Om ett nej är ett ja, vad finns då kvar att göra?

13:45 2014-01-10

Läser om ännu ett fall där en man blir friad i rätten efter att ha våldtagit en kvinna och mår fysiskt dåligt.

Utdrag ur artikeln:

”Kvinnan sa gång på gång att hon inte ville och skrek så högt att hon till slut svullnade upp i halsen och inte kunde skrika mer. – Jag uppfattade hennes nej som en del av det sexuella spelet, berättar mannen i förhör. Förklaringen godtas av Lunds tingsrätt som friar den 27-årige mannen från misstankarna om våldtäkt.”

”(…)Att hon inte samtyckt till det som skett stöds bland annat av en cyklist som möte den inte fullt påklädda kvinnan när hon ”hysteriskt” sprang och skrek. Även de poliser som då kom till platsen vittnar om hennes hejdlösa gråtande och uppgivenhet.

Rätten anser att det rent objektivt är bevisat att 27-åringen med våld tvingat kvinnan till sex. Det är däremot inte visat att han haft uppsåt till det, trots att partnerna inte haft någon överenskommelse om ett sexuellt spel.”

 

…Om ett nej inte längre är ett nej, vad finns då kvar att göra? Vad ska krävas för att en våldtäkt ska va en våldtäkt? Exakt VAD kunde kvinnan kunna gjort för att det enligt svensk lag skulle anses som våldtäkt?

Rätten kan alltså bevisa att 27-åringen med våld TVINGAT kvinnan till sex, men anser att detta inte var hans ”uppsåt” och friar därför honom. Ett tydligare bevis på att rätten vilar sig på föreställningar om den ”sexuellt korkade” mannen som ”bara tänker med kuken” har sällan skådats. Herre. Jävla. Gud.

Nästa gång jag kör för fort ska jag säga ”nej men jag fattade ju inte att det var 30 här, alltid när jag kör på liknande vägar brukar det vara 70 och inte 30” och hoppas på att frias från böter.

50 kommentarer | “Om ett nej är ett ja, vad finns då kvar att göra?”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Hmm skriver:

  Hela svenska rättssystemet är ett skämt. Jag orkar snart inte mer. Börjar tro att självförsvar måste bli ett seriöst alternativ. Heller ta konsekvens av att försvarat sig ”för mycket” enligt domstolen än att sitta på en skämt-rättegång och tro att man ska få upprättelse.

  *kräks*

 2. MB skriver:

  Känner tårarna i ögonen och illamåendet i halsen. Har ångest över att det finns en chans att det en dag är jag som är den där kvinnan. Är så fruktansvärt rädd för att bli våldtagen just på grund av detta. Hur man kommer bli bemött, och att man antagligen inte kommer få någon upprättelse överhuvudtaget. Bara bli nertrampad av rättssystemet.
  Sveriges rättssäkerhet är så bristande att det är skamligt. Utbildar mig just nu och hoppas att i framtiden ha ett arbete där jag på ett eller annat sätt spenderar mina dagar med att förändra rådande attityder och värderingar kring detta.

 3. Ingrid1 skriver:

  Fy fan. Ibland orkar jag inte med. Tack för att du orkar och skriver så bra.

 4. Lovaaa skriver:

  ALLTSÅ VA? Och Sverige ska vara ett jämställt land?! Vilket skämt….

 5. Sofie skriver:

  Alltså, jag mår så DÅLIGT och blir så LEDSEN av att läsa det här. Jag förstår inte hur det svenska rättssystemet kan vara ett så stort SKÄMT år 2014?! Det är så jävla sjukt.

 6. amada skriver:

  Ja, fy, jag blir alldeles illamående. VAD är problemet? HUR är det möjligt att fria någon som de vet har våldtagit? Så viktigt att du finns och belyser det här. Kanske och förhoppningsvis leder det till en bättre plats att leva!

 7. ulrika skriver:

  Har aldrig känt mig så otrygg förr. Hur ska man då göra för att inte bli våldtagen? Det räcker tydligen inte med att dra uppmärksamhet till situationen och skrika nej allt man kan…

  Och för att det där med fortkörning ska passa borde du snarare säga ”Nej jag vet att det är 30 här, men mitt ben bara hade sån otroligt lust att trycka lite hårdare på gaspedalen att jag körde i 70 i alla fall. Det var inget jag planerat innan jag körde ut på vägen men när jag väl kom dit så körde jag i 70 trots att jag var väl medveten om att det var 30.”

 8. Josshon skriver:

  Det här är så absurt att jag inte vet vart jag ska ta vägen. Hur kan vi ha detta rättssystem i Sverige 2014?? Sjukt! Tack för att du orkar ta upp skiten, jag tror (och framförallt hoppas) på att desto mer sådant här sprids och desto fler som öppnar ögonen – desto snabbare kan det komma en förändring.

 9. julia skriver:

  Blir så himla ledsen, uppgiven, förbannad och allt däremellan när jag läser sådant här. Vi lär oss redan som barn att ‘nej betyder nej’, men tydligen inte då det handlar om våldtäkt!

 10. Isabelle skriver:

  Du kan också testa att säga att det inte var din avsikt att göra för fort. För män som inte har haft uppsåt, dvs ”inte med avsikt” våldtagit en kvinna blir sällan också dömda. Detta gör dessvärre att så många våldtäktsmän går fria, för helt ärligt – hur många av förövarna kommer säga ”JA JAG VÅLDTOG HENNE. JAG FÖRSTOD ATT HON INTE VILLE”. Blir så djävulskt arg.

 11. Emma s skriver:

  Så himla galet. Juristprogrammet borde läsa genus.

 12. Linnea skriver:

  Det här gör mig så jäkla ledsen och rädd

 13. jennyhayat skriver:

  Jag är så jävla ledsen.

  Att man ska behöva gå och känna sig så otrygg. Det här var personer med gemensamma bekanta. En person som antagligen verkade som en schysst kille, någon hon ville gå hem med. Ska man verkligen behöva känna sig så jävla otrygg med alla män? Jag har precis blivit singel efter 5 år och undrar hur jag ska kunna träffa någon när jag ska behöva gå runt och vara ständigt rädd för alla. Att gå med på sex/förspel är tydligen samma sak som att gå med på dominanssex?

  Hur kan det vara tydligt för honom att hon ville ha dominanssex om hon inte talat om det i förväg? HUR FAN HADE HAN I SIN LILLA ÄCKLIGA HJÄRNA TÄNKT ATT ETT ”RIKTIGT” NEJ LÅTER?

  Efter krogen åker jag den äckliga nattbussen hem proppad med berusade och odrägliga människor, och får sedan gå en liten bit till mitt hus. Det känns så mycket tryggare än att sitta ensam i en taxi med en man- som uppenbarligen kan komma undan med vad fan han vill.

 14. baravara - för att min visdom behöver spridas! skriver:

  :(

  Jag lider enormt med den drabbade kvinnan, och alla framtida drabbade kvinnor, nu när förgriparna har fått ytterligare ett frikort att hänga upp i sin våldtäktsgran.

 15. Cecilia skriver:

  Fy faan, va arg jag blev nu?! Det är ju heelt sjukt! Undrar hur många kvinnor som var domare eller med i juryn…

 16. Cornelia skriver:

  Usch får så ont i magen av sånt här! Så hemskt! Och att det är så tydligt att hon verkligen blev tvingad till sex men att det ändå inte görs ett skit är ju helt sjukt! Slösar på utropstecken här men undrar verkligen hur dom i rätten kan somna på kvällarna

 17. julia skriver:

  så. jävla. sjukt. alltsååååååååå?!?!?!?!??!!?!?! vem fan sitter i rätten och varför har de inga hjärnor att tänka med

 18. Mikaela.e skriver:

  Så jävla ledsen och knäckt. Hur fan är detta ens möjligt? Jag har nog aldrig som kvinna känt mig så helt utan värde och maktlöshet. Aldrig har det varit tydligare hur lite vi är värda, och aldrig har jag varit så förbannad. Passande att jag läser det där efter att ett pucko till man har skrivit till mig och sagt att jag ska vara såå tacksam för att jag är kvinna och får ligga när jag vill. Eh jaha, tack. Det får uppenbarligen män med, fyfan.

  Vad gör vi åt det här? Känner för att göra mig ett plakat och gå ut och protestera och vara ARG.

 19. Sara Wiklunf skriver:

  Fy faaaan! Fick en fruktansvärd känsla i kroppen. Inte konstigt att tonåringar har så fel syn på sex när t.om. Rätten anser att våldtäkt är okej. Usch!!!!!!

 20. Agnes skriver:

  FYYYYYYY FAAAAAAAN

 21. arg skriver:

  Min kusin läser Juristprogrammet och en dag skulle dom ha en (icke obligatorisk) föreläsning om mäns våld mot kvinnor. Ett gäng killar reste sig upp mitt i och gick därifrån. ”Vi orkar inte lyssna på den här skiten”.

 22. Amanda S skriver:

  ALLTSÅ JAG ORKAR INTE
  orkar inte mer
  vad kan en göra? alltså KONKRET vad kan en göra????

 23. Ronja skriver:

  Jag är förvånad över att det faktiskt är en tingsrätt och inte hov-a la mansgris-rätten som står bakom det här. Det är alltid den där jävla Hovrätten annars som i vanlig ordning brukar dömma annat än Tingsrättens annars mänskliga tänkande kring våldtäktsfall.

  Nej, ändring av en del lagar vore i sin ordning. Det är ju faktiskt 2014.

 24. Jessica . skriver:

  Blir så jävla ledsen, och uppgiven!
  Hemska samhälle!

 25. Anders675 skriver:

  Kom ihåg att i grunden är problemet inte domstolarna, de dömer utifrån rådande lagstiftning. Problemet är lagen som måste ändras. Ansvaret ligger på oss svenska medborgare som har rösträtt och möjlighet att kräva en lagändring.

 26. Sophia K skriver:

  Jag känner hur klumpen i halsen blir allt större ju längre in i artikeln jag läser och ögonen tåras. HUR kan sådana här saker hända?
  Tack för att du orkar skriva om de här sakerna, så in i helvetes jävla viktigt.

 27. Jo skriver:

  Lagarna kring detta MÅSTE ändras och stärkas. Det är helt jävla sjukt och jag blir så nedslagen, matt och ledsen när jag i princip varje vecka läser om fall som detta.

  Är idag inte längre mest rädd för själva våldtäkten utan framför allt för efterspelet, att inte bli trodd. Samhället MÅSTE ta sitt ansvar och satsningar måste göras på pojkars och mäns syn på sex och våldtäkt.

 28. Amandi skriver:

  :( :( samtyckeslagstiftning nu!

 29. Hanna skriver:

  Vad fan tänker de som sitter i domstolen undrar ju jag… Att mannen i fråga är idiot är ju självklart. Självklart vill alla kvinnor som springer förbi dig då du närmar dem sexuellt och skriker nej spela något sexuellt ”spel” med dig.

 30. Emilia skriver:

  Jag skäms över Sverige. Det här ska inte kunna hända 2014.

 31. Gabriella skriver:

  Samtyckeslagstiftning. Nu. Snälla. Det här är så vidrigt.

 32. Fanny skriver:

  Det gör så ont att läsa om sånt här. Detta jävla mörkertal alltså. Det är så uppenbart hur det här jävla samhället hjärntvättar en till att tro att en inte har rätt till sin egen kropp och att nej är något relativt. Rättssamhället spottar dig i ansiktet när du är som svagast, ger dig fingret och säger ”tough luck”.

  Jag har varit där. Vi skulle kunna kalla det för ett dominant förspel, något som i överenskommelse inte ledde till samlag pga båda var för fulla och trötta. Att sedan bli väckt mitt i natten av någon som med våld förgriper sig på dig, triggas av din gråt och tydligt uttalade ”nej” och fysiska motstånd, gör att man blir både psykiskt och fysiskt maktlös. Av någon anledning trillar polletten ner till slut och han slutar. Jag gråter, kräks av ångest och blöder. Vad jag gör: ber om ursäkt, säger förlåt för att jag reagerar såhär, förlåt för att jag gav dig blandade signaler. Inser att detta klassas som våldtäkt, men att det ALDRIG går att anmäla, för det går inte att vinna. Det var ju inte hans mening att våldta mig, jag hade ju följt med honom hem. HELVETE så arg man blir.

  Det är ALLTID okej att säga nej när man inte vill, man får avbryta när fan som helst, det är mer än okej att först säga ja för att sen säga nej, och det nejet ska inte vara mindre värt än om jag sagt nej från första början.

 33. mia skriver:

  Jadu, detta är ju helt sjukt.

  Tänkte bara säga en sak, älskar fan din blogg ja! Och du får gärna skriva hur du än vill, frukost-tankar om ägg, eller smarta feministiska utlägg som detta. Puss påre, hanna!

 34. EmmaS skriver:

  För några år sen hände det ofattbara (jag tror det knappt medans jag skriver detta); jag blev våldtagen medans jag var medvetslös pga alkohol. Det var, som i så många andra fall, en bekant sedan innan som jag hade ett gäng vänner gemensamt med som följde mig hem pga ”snäll” och sen stannade längre än så.
  Att vakna ensam med byxorna vid fotknölarna och inte veta vad som hänt är hemskt i sig, men att VETA att ingen domstol någonsin skulle ge mig upprättelse var minst lika illa.
  Så, två killkompisar lyckades få honom dit jag befann mig ett par dagar efter. Han fick stå på knä och tigga förlåt och han fick sig ett par knytnävsslag och uppmaning att aldrig komma i närheten igen. Var det rätt sätt att hantera det på? Antagligen inte. Men jag visste att ingen domstol hade gjort något alls förutom kränka och våldta mig psykiskt om igen.
  Han hade gott kunnat ta några extra slag kan jag känna såhär i efterhand.

 35. Hanna skriver:

  ååh blir galen på detta!!! vansinne

 36. Anna skriver:

  Hanna! Girls säsong 3 börjar sändas igen den 12 januari! :) Tankar?

 37. Anna skriver:

  Vilka jävla människor är domare och åklagare? Är det våra mammor, pappor, grannar, vänner, barndomskompisar, fastrar, morbröder, kusiner, svägerskor, bröder, systrar? Jag fattar fan inte vilka det är!? Är det på riktigt robotar och maskiner?

 38. Amandark skriver:

  Hanna, kan inte du och typ Lady Dahmer m.fl. dra igång en kampanj för en samtyckeslagstiftning, eller överhuvudtaget något jävla slut på det här? Vi är ju så många som läser era bloggar tillsammans, och det här MÅSTE ju upp på dagordningen. Tack för att du kämpar och fortsätter skriver om detta och liknande i din blogg. <3

 39. Sara skriver:

  Vi ska fortsätta kämpa för jämställdheten!
  Vad tycker du om lady dahmers påhopp på Alex Schulman?

 40. Ellen skriver:

  Så jävla vidrigt. Exemplet med fortkörningen är så jävla bra, skulle ju ALDRIG funka att säga så. Så VARFÖR HUR kan detta vara möjligt? Skäms å alla i domens involverades vägnar.

 41. Frida in Thailand skriver:

  Orkar inte ens bli arg? Blir bara ledsen av att läsa sånt här och förstår verkligen varför så få våltäkter anmäls. Vem orkar gå igenom en våltäkt och sedan en rättegång där en inte får någon upprättelse.
  Hoppades att Sverige kommit längre än så.

 42. Malin skriver:

  SÅ.JÄVLA.VIDRIGT.

  SAMTYCKESLAGSTIFTNING NU!!!

 43. Gideonssonaren skriver:

  Svaret är att tingsrätten tycker att det inte kan uteslutas att X inte fattade att Y inte ville. Hon hade visserligen inte sagt något om att hon gillar att bli fasthållen, kvävd, örfilad, slagen, eller att hon tycker om när någon fortsätter trots att hon hela tiden säger nej. Men han kanske trodde det, eftersom hon var ”en vågad tjej” som tidigare hade haft ”okonventionellt sex”.
  http://www.metro.se/kolumner/med-vagade-tjejer-far-man-gora-vad-man-vill/EVHnaj!FErvhWNNp7ck/

  Sååå om jag mördar någon, men är helt säker på att den vill bli skjuten i huvudet eller styckad och slängd på ett bål, så har inte jag gjort något brottsligt? Har jag fattat rätt då?

 44. Emily skriver:

  Det värsta är ju att det är männen som blir mest nedvärderade av det här resonemanget. Kul att antas vara så dum i huvudet att man inte förstår ett nej? Ändå så är det mest tjejer som reagerar. Killarna är det ganska tyst om i jämförelse.

 45. Tillie skriver:

  Hej Hanna! Din blogg är helt awesome, men det är inte därför jag skriver. Jag är musiker och håller för fullt på att skriva en låt om vårt förjävliga rättssystem när det kommer till våldtäkter som jag sen ska försöka promotea. MEN jag vill göra mer. Jag blev själv utsatt för sexuellt utnyttjande som liten vilket har inneburit en hel del terapi och jobb med mig själv och har utöver det även ett intresse av bdsm (vilket gör att jag blir fucking rasande när folk hänvisar till det utan att det finns ett samtycke, bdsm är inte en ursäkt för våldtäkt). Hur som helst – jag tror verkligen att jag har bra saker att säga om det här ämnet och att jag kan vara en stor hjälp för många utsatta såväl som personer som inte blivit utsatta och kanske till och med kan hjälpa till att öppna deras ögon. VAD finns det mer en kan göra? Tjej-jourer? Blogga och skicka in artiklar? Finns det något du kan tipsa om som jag kan göra för jag klarar inte av att läsa fler såna här artiklar utan att känna att jag aktivt hjälper till mer.

 46. Mori skriver:

  Hanapeeeee! Min första kommentar någonsin, så skulle vilja tacka för en superbra, rolig och vettig/smart/samhällsnyttig blogg! Och också för det här inlägget.
  Jag undvek medvetet den här artikeln för jag visste precis hur jag skulle reagera (arg/ledsen/bottenlöst förtvivlad), men jag är glad att du skrev om det. Jag har läst artikeln och även läst hela domen och kan fortfarande inte förstå varför åtalet ogillas. Att han saknar uppsåt gör inte att det blir mindre av en våldtäkt. Han borde ha tillräckligt med förstånd för att inse att om någon säger nej och protesterar, så kollar man med partnern. Man KAN INTE bara ”köra på” och enbart i sitt huvud tro att denna antagligen ”gillar sånt här sex”, baserat på ens egna lösa antaganden. Särskilt när det gäller dominanssex och liknande måste man vara EXTRA NOGA att kolla med sin partner om hen är med på det, inte bara genom att ”stämma av med kroppen”. Särskilt i detta fall då de inte ens har pratat om dominanssex är det helt jävla uppenbart att han har gjort fel. Hoppas att han blir fälld i hovrätten, annars vet jag inte vad man ska tro på för rättvisa.

  Det håller på att anordnas en demonstration angående det här, vet inte om det är nån mer på gång men det är den enda jag har hört talas om i alla fall. Skickar med en länk till facebook-evenemanget. Vi måste visa att vi inte tolererar sånt här längre!
  https://www.facebook.com/events/250926175067195/?ref_dashboard_filter=upcoming

 47. Malin skriver:

  Visade den här länken för en killkompis och hans svar var ”Men asså du har så sjukt dåligt tänk. Det här har ju inte ens hänt någon du känner så det är ju väldigt onödigt att tänka på och bli ledsen/arg över det, man kan ju ändå inte göra nåt åt det. Tänk på nåt roligt istället så blir dagen mycket roligare!” Asså aaah jag har inte ens ord för hur sjukt arg jag blev, hur kan man va så oroligt korkad!?

 48. Ce skriver:

  Man blir så arg att det gör ont i kroppen. Såg just den här bildartikeln på samm vidriga tema: http://www.buzzfeed.com/spenceralthouse/12-heartbreaking-quotes-said-to-sexual-assault-survivors-fro

 49. em skriver:

  Hela rättssystemet är upp och ner. En skyldig man släpps, medan oskyldiga sitter häktade i månader innan de får ett straff de inte förtjänar.

 50. Ella Elm skriver:

  Mycket bra talat, tjejen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Senaste kommentarer

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Mest läst på NG