Tröttnat på grönkål? Think again.

10:05 8 Apr 2016

Bara för att undertecknad är ett fruktansvärt snormonster behöver ju inte det betyda att ni andra inte kan ha en bra fredagkväll, så jag tänkte ge er en vänskaplig knuff i ryggen i form av ett recept.

fr1

Om du trodde att du ätit tillräckligt med grönkål för ett helt liv tänkte du fel. Vi matar på med lite till. Någonting fick mig att längta efter tuggiga matiga grönsaker i buljong, milda smaker med mycket eftertryck liksom. Resultatet blev en slags …gryta, if you will? Här lade jag till pocherad bjärekyckling på slutet, men det är absolut inte obligatoriskt. Rätten är fullgod utan den, kikärtor och allt.

  1. Välj ut några grönsaker du tycker om. Förslagsvis något form av kål, någon form av lök. Jag valde grönkål och purjo. Du kan köra det, eller så tar du savoykål och vårlök, eller för all del svartkål och scharlottenlök? Lägg en bit rotselleri till detta.
  2. Besluta vad du vill ha för protein, och med det menar jag baljväxter. Kikärtor? Cannelinibönor (bönornas motsvarighet till den italienska playboyen)? Ta vad du har lust med. Det enda jag inte skulle ge mig på är väl egentligen svarta bönor, mest på grund av att de färgar allt lite dassigt. I hemlighet hyser jag också en skepsis mot kidneybönor, men det behöver jag ju inte överföra på er läsare.
  3. Buljongen. Den är *allt* i den här rätten. Så gör egen, eller köp en burk sån här, eller ta en sån där geléig historia som jag tror går under namnet fond du chef i butik. Jag tog kycklingbuljong på grund av kycklingen jag lade till senare, men grönsaks- eller svampbuljong går fint det med. Buljongen ska också stifta bekantskap med vin, förslagsvis samma vita/rosé som du väljer att dricka till maten. Jag hade rosévin i, för det hade jag hemma.
  4. Dags att tillaga maten då: Fräs löken tillsammans med ett par vitlöksklyftor som du bankat på med något tungt (håll inte på och riv ned eller pressa, det blir för starkt i den här rätten). Lägg till dina kikärtor/bönor och slå på vinet, ett par glas sådär. Bubbla på rejält, ge dig själv en riktigt härlig facial av vin-ångor. När det reducerats till hälften häller du i buljongen, den ska täcka det som ligger i grytan och mer därtill. Smaka och kolla läget, salta och peppra. Kanske lägg i ett par kvistar timjan. Låt stå på medel/låg värme en stund och gå och gör något annat. På tio minuter hinner du till exempel betala dina räkningar. Efter detta, lägg i kål. Kör tills kålen är lite al dente, inte för mjuk. Vill man kan man lägga till en skvätt grädde här på slutet.
  1. Ät!

Jag förstår att recept utan ordentliga måttangivelser är ungefär lika användbara som inget recept alls, men så är det här. Det är bara att acceptera. Se det som en uppmuntran till improvisation! Och ha en härlig helg.

/Slaktarn

PS! Kan du inte sluta tänka på kikärtor hittar du mer här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg