Bokmässan 2014. ENKÄT: Jonas Gren

3:23 25 Sep 2014

Vad är det bästa med Bokmässan?
– När jag kom hit så klev jag rakt in i en paneldiskussion och insåg det här att man verkligen har sammanfört alla möjliga människor, att man bara kan kliva in någonstans, utan plan, och så sitter det fyra journalister och pratar om riskkapitalisterna. Hur de har drivit det här landet in i någon slags vansinnig spiral av moralisk kollaps. Att det finns forum där det sitter massa smarta människor bara sådär lite i förbifarten och pratar. Det tycker jag är det bästa.

Vad är det sämsta med Bokmässan?
– Det är att det är så jävla mycket fokus på att göra samma sak som de där riskkapitalisterna, nämligen att kränga. Ändå. Visst finns det massa smal litteratur som får synas, men det är helt tydligt att tidningarna rapporterar om en bokbransch i kris. Det borde vara en litteraturmässa, inte en bokmässa.

Vad är det bästa du har läst i år?
– Jag har upptäckt, av alla författare, att Peter Englunds historiska essäer faktiskt är jävligt bra. Karln kan skriva. Jag läste Brev från nollpunkten från 1996 som handlar om 1900-talets bestialiteter.

Har du någon fest eller något mingel du ser fram emot under de här dagarna?
– Jag tror på Gläntafesten. Alltså, det låter ju som någon sorts perversitet nästan, men jag längtar efter att få deras tidskriftsnummer om migration och sen festa i samband med det!

Om Bokmässan 2014 tar en sorts temp på det svenska litteraturklimatet idag: hur mår den svenska litteraturen?
– Uppenbart ungefär så bra som den förtjänar. Behöver jag utveckla det mer?

Nej. 

Jonas Gren är aktuell med diktsamlingen ”Lantmäteriet” på 10TAL Bok. I Rum för poesi läste han också ur sitt kommande manus, ”Överallt ska jag vara i centrum”. 

/Elis Burrau, litteraturredaktör  

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Andra bloggar

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg