Helgen kom och gick i ett rasande tempo, och jag hann knappt blinka så var den över. Något jag dock hann med var att få till en briljant komposition som kan flyga både under brunch- såväl som efterrättsflagg. Jag antar att det handlar om prioriteringar.
Det är en slags varm efterrättsmacka vi talar om. Kusin till den fattiga riddaren, men äggfri och mer dekadent – hör här bara: Mascarponeost, jordgubbar, mörk choklad, smör och råsocker. Oj oj oj.
Att kalla detta för ett recept är en överdrift, allt handlar som så mycket annat bara om ratio, och är man någorlunda matlagningsvan kan man nog räkna ut med lilltån hur jordgubb i förhållande till mascarpone som är förelaktigast. Här kommer i alla fall en instruktion: På en skiva vitt bröd stryks ett tjockt lager mascarpone, sedan lägger du till skivade jordgubbar och riven mörk choklad. Smöra utsidorna av mackan och strö på ett lager råsocker, stek på medelvärme tills brödet fått fin färg. Vänd på mackan, upprepa på andra sidan. Ta upp ur pannan och skär försiktigt din macka i delar, lägg på ditt favoritfat och sikta över lite florsocker.
Tankeexperiment: Hur skulle det vara att byta ut jordgubbarna till något av följande?
a) persika
b) hallon
c) fikon
Samtala i smågrupper om det ni, medan jag avslutar denna sensationellt korta helg med att kolla på Dining on a dime tills det plötsligt är måndag igen.
/Slaktarn
Oooooooooooooh, det här vill jag göra omgående!
Persika låter gott, meeen tänk dig persika OCH hallon så får du en peach melba-macka? Kanske med vit choklad istället för mörk? Bara spånar fritt här. Med fikon skulle jag nog ta sådan där fluffig mild getost istället för/tillsammans med marscarpone och ha lite honung/lönnsirap istället för chokladen. Och kanske lite baconsmul på toppen för full brunch experience?
Underbara idéer, skriver upp i min mentala att-göra-lista!
Åh jag brukar göra en variant med getost, blåbär, lönnsirap. Mycket dekadent.
GOTT. Tänker mig också att man borde göra denna typ av efterrättsmacka i våffeljärnet? Go after-school-känsla på det (utöver att det är sjukt gott)