GIFF 2014: Cheatin’

10:37 30 Jan 2014

Det dröjer bara några minuter in i Cheatin’ innan alfahannen Jake och den oskuldsfulla Ella finner varandra. De gifter sig. Montaget som följer visar hur de under smekmånaden inte lämnar hemmet. Men det gör inget, eftersom vasken är deras Venedig och brödrostens monotona surrande är deras kärlekssymfoni. Att det är gymnasienivå på symboliken gör inget så länge den är så här vackert illustrerad.

Det är lätt att förföras av Cheatin’. Varenda bildruta är utsökt handritad, animationerna är sömlösa och perspektiven utforskar kroppar på ett sätt som jag inte trodde var möjligt. Att Bill Plympton är en mästare på det här visade han redan i den Oscarsnominerade kortfilmen Your Face från 1987. Men 20 minuter in i Cheatin’ tar tricksen i Plymptons visuella trollerilåda slut, och handlingen tar vid. Och handlingen är inte bara dålig – den är rent förkastlig.

Men filmens största problem är inte så mycket handlingen som de könsstereotypa varelserna som befolkar den. Cheatin’ är noga med att lyfta fram handlingskraftige Jake som räddaren i nöden medan pimpinetta Ella är en porslinsdocka med våldsamma humörsvängningar. Plympton kanske vill få oss att tro att han driver med socialt kodade könsuppfattningar, men varenda sekund i Cheatin’ fungerar som motbevis. Och i takt med att filmen kryper närmare eftertexterna blir det bara värre. För att sedan mynna ut i sensmoral som är fullkomligt vidrig.

Trots att ”animerat” har blivit synonymt med datorrenderad Pixar-3D fortsätter Bill Plympton att teckna varenda ruta för hand. Han är gammaldags på det sättet. Tyvärr är det bara ritpennan han har vässat sedan 1987.

/Jimmy Håkansson jimmy_hak

En kommentar | “GIFF 2014: Cheatin’”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Ameliabran skriver:

    ”Gratitude for your motivation! My commitment: crafting compelling content for impactful backlinks.”johnny lawrence red jacket

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg