Inför Hulstfred: Intervju med arrangören

1:38 8 Maj 2012


Med gårdagens stora announcement av nya, stora bokningar i åtanke, bestämde vi oss för att ställa ett par väl valda frågor till Micke Pettersson, en av de ansvariga för årets Hultsfredsfestival. 

Är det någon speciell grupp eller subkultur ni hoppas på att locka lite extra till festivalen i år?

– Nej, det vore ju detsamma som att säga att ”vissa” människor inte är välkomna till oss, vi exkluderar ingen så länge respektive person respekterar sin omgivning och oss. Däremot är det tydligt att vi med årets program lockar en väldans massa fler människor från Storbritannien än vad vi räknat med, det är ju knappast att betrakta som en subkultur men helt klart den tydligaste enskilda gruppen! Att vi visar EM-fotboll på storbild, matchen mellan Sverige och England strax innan Kasabian gör sitt första gig i Sverige någonsin, kan ju bli lite känsloladdat.

Vilken bandbokning är ni allra mest nöjda över?

– För att få lite distans till det hela så kan vi backa bandet ganska exakt 1 år, då vi första gången fick höra rykten om att The Stone Roses eventuellt, kanske men ändå inte skulle återförenas… Då baxnade vi ju bara åt själva tanken på att de möjligen skulle ställa sig på en scen tillsammans igen och resonerade redan då om att det var 2012 års drömbokning. När de sedan under hösten offentliggjorde gigen i Manchester var det som en bomb inom festivalvärlden. Snacket bland ALLA festivaler, dvs de med ett liknande innehåll som vi, var att den som ror hem The Stone Roses vinner. Alla ville ha dem, de som säger något annat ljuger helt enkelt. Så ja, klart att vi är glada över den bokningen, men i ärlighetens namn finns det så många fler. Vi gör t.ex. de allra första gigen någonsin i Sverige med större namn som Noel GallagherKasabianBat For Lashes och Bombay Bicycle Club och en uppsjö av mindre förbannat bra akter som Mikal CroninPenguin PrisonAu Palais och Medlar. På hiphopfronten jublar vi åt Big K.R.I.T. och THEESatisfaction, två tunga bokningar. Kunde fortsätta här men…

Ligger samma mörka moln och hotar festivalens framtid den här sommaren också? 

– Ni menar om vi får ett liknande skyfall som tack från vädergudarna som ifjol? Nej, det räknar vi inte med. Vår framtid som arrangör av Hultsfred har aldrig varit hotad, den historien tillhör den förra arrangören med ambitioner att komma upp i en publiknivå på 30.000- vilket de faktiskt också gjorde några år. Däremot har väldigt många svårt att ta in vår strategi som är att bygga långsamt, vi förklarade säkerligen tusen gånger under våren 2011 att vi siktade på en publiksiffra mellan 10-15.000 första året, för att 2012 höja ribban en aning till 15-17.000. För många blev det för lockande att ställa fjolårets resultat mot den gamla Hultsfredsfestivalens rekordår, istället för att- om jämförelser måste göras, mäta oss mot festivaler med liknande målsättningar kring publiksiffror som t.ex. Siesta eller Putte I Parken

Hur beter sig den riktigt vane Hultsfredsräven?

– Vi har ju en ganska stor del av vår publik som vi ärvt från Rockpartys dagar, och är det någon som har rutin på festivaler så är det de. Standard är att komma i god tid, alltså riktigt god tid innan festivalen öppnar. Redan en vecka innan vi öppnar grindarna börjar det resas tält och byggas läger, det kräver både dedikation och planering! Sedan finns ju lyxlirarna med, som hyr hela hus eller lägenheter för att glida ner på festivalområdet ett par timmar framåt natten. Det som annars, grovt generaliserande, utmärker våra besökares beteende är annars att de är väldigt tillåtande, öppna och såklart gravt musikintresserade.

Vad är Hultsfreds mest underskattade moment eller inslag?

– Av svenskarna är det nog miljön i sig, varenda utländska besökare vi har faller ju i trans av alla träd och månen som speglar sig i sjön. Lee Perry, sann historia, tillbad några björkar innan han gick på scenen när han spelade på Hultsfred.

Hultsfredsfestivalen äger rum den 14-16 juni, men var lugna, det här är inte det sista ni får ta del av innan dess.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp