukdomar är LIKA viktigt för både tjejer och killar och alltså lika mycket bådas ansvar. Och jag är så jävla trött på att det ska vara tjejens fel om hon blir gravid, bara för att det är henne barnet växer i. Som om killen därmed befrias från ansvaret trots att han precis lika väl vet hur barn blir till.

 8. Lola skriver:

  Josephine: ”bara för att man är sexuellt aktiv så betyder det inte att man är redo för barn.” – nej, uppenbarligen gör det inte det idag. Frågan är om det inte borde göra det…?

  Svar: Hahahaha VA? 1800-talet ringde och ville ha tillbaka sin syn på sexualitet.

 9. Ellie skriver:

  Heller med dig!

 10. Michaela skriver:

  Hanna, dig borde man dricka öl och tjöta med varje helg. Livet hade varit så satans ljuvligt då.

 11. Cissi skriver:

  Hur kan man äns skriva en text och sen känna sig bra? Hur ofta frågar inte killen ”Du använder väl p-piller?” precis efter man har legat. Han är ju den som gör en gravid. Man är ju som du säger alltid två om det.

  Svar: Menar du min text eller insändaren?

 12. Johanna m skriver:

  Vet någon vilket datum den är från? Läser en kurs som behandlar mycket kring detta och jag skulle vilja skriva om den här artikeln i min slutrapport. Hjälp? Snälla!

 13. Moa skriver:

  För det första tycker jag att det är lite märkligt att ta upp att ett nej inte alltid är ett nej som argument för att mannen också är ansvarig. Jag tycker också att båda parter har lika stort ansvar men att trycka på att det är svårt att säga nej är att lägga sig platt för att våldtäkt är en del av vårt samhälle. Det ska fan i mig sägas nej och vi ska fan i mig förvänta oss att det betyder nej. Allt annat är sjuka anomalier.

  För det andra kan jag förstå att detta med graviditet och ansvar är krångligt även för killar. De förväntas (oavsett vad moraltanten anser) ta delat ansvar för prevention men har egentligen inget att säga om kvinnan så att säga tvingar sig till en graviditet (genom att till exempel ljuga om p-piller eller så). Då skall de acceptera att kvinnans kropp är kvinnans och graviditeten är hennes. Faktiskt svårt och något som jag tycker att vi talar lite om.

  Jaja, det kanske blev en liten rant här, men jag vill då avsluta med att säga att jag gillar dig och att jag i stort håller med om vad du skriver.

  SVAR: Hej, om du läser insändaren så skriver moraltanten att ett ”kvinnor har alltid möjligheten att säga nej”, vilket jag menar att kvinnor dessvärre inte har den patriarkala strukturen. SJÄLVKLART ska vi ha den rätten (vilket jag också poängterar).

 14. Lise skriver:

  Håller HELT med om att det är bådas ansvar! Vill bara säga att jag är så trött på uttrycket att en ska fråga om hen vill använda kondom. ”Här har vi!” liksom. Behöver ju inte frågas tycker jag. Skulle den andre säga emot får en väl ta den diskussionen men det tror jag inte är så vanligt. :)

 15. Lina m skriver:

  Jag håller absolut med dig Hanna att pga patriarkala strukturer har många kvinnor otroligt svårt att sätta gränser för att hon vill behaga mön. Jag har själv varit i den situationen och haft män som utnyttjat detta. MEN. Jag tycker fortfarande att preventivmedel främst är kvinnors ansvar, oavsett strukturer. Vem blir gravid? Vi. Vem går igenom förlossning? Vi. Och oftast är det även vi som sköter om barnet efter barnet föds. Har vi tur har vi män som hjälper till, men igenom historien i de flesta kulturer kan männen göra det här valet. Nu kan man argumentera att det är männens skyldighet lika mycket som kvinnans att ta hand om barnet när det fötts – och jag håller med – men just eftersom männen kan göra detta val, medan vi är tvingade, så är det främst kvinnans ansvar att se till att oplanerade barn inte blir till. Det är ju hon som har mest att förlora! Jag skulle aldrig förlita mig på någon som inte har lika mycket att förlora som jag i någon situation som helst.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp