Den varma efterrättsmackan

23:05 2 Apr 2017

Helgen kom och gick i ett rasande tempo, och jag hann knappt blinka så var den över. Något jag dock hann med var att få till en briljant komposition som kan flyga både under brunch- såväl som efterrättsflagg. Jag antar att det handlar om prioriteringar.


Det är en slags varm efterrättsmacka vi talar om. Kusin till den fattiga riddaren, men äggfri och mer dekadent – hör här bara: Mascarponeost, jordgubbar, mörk choklad, smör och råsocker. Oj oj oj.

Att kalla detta för ett recept är en överdrift, allt handlar som så mycket annat bara om ratio, och är man någorlunda matlagningsvan kan man nog räkna ut med lilltån hur jordgubb i förhållande till mascarpone som är förelaktigast. Här kommer i alla fall en instruktion: På en skiva vitt bröd stryks ett tjockt lager mascarpone, sedan lägger du till skivade jordgubbar och riven mörk choklad. Smöra utsidorna av mackan och strö på ett lager råsocker, stek på medelvärme tills brödet fått fin färg. Vänd på mackan, upprepa på andra sidan. Ta upp ur pannan och skär försiktigt din macka i delar, lägg på ditt favoritfat och sikta över lite florsocker.


Tankeexperiment: Hur skulle det vara att byta ut jordgubbarna till något av följande?
a) persika
b) hallon
c) fikon

Samtala i smågrupper om det ni, medan jag avslutar denna sensationellt korta helg med att kolla på Dining on a dime tills det plötsligt är måndag igen.

/Slaktarn

5 kommentarer | “Den varma efterrättsmackan”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Frida skriver:

  Oooooooooooooh, det här vill jag göra omgående!

 2. Sabina skriver:

  Persika låter gott, meeen tänk dig persika OCH hallon så får du en peach melba-macka? Kanske med vit choklad istället för mörk? Bara spånar fritt här. Med fikon skulle jag nog ta sådan där fluffig mild getost istället för/tillsammans med marscarpone och ha lite honung/lönnsirap istället för chokladen. Och kanske lite baconsmul på toppen för full brunch experience?

  1. Julia Gummesson skriver:

   Underbara idéer, skriver upp i min mentala att-göra-lista!

 3. Sanna skriver:

  Åh jag brukar göra en variant med getost, blåbär, lönnsirap. Mycket dekadent.

  1. Julia Gummesson skriver:

   GOTT. Tänker mig också att man borde göra denna typ av efterrättsmacka i våffeljärnet? Go after-school-känsla på det (utöver att det är sjukt gott)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG