Vad är nytt i matvärlden?

12:39 4 Mar 2016

Dags att rikta blicken mot vad som är nytt i matvärlden! Eller i alla fall det jag valt ut som är nytt. Bubblare till veckans nyhetsrapport var historien om kvinnan som blivit världens trettionde rikaste tack vare Nutella, Danska livsmedelsbutiker som säljer ”defekt” mat till lägre priser, och varför subway är i blåsväder angående sin 12 inch-macka. Men varför prata om det när vi kan prata om Stockholmska finlivsmedelsbutiker, den syriska restaurangvågen i Malmö och om att försäkra sina smaklökar för arton miljoner spänn?

Paradiset ynglar av sig

paradiset

Paradisets butik vid Mariatorget

Livsmedelsbutiken Paradiset vid Mariatorget i Stockholm är med sina 1600 kvadratmeter skandinaviens största ekobutik. Det har gått bra sedan starten, och innan sommaren kommer ytterligare en Paradiset-butik slå upp portarna i korsningen mäster samuelsgatan/Regeringsgatan. Butiken blir närmare 1200 kvadratmeter stor och kommer liksom sin storasyster ha restaurang och fik i anstutning till butiken.

Urban Deli lanserar nytt snabbmatskoncept
salads and stuff
…och när vi ändå rör oss i den stockholmska finmatbutiksdjungeln: från och med den sjunde mars kommer det gå att köpa både frukost, lunch och middag på Urban Deli Sveavägen i och med deras nya snabbmatskoncept Salads & Stuff. Jag tänker direkt på de där obehagliga salladsbarerna som finns på Ica. Men det tycks vara mer spännande än så: ”Förutom fräscha och vällagade sallader som fixas á la minute under lunchtimmarna utifrån kundens önskemål av bas, grönt smaksättare och varmt tillbehör så erbjuds även frukost på morgonen och middag som kan plockas upp efter klockan 16. Då förvandlas Salads & Stuff’s utbud till färdiglagade to go-middagar som passar de flestas smaklökar och preferenser” skriver de i ett pressmeddelande.

Te-sommerlier försäkrar smaklökarna för 18 miljoner kronor

Sebastian Michaelin - mannen med de svindyra smaklökarna

Sebastian Michaelin – mannen med de svindyra smaklökarna

Recept för att lyckas i livet: hitta din usp och vårda den ömt. I te-sommerliern Sebastian Michaelins fall är det smaklökarna, och han vårdar sin främsta karriärstillgång genom att försäkra de för motsvarande arton miljoner kronor, skriver DI Weekend. Michaelin arbetar hos den brittiske tetillverkaren Tetley och testar och kvalitetsgraderar varje vecka fyrtiotusen koppar te.

Syrisk restaurangvåg i Malmö

Maten på Shamiat. Bild härifrån.

Maten på Shamiat. Bild härifrån.

Hyllningarna har mycket välförtjänt haglat över den syriska restaurangen Shamiat sedan de öppnade på Södra Skolgatan i september förra året. För en knapp månad sedan öppnade även krogen Damaskus på Ahlmansgatan 8, och snart öppnar också nya syriska restaurangen Jasmin Alsham på Södra Förstadsgatan i La Razas gamla lokaler.

Amerikanska snabbmatskedjan Arby’s ger vegetarianerna fingret

Arby's vegetariska "Bread Sandwich"

Arby’s vegetariska ”Bread Sandwich”

De allra flesta snabbmatskedjorna har greppat vikten av att ha åtminstone ett vegetariskt alternativ på menyn. Amerikanska snabbmatskedjan Arby’s är inget undantag. Med en slogan som lyder ”we have the meat” har de profilerat sig som en minst sagt köttälskande restaurangkedja, men på skottdagen den 29 februari beslutade de göra en extra ansträngning för sitt vegetarianska klientel genom endagslanseringen av den helvegetariska mackan Bread Sandwich, som består av en brödhalva generöst toppad av en övre brödhalva.
– We’ve decided to give vegetarians a reason to visit Arbys on february 29th by offering a one-day menu designed specifically for them. If it goes well, we’ll likely bring back the vegetarian menu on february 29 each year, sade kedjans VD Rob Lynch i ett uttalande.

Vad som i övrigt är nytt är att jag för första gången i mitt liv druckit koffeinfritt kaffe. Kanske finns det mer sanning i Nöjesguidens chefredaktör Jenny Norlanders prognos för 2016 än jag kunnat ana?

/Slaktarn

En kommentar | “Vad är nytt i matvärlden?”

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp