Bokmässan 2014. ENKÄT: Lawen Mohtadi

1:13 25 Sep 2014

Vad är bäst med Bokmässan?
 Att få diskutera böcker, litteratur, livet och politik på allvar.

Vad är sämst med Bokmässan?
– Att det finns väldigt många människor som kanske inte har möjlighet eller intresse att vara här. Det är lite synd. Det är väldigt mycket för folk som kanske redan berörs, eller som har ett intresse för kultur och samhälle. Det vore häftigt att kunna få folk från arbetarklassen, folk som har långt till studier, som har långt till boken, att vara med. Att känna att det finns den kopplingen. Det är det enda som jag tycker är synd. Det är ingen ny iakttagelse, men det hade varit väldigt roligt.  

Vilken är den bästa bok du har läst i år?
– Jag läser just nu Dan Jönssons kommande bok, Kontinentaldrift (utgiven på 10TAL Bok). Om Europa i sönderfall. Det är en väldigt spännande bok, om allt sådant vi har lärt oss att se och som idag är en del av tillvaron: människors fattigdom, människors utsatthet, människors sårbarhet, och överhuvudtaget den otroliga ojämlikhet som är en sådan otroligt enkel del av tillvaron. Han tittar på det med ögon som ser någonting nytt. Det tycker jag att all bra essä och reportage ska göra. Att titta på det invanda med nya ögon, en ny blick. Att liksom kasta ett ljus över det och fånga det med språket. Det är väldigt starkt. Och boken handlar jättemycket om frågan: ”Vad har hänt med Europa?” Hur kan vi idag försvara och legitimera den här ordningen, med till exempel Fort Europa, med den skriande ojämlikheten. Dan Jönsson ger det en väldigt häftig form. Den boken läser jag för tillfället. Hittills är den väldigt bra.

Har du någon fest eller något mingel du ser fram emot under de här dagarna?
– Alltså, jag festar aldrig! Om någon vill ta med mig på en fest, varsågoda!

Lawen Mohtadi är aktuell som redaktör för antologin ”Rasismen i Sverige” tillsammans med Devrim Madi. 2015 tillträder hon som ny förläggare på Natur & Kultur.   

/Elis Burrau, litteraturredaktör  

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp