Som att ta ett graviditetstest

7:03 17 Apr 2016

Guys. Det händer. Jag tror att det händer.

Idag mailade jag en kattuppfödare. Hon svarade inom en timme. Hon har två kullar med kattungar. Jag kanske kommer att bli kattmamma.

Snapchat-5956271617107934073

Så detta blogginlägg kommer alltså bli ett sånt inlägg där jag övertalar mig själv att jag är redo för denna förändring av mitt liv, samt där ni är mer än välkomna att skriva peppande kommentarer som ”heja heja” och ”you can do it”.

Jag har vuxit upp med perserkatt. Långhåriga, lugna innekatter. Jag vet hur de funkar. Jag funkar med dem. Antingen perser eller ingenting.

Jag har avstått i två år, för att jag flyttat runt med osäkra hyreskontrakt och bott på små ytor. Nu har jag fast bostad med flera rum. Har redan planerat på detaljnivå var jag ska ställa mat, vatten, bajslåda och klätterställning. Vet inte hur sunt det är.

Jag jobbar hemifrån. Kattjäveln skulle inte bli av med mig. Förutom när jag åker bort över dagen och föreläser, och då har jag flera vänner som redan erbjudit sig att kattvakta. Trots att där alltså ännu inte finns något att vakta. Jag och min bekantskapskrets är alla väldigt mentalt stabila individer.

Och dessutom har jag stöd hemifrån:

Screenshot_2016-04-17-18-18-20

Och eftersom detta av någon anledning skapade enormt ståhej bland mina mentions på twitter vill jag tillägga: katthem är bäst! Adoptering av katter är jättebra! Att köpa sin katt från katthem är världens bästa insats!!! Alla människor, men vissa människor i synnerhet, borde tänka tjugosju varv extra innan de spontanköper katt. Men plz guys no shade för att vissa (jag hehe) vill köpa från uppfödare. Katthem brukar aldrig adoptera bort kattungar ensamma och jag har definitivt inte rum för två. Att adoptera en äldre katt som behövt flytta runt hos flera olika ägare och kanske till och med är traumatiserade innebär fett mycket jobb utöver det vanliga kattjobbet, som jag inte tror att jag kommer kunna klara av. Also: supersvårt att hitta perser på katthem. Men big ups till er som promotear kattadoption, är övertygad om att ni gör ett asbra jobb med era adopterade katter.

(Undrar om folk, som blir arga för att jag vill köpa från uppfödare, blir lika arga på folk som inte adopterar sina barn utan väljer att göra egna? Jag vet inte. Men det är intressant att tänka på.)

Nästa steg: ring kattmamman imorgon. Herregud. Har redan puls.

tacohej

22 kommentarer | “Som att ta ett graviditetstest”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Sara skriver:

    Nej vad kul! Är övertygad om att du kommer bli en fantastisk kattmamma! Kram.

  2. Malin skriver:

    Önskar att jag vore din katt <33333333333

  3. Evelina skriver:

    Jaaaa! Kul att ÄNTLIGEN höra någon som promotar uppfödare! Jag kommer från en familj med höga värderingar om just uppfödning, perser själv faktiskt. Bra, kontrollerat, välvalda djur. Alla katter förtjänar ett bra hem, men det är som du säger, det ÄR mer jobb med en adoptivkatt, många har både fysiska och psykiska problem pga vanvård eller att de blivit separerade från mamman för tidigt. Jag hejjar på dig, och det enda jag hoppas är att det är en registrerad uppfödare och och stamförda kattungar. Perser äger! :)

    1. Clara Henry skriver:

      Kul att vi håller med varandra!! Kollar bara på registrerade uppfödare, vill inte ha katt utan stamtavla. Tagga perserungebilder. Kram!!

      1. Lova skriver:

        Gud vad roligt att du ska skaffa katt! Har precis laddat hem din app och tycker den är awesome!❤️

  4. vera skriver:

    wooo go Clara!! mys med katt!!!<3 en bonus är att du kan dra extra många katt-ordvitsar

  5. Irma skriver:

    Grattis! Katten kommer bli överlycklig av att få en kattmamma som dig!❤️

  6. Elin skriver:

    Men såklart du ska skaffa katt!! Det måste ju seriöst vara ett av dina bästa beslut i år. Nej, jag skojar inte.

  7. Nico skriver:

    En kattunge är ju sjukt mycket mer jobb än en ”traumatiserad” vuxenkatt. Har jobbat på katthem en längre period och har aldrig träffat någon som är traumatiserad. Om något så är vissa av katterna utefödda och behöver extra kärlek för att bli tama, men om du inte orkar det (vilket jag kan förstå) så behöver du inte adoptera en sån.

    Att skaffa en ensam kattunge som dessutom har lättare för att få andningsproblem, ögonproblem osv kommer vara mycket mer jobb än att adoptera två kattungar eller en vuxen katt från ett katthem.

    Och måste bara tillägga att det inte går att jämföra adoption av barn och adoption av katt. Det finns ca 100.000 hemlösa katter i Sverige. Alla dem skulle kunna få hem om folk slutade köpa från uppfödningar. Hemlöshet av barn är såklart också ett enormt problem, men det är på en helt egen nivå och ska inte jämföras med hemlösa katter. Problemet med hemlösa katter går att lösa så lätt. Problemet med barn utan hem är en helt egen fråga som kräver jobb och samarbete av alla!

    Jättekul att du vill skaffa katt! Verkligen! Önskar bara att du inte hade massa ursäkter som får katthem att låta som ett sämre alternativ :/

    1. Clara Henry skriver:

      Får katthem att låta som ett sämre alternativ?? Va? Det är SKITBRA med katthem, och det skriver jag ju också. Ursäkterna är pga shitstorm på twitter. Skulle inte ens kalla det ursäkter, mer argument för min ståndpunkt. Vill en ha en vanlig bondkatt tycker jag det är rent korkat att köpa en kattunge för en tia istället för att adoptera, men jag vill ha perser. Jag vill ha en katt som har friska föräldrar som jag vet kommer från ett bra ställe. Promotear mer än gärna uppfödare. Ser det ut motsatt vinkel: om folk enbart köpte raskatter för en större peng skulle det definitivt inte finnas hundratusentals slit-och-släng-katter.

      1. Nico skriver:

        Det är jättebra att du skriver att katthem är bra och jag förstår att du känner dig defensiv efter alla tweets du fått. Jag tycker också det är askul att du ska skaffa katt, men när du skrev ”Antingen perser eller ingenting.” så känns det inte som att du gett katthem en riktig chans eftersom du är så bestämd att det måste vara en perser.
        Jag blir dessutom lite irriterad när det är perserkatter en pratar om med tanke på deras hälsoproblem. (Förutom andnings- och ögonproblem så är tyvärr ca 16-22% dödsfödda.) Och jag håller inte med om att lösningen på hemlösa katter är att köpa från uppfödare. För att lösa problemet måste vi först ta hand om alla katterna som idag är hemlösa. När det är gjort så skulle jag mer än gärna vilja att katter bara kom från ansvariga uppfödningar.

        Vilket beslut du än tar så hoppas jag att du och din kisse kommer må bra! Katter är verkligen de bästa sällskapet en kan få!

        1. Lisa skriver:

          Jag håller med Nico förutom att jag tycker att människor borde sluta helt med att avla andra djur. Min familj har en kattuppfödning och har fött upp flera kullar med kattungar så jag vet att det är underbart med kattungar för dom är ju så extremt söta och underbara. Men jag har fattat att det är dåligt att avla katter för att det skapar stora hälsoproblem hos katterna och om vi slutade avla katter skulle alla hemlösa katter kunna få ett hem och att avla på andra djur över huvud taget är att utnyttja dom för vår egen vinning och jag tycker inte det är okej.

  8. Klarisen skriver:

    Gud vad kul!! Solklart att du ska ha katt!!❤️ Du är ju som gjord för det!! Har också katt och föreslår namnet Sulan (nej, inte Smulan) om vi ska vara kattbästisar, vilket skulle vara kul

  9. Elin skriver:

    Anledningen till att katthem inte adopterar bort ensamma kattungar är för att kattungar inte ska bo själva. Det är väldigt viktigt att de har en (eller flera) katter omkring sig när de växer upp för att ha någon att lära sig av, leka med, och socialiseras. Vi människor är inte ett tillräckligt substitut för en ensam kattunge. Och jag kan garantera att en äldre katt skulle vara mycket mindre jobb än en kattunge. Katthemskatter kan vara precis lika stabila och fina som katter från uppfödare och jag tycker att det är så tråkigt att den här myten om att katter från katthem är trasiga både psykiskt och fysiskt fortfarande lever kvar. För det stämmer inte.

    Det är jättekul att du ska skaffa katt men jag önskar att du inte kom med en massa ursäkter för ditt val. För det finns inte 100 000 hemlösa barn på Sveriges gator. Men det finns 100 000 hemlösa katter. Varav 30 000 bara i Stockholm.

    Förlåt om allt det här låter jättehårt men jag vill bara att du ska vara medveten om hur situationen ser ut.

  10. En annan kattägare skriver:

    Framöver kommer jag förvänta mig minst en kattbild per blogg-inlägg.
    Har hemma en gatu-katt och en katt från en några som råkade få kattungar innan de hann kastrera mamman och så har jag en siames från en uppfödare.

    Siameser är min ”barndoms/växuppmed/syskon”-kattras. :D

  11. Amanda skriver:

    Jämförelsen på barn funkar dock inte då det finns ungefär 1 barn på 100 föräldrar som vill adoptera. Adoption som det ser ut idag bidrar alltså till människohandel då fattiga mödrar ger bort barn till barnhem för pengar eller så kidnappas barn. Men det är en annan diskussion och jag håller helt med dig om att egot ibland får gå före och för dig är ju inte adoption av katt något som skulle funka i praktiken :) Längtar till det blir kattbebismys i bloggen och du får mer än gärna spamma sötisbilder!!!! <3

  12. Johanna skriver:

    (Undrar om folk, som blir arga för att jag vill köpa från uppfödare, blir lika arga på folk som inte adopterar sina barn utan väljer att göra egna? Jag vet inte. Men det är intressant att tänka på.)
    hahahhahaha

    hahahaha

    du är bäst

  13. Emilia skriver:

    Heja heja!! Du kommer bli en underbar kattägare!! ❤️❤️❤️

  14. Jill Lockman-Lundgren skriver:

    Niiiie, kissar är bäst, helt ärligt! Du och katten kommer klicka lika bra som mina tagentbordsknappar klickar just nu. <3

  15. Cornelia skriver:

    Men vad kul, lycka till!
    Nu är jag inte extrem kattmänniska utan har hundar men i detta fall är det väl lite sak samma. Vet att många grupper som till exempel djurensrätt etc hade världens ståhej om just detta med ”adoptera mera” och visst är det väl toppen att folk kan välja att adoptera men att slänga hat och dryga kommentarer om seriös uppfödning gör mig nästan på gränsen till illamående.

    I Sverige har vi inte alls många hemlösa hundar som strosar omkring ute till skillnad från många andra delar av världen och min teori är att det är på grund av att det är svårare att skaffa djur i Sverige som vi inte har lika mycket hemlösa djur. Stor del av den uppfödning som finns är seriös och säljer endast till seriösa köpare.

    Det fantastiska med att det finns så många olika raser är just det är lättare att veta vad det är man får hem för någon och det blir lättare att hitta sin match. Ett djur ska man trots allt leva med i förhoppningsvis många år så det gäller ju att man trivs med varandra.

    Tycker det är Super av dig att verkligen se till att DU trivs med detta och sen kan de som känner att de vill adoptera göra det

  16. VB´s life skriver:

    Yay Clara.

    Lyssna på de andra, du kommer att bli en fantastisk, super cool, och totally badass kattmamma!!!

    Det är alltid lite läskigt att skaffa husdjur.

    Jag personligen skaffade en chinchilla för ca två år sedan, han fick heta Kingston.

    Jag älskade honom jättemycket, men tyvärr så dog han förra året (bara 1 år gammal).

    Jag visste inte om jag skulle skaffa mer djur eller inte, skulle jag svika min döda älskling?

    Men till slut tog jag mod till mig och skaffade två underbara små sötnosar till chinchillor.

    De är bröder och heter Christopher ”Karlsson” Columbus och Lillen.

    De är de största busfröna/karatekidsen Uppland har skådat.

    Och jag ångrar mig inte (okej lite ibland.

    Ska nog lägga ut lite bilder på dem snart på Instagram (very_cool_valeria).

    I alla fall, valet är ert/ditt, skaffa husdjur när du/ni känner att tiden är rätt och/eller mogen.

    Mvh eller något.

    VB

  17. aisha skriver:

    Att ha husdjur är en stor belastning för miljön, klimatet och de fattiga på jorden. Inte särskilt solidariskt mot sina medmänniskor direkt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp