Pasta med brysselkål, granatäpple och valnöt

Pasta med brysselkål, granatäpple och valnöt

12:06 27 Nov 2017

Brysselkål nu igen. Det är, som vi tidigare avhandlat, lätt att missförstå brysselkål. Kanske har du bara exponerats för dem i fryst form tidigare, grådassiga och svavelosande mosiga stirrar de upp på dig, sist kvar på tallriken. Men, med samma kraft som de straffar dig om du behandlar dem illa kommer de att belöna dig när du tar dig an dem med lyhördhet och respekt.

Brysselkål

En personlig favorit bland snabba middagsrätter är brysselkålspasta. Jag lagar den med olika komponenter varje gång, men receptet följer alltid samma grundritning: lägger du till ett salt element så tämjer du beskan i kålen (tillexempel sidfläsk eller sardeller), ett sött inslag höjer smaken (torkade tranbär, stekta äppleskivor), och så någonting som fångar upp brysselkålets nötiga kvalitéer (exempelvis brynt smör, rostad hasselnöt). Det är enligt samma gamla princip min senaste nästan lite juliga version av brysselkålspasta tagit form, en variant där kålen får samsas med granatäpple och valnötter, och där vitt vin och grädde binder samman allt med spaghettin.

Pasta med brysselkål, granatäpple och valnöt

Pasta med brysselkål, granatäpple och valnöt

1. Börja med att ansa och putsa dina brysselkål – med detta menar jag skär bort lite av basen, och ta bort de allra yttersta bladen om de ser skruttiga ut. Dela stora på mitten och behåll små som de är. Bryn kålen på medelvärme i lite olivolja eller ännu hellre smör. Dra i nymald svartpeppar och salta ordentligt med flingsalt, det finns ingen anledning att vara blyg – brysselkål älskar salt och kan ta mycket av det.

2. När kålen fått fin färg och mjuknat en aning höjer du värmen och har i en matsked sirap eller honung plus hälften av valnötterna du ska ha i, grovhackade (jag säger lite luftigt att det totalt sett blir ”en näve” i slutändan). Rör runt ordentligt så att alla brysselkål involveras i detta nya. Häll sedan i en stor skvätt vitt vin, låt bubbla upp och reduceras till hälften, och häll på lika mycket grädde.

Pasta med brysselkål, granatäpple och valnöt

3. Blanda såsen med pasta, förslagsvis spaghetti, och ha i kärnor av ett halvt granatäpple samt resten av valnötterna. Grovhackad slätbladig persilja är inte heller dumt till, men inget måste. Lägg upp och avsluta alltsammans med ytterligare några drag med svartpepparkvarnen och några extra granatäpplekärnor som pynt.

Och voilà, en snabb pastarätt som har julens alla önskvärda element och där vårt kära brysselkål verkligen får chans att visa sig från sin bästa sida. Det gjorde vi bra.

Pasta med brysselkål, granatäpple och valnöt

/Slaktarn

PS. Brysselkål är goda till sobanudlar också, med sesam och tamarind.

2 kommentarer | “Pasta med brysselkål, granatäpple och valnöt”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. sally skriver:

    Gött med brysselkål! Jag undrar om det kommer en jul i burk #3..? Blev väldigt peppad på att göra de två första – men det känns mer rätt med en trio :P

  2. Paria skriver:

    Du är ju min husgudinna om något, läst din blogg upp å ner sen jag först stötte på den och ditt matperspektiv är något som bara ett fåtal andra kan mäta sig med, typ Jonas Crambys gamla blogg men alltså, jag har ju aldrig provat brysselkål förut vilket bara det var bra märkligt då jag moffar i mig grönt som om det inte fanns någon morgondag så tjoff begav jag mig till Ica, köpte ett nät och vips försvann ett halvt kilo ner i min gom. Stekte i rejält med margarin då smöret var slut, saltade på med vanligt jävla hushållssalt och pepprade samt hade i limesaft och mhm, jävlar vad det smakade gott.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG