Laurie Colwins potatissallad

12:13 22 Aug 2017

Bekännelse: potatis är, om inte det bästa jag vet, så åtminstone definitivt med på topp tio-listan. Jag säger detta med samma och hängivenhet övertygelse som Samwise Gamgee uppvisar i Lord of the rings: The two towers när han drömmer om att addera ”taters” till den kaningryta han jobbar på att få ihop, och Gollum undrar vad så kallade ”taters” egentligen är: ”PO-TA-TOES” svarar han, ”boil em, mash em, stick em in a stew!”. Stark scen.

Med några potatisar i kylen är du alltid halvvägs till en måltid, och mängden tillredningssätt är nästan oändlig. Det vet ni redan. Något annat som ni säkert redan vet är att potatissallad är ett av dessa tillredningssätt, och att det är upp till var och en att ansvara för att ackumulera ett optimalt, eller i alla fall tre stycken fantastiska, recept på potatissallad under sin livstid. I jakten på den heliga graalen får man testa sig fram. Är du inne här och läser ofta kan du inte missat att jag svävar på nyförälskelsens rosenskimrande moln, det sedan jag upptäckte den amerikanska författaren Laurie Colwin och hennes matskriverier. Hon återkommer flera gånger i boken Home Cooking till ett och samma potatissalladrecept, nästan alltid i samband med att ugnsrostad kyckling, och jag kunde inte låta bli att härma.

ur boken Home Cooking av Laurie Colwin

Take it or leave it: Laurie Colwins potatissallad.

Laurie Colwins variant är mycket enkel, med en bas på majonnäs men där den feta krämigheten stuckits hål på med hjälp av citronsaft. Om potatissallad generellt och receptet specifikt har hon följande att säga: ”It is always wise to make too much potato salad. Even if you are cooking for two, make enough for five. Potato salad improves with age – that is, if you are lucky enough to have any left over.”

1. Koka potatisen (mängd är upp dig). Använd en sort du tycker om – så här års är färskpotatisen inte dum – men undvik mjöliga varianter.

2. Gör en dressing på majonnäs utspädd med citronsaft och svartpeppar. Några mängdenheter anges inte, en får återigen helt enkelt lita på sitt eget tycke och smak. Salt behövs inte, anser Colwin, då butiksköpt majonnäs är salt nog i sig.

3. Skär den kokade potatisen i bitar och blanda med hackad salladslök och rejält med finhackad dill. Häll över dressingen, som jag själv tycker gör sig bäst när den får agera klister för potatisen snarare än sjö för den att simma i, och låt alltsammans stå i minst en timme innan servering.

Laurie Colwins potatissallad

/Slaktarn

5 kommentarer | “Laurie Colwins potatissallad”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Sabina skriver:

  Åh perfekt! Passar det med kapris i tror du? Jag är så satans sugen på kapris…

 2. Mickan skriver:

  Så jävla bra <3

 3. Ansi skriver:

  Blev så sugen på potatis när jag läst detta att jag lagade mig ett stort lass, inte i form av salladen ovan utan något lite torrare, mer potatismaxat. Blev matlåda också, ska du veta, Slaktarn! ”Jaha, potatis? Det åt man ju mycket av på 1800-talet…” tyckte de på jobbet. Men hursomhelst: fortsätt inspirera, så trevligt varje gång du skriver!

 4. Frida skriver:

  På tal om potatis så tänker jag ibland på när Linnea Wikblad aka Killmaterskan pratade om sitt favoritpotatisrecept som, om jag minns rätt, går ut på att man först kokar potatisen och sedan ugnsrostar den i olja? Jag prövade det men misslyckades av någon helt obegriplig anledning.

  Förresten såg jag något jag tyckte mig känna igen från InTeRnet idag när jag traskade genom matbutiken – harissa på tub! Köpte direkt och tänkte på dig. Har aldrig lagat något med harissa. Kan du berätta vad jag nu ska göra av min nya krydda??

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp