Vegetariskt blir norm i norra Stockholms psykiatrivård

18:57 16 Apr 2016

Första och enda gången jag varit inlagd på sjukhus var den en sköterska som vid inskrivningen frågade mig om jag var vegetarian. Nej, sa jag. Bra, sa hon, för det finns ingen vegetarisk mat.

Under vistelsen kämpade jag i mig kebabgryta med överkokt spaghetti, falukorv i ugn och ”medelhavsinspirerad” kycklinggryta med ris (medelhavsdelen av grytan bestod i att det var torkad oregano i). Samtliga rätter var en uppvisning i förakt för mat och allt vad mat har potential att vara. Trist, äckligt och inte ens möjligt för alla att äta. Det var synd, eftersom jag var på sjukhus för att jag var sjuk, och just av det skälet kan man ana att det hade varit bra att äta ordentligt.

På det deprimerande viset är det dock inte överallt. Från och med maj förra året har ett pilotprojekt pågått på en av psykiatriavdelningarna på S:t Görans sjukhus. Man har testat att servera vegetarisk mat som huvudalternativ till patienterna. Det var en av sjuksköterskorna som kom med idén och tog den vidare till den ansvarige överläkaren. Projektet visade sig bli lyckad, och de fick med sig fler avdelningar. Den fjärde april klubbades det igenom att samtliga tio slutenvårdsavdelningar i norra Stockholms psykiatri gått över till att servera vegetariskt som huvudalternativ.

I en intervju med tidningen ETC säger överläkare Antoinette Lundahl att det finns flera skäl till förändringen – dels hälsoaspekten, då det finns en överrepresentation bland patienterna i många sjukdomar, och många är överviktiga på grund av ett ofta onyttigt leverne. Därför är det bra om vården kan erbjuda mer hälsosamma alternativ. Sedan är det naturligtvis miljöaspekten. Men det finns också en jämlikhetsaspekt, säger Lundahl vidare i intervjun.
– Tidigare har det varit exkluderande, nästan diskriminerande. Till exempel de av muslimsk härkomst som inte äter fläskkött och hela tiden måste påpeka det och känna sig annorlunda. Vegetarisk kost blir inkluderande, man slipper känna sig utanför.

Just av den anledningen har de också sett till att behålla köttalternativet för de som föredrar det. Men de är i minoritet. Enast en eller två av de sexton patienterna som får plats på avledningen där pilotprojektet genomförts har aktivt valt bort det vegetariska. Totalt sett har alltså de 449 patienter som berörts av förändringen i kosten varit positiva. I en utvärderingsenkät svarade hela åttio procent att de var nöjda med vegertariskt kost som huvudalternativ, och nästan hälften sade att de inspirerats till att äta mer vegetariskt utanför avdelningen.

Förhoppningar om att se projektet växa så att vegetariskt blir norm inom hela vården, men än så länge finns inga planer på det.

/Slaktarn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG