Har du en dålig relation till brysselkål är det för att du ätit dem fel hela ditt liv

11:17 20 Sep 2015

När man står med en näve brysselkål i handen skulle man kunna få för sig att de växer precis som vanligt kål. Plopp, ett kålhuvud i miniformat direkt upp ur jorden. Det är fel. Växten på bilden ovan är inte någon förhistorisk ormbunke från Jurassic Park, utan en hederlig alldeles vanlig brysselkålplanta. De små kålhuvena växer från plantans stam vilken kröns av en fjantig frisyr av stora blad.

Har du en dålig relation till brysselkål kan jag meddela att det är för att du ätit dem fel hela ditt liv. Kanske tycker du att det är lite hårt av mig, att fälla en sån krass dom, men jag är villig att gå till denna extrem. Det är nämligen inte möjligt att ogilla dem när de tillagas på rätt sätt. Kanske har någon gamling som du känner serverat dem överkokta och mosiga och dessutom kalla? Eller så har du råkat ut för brysselkål som köpts frysta i påse och sedan tinats upp, kokats och blivit ännu värre än färska överkokta. Det finns endast en sak att säga om den typen av kålhantering, och det är BLÄ. Äckligt, deppigt, onödigt. Så vi gör som med så mycket annat, vi lägger den erfarenheten bakom oss, lär av misstagen och börjar om.

Till exempel kan vi börja om med en coleslaw på brysselkål. Det lagade jag här om dagen och det är fanimej svingött. Till skillnad från vitkål, som man ju annars vanligtvis använder till coleslaw, har brysselkålen en skarp smak som påminner lite om wasabi eller stark senap. Bakom den initiala skarpa smaken finns en nötighet som är god, liksom fyllig. Nu tar du dessa egenskaper och maximerar dess förutsättningar. Det gör du genom att, efter att du rensat dina kål så att de ser fina och friska ut, gå loss på dem med kniven. Strimla tunt och lägg i en bunke. Nästa steg är att göra en majonnäs. Detta kan du komma undan genom att bara öppna kylskåpet och ta fram en burk som du omsorgsfullt valt ut i affären. Majonnäsen adderar du med måtta, börja med lite så kan du lägga till sen. Coleslaw ska inte bli rinnig eller för slabbig, utan endast a så pass mycket krämighet att den håller ihop kålen. Jag brukar ta hälften majonnäs och hälften creme fraiche (använd inte lättcreme fraiche till detta, det blir för tunt), så blir majonässmaken mild och fin. Lägg till en skrätt citronsaft, flingsalt och nymald svartpeppar. Sedan toppar du allt sammans med en skur av rostade grovhackade hasselnötter. Rör om, servera till vad du nu behagar.

Om du inte är sugen på coleslaw kan du tillaga dem i ugnen tillsammans med vitlök och honung. Dela brysselkålen på mitteneller behåll dem hela om de är små, lägg i en ugnsform och häll över en ordentlig slatt olivolja, ringla över flytande honung och strössla över tre vitlöksklyftor som du hackat fint. Om du river, eller gud förbjude pressar, vitlöken räcker det med en eller max två klyftor. Gojsa runt allt sammans så att alla brysselkål får lite av varje på sig, sedan kör du de i ugnen på 175 grader nånting tills de ser ut ungefär som på blden ovan.

Ibland lagar jag en pasta med brysselkål, valnötter, gojibär och sidfläsk. Då steker du sidfläsket, lägger till brysselkål som du halverat, bryner tills de fått fin färg, saltar försiktigt och häller över en skvätt vitt vin. Ibland är det gott att hälla i lite grädde. Låter det bubbla medan pastan blir klar.Lägg till gojibären. Innan du häller av pastan tar du en deciliter av pastavattnet och blandar ner i stekpannan. Lägg upp i djupa tallrikar och toppa med hackade valnötter.

Min absoluta favorit är en rätt som för min del hör julen till. Då steks brysselkålen i smör tills de blir mjuka. Ringla sedan sirap över dem och krydda med flingsalt. Hasselnötter är valfria, men goda till.

Har du egna brysselkålstips ser jag gärna att du lämnar dessa i kommentarerna. Det är taskigt och girigt att sitta och hålla inne på sånt. Sedan rekommenderar jag att du kollar in mina andra inlägg som fokuserar på en särskild grönsak. Dessa har jag märkt grönsaksutbildning.

Happy Sunday.
/Slaktarn

11 kommentarer | “Har du en dålig relation till brysselkål är det för att du ätit dem fel hela ditt liv”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Anna skriver:

  1. ÄLSKA BRYSSELKÅL. blev påmind om hur fruktansvärt gott det är och lagade till middag så tack<333 2. TACK för att du har den bästa matbloggen. rolig, god och smart. god bless dig och din hjärna

 2. Zara skriver:

  AH! Bryzzelkål <3
  Mitt favoritrecept är från typ förrförra årets ICA-Buffé-tidning.
  Brysselkål steks med honung och limezest, blanda ihop med stekt halloumi och granatäpplekärnor. Addera ev. mer lime, honung och persilja. MUMS in the mouth!!!

 3. S skriver:

  det är gott att skära den råa brysselkålen tunt, tunt och hälla i en skål. blanda med olivolja, citron, dijonsenap, salt, peppar och hasselnötter. även gott med ugnsbakad brysselkål som har delats och gojsat in sig med olivolja och salt o peppar. servera med citron och nyriven parmesan. tack för bra matblogg!

 4. S skriver:

  det är gott att skära den råa brysselkålen tunt, tunt och hälla i en skål. blanda med olivolja, citron, dijonsenap, salt, peppar och hasselnötter. även gott med ugnsbakad brysselkål som har delats och gojsat in sig med olivolja och salt o peppar. servera med citron och nyriven parmesan. tack för bra matblogg!

 5. Siri skriver:

  FRITERAD BRYSSELKÅL!

  Fritera kålen som den är i ett par minuter tills de yttersta bladen börjar slå ut, fiska upp och på med lite flingsalt!!!!! ps. älskar din blogg. ds.

 6. Frederic skriver:

  Säger som Siri, friterad! Brukar köra dem så det blir brunbronsfärgare, riktigt frasiga ska de vara. Låt droppa av och lägg upp på fat. Ringla över majonäs med tryffelsalt, men kan behöva spä ut majonäsen med citron och eller lite vatten eller vinäger för att få den lite finnigare. Så jäkla gott. Som chips.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg