12:56 11 Nov 2015
 
Vi hade samlats i en lokal bredvid kyrkan. En blandning av släktingar och vänner, de flesta till åren komna. Initialt var stämningen lågmäld. Många hade gråtit, samtal fördes i viskande mummel. Så småningom släppte det, någon höll ett tal som fick en att le, samtalen blev mer uppsluppna och slutligen infann sig ändå någon slags glädje över att samlas. Vi åt smörgåstårta. Det serverades en klassisk variant och en i någon slags italiensk anda, med soltorkade tomater och lufttorkad skinka. Ingen av dem var speciellt god, men på en begravning för en gammal människa kommer man inte ifrån smörgåstårtan, som en släkting till mig sagt innan. 
 
Många år senare åt jag en helt annan slags smörgåstårta, i ett helt annat sammanhang. Jag hade upptäckt att brustna hjärtans dag, smörgåstårtans dag och ostkakans dag inföll under samma vecka, och tyckte att det var en anledning att bjuda hem folk lika god som någon annan. Menyn bestod, som ni kanske redan gissat, av smörgåstårta och prosecco följt av ostkaka och kaffe. De brustna hjärtanen fick gästerna stå för. Inspirerad av bland annat Smörgåstårteriet i Stockholm hade jag en vision om att återuppfinna smörgåstårtan, vilket egentligen inte var så pretentiöst som det låter. Det handlade mer om att ersätta snuskiga element (som leverpastej, sladdrig skinka vikt i små köttrosor och burkräkor) med goda saker som fluffig uppvispad färskost smaksatt med citron, grönsaker som skurits tunt på mandolin och färgglad salt laxrom. Resultatet ser ni på bilden nedan.
 
 
På fredag är det smörgåstårtans dag igen! Jag vill med denna text uppvigla en smörgåstårterevolution. Låt dina negativa smörgåstårtupplevelser från begravningar och dop falla i glömska, och se på smörgåstårtan med nya ögon, och se den för vad den egentligen är: En gigantisk, svingod macka med oändliga möjligheter till flärd och glamour!
 
/Slaktarn
21:31 9 Nov 2015

Minns ni att jag skrev en lång harang om det där med att bjuda på frukost ”morgonen efter”? Friska upp minnet här annars. I Lotta Lundgrens kokbok Om jag var din hemmafru ger hon sin input i frågan genom texten som syns ovan. Efter texten följer ett recept på pannkakor med tropisk frukt.

Jag tycker om tanken, men just pannkakor med tropisk frukt är inget för mig, och därför vill jag inte pracka på de på något eventuellt hemsläp heller. Jag föreslår istället en fransk äggrätt som bär namnet oeuf en cocotte, översatt ungefär ”ägg i ugnsform”.

I min lilla ugnsfasta form har jag lagt en klick smör, två ägg, flingsalt och svartpeppar. Jag bakade ägget i ugnen på 175 grader i ungefär en kvart. Formen måste stå i en större form som man fyllt med vatten upp till ungefär halva lilla formen när den gräddas i ugnen. Efter att äggen bakats klart toppade jag med en klick creme fraiche, dill och laxrom. Rosta en brödskiva och skär upp så att du kan doppa.
PS: Jag har läst i olika recept att man kan riva lite muskot i. Det är säkert gott. Att hälla i en skvätt grädde kan också vara bra.
Skål!
/Slaktarn
13:50 6 Nov 2015
Söker du bekräftelse och försäkran om att du duger? Det finns ett beprövat knep som du nog redan känner till, men som kanske ligger långt bak i ditt medvetande. Och nej, det är inte att köpa en Byredoparfym.
Det enda du behöver göra är att slå något i deg.
Att slå in saker i deg är överlag ett mycket effektivt sätt att göra sig populär i allehanda kretsar. Tänk själv hur glad man blir när någon har ansträngt sig och lagat egna dumplings, piroger eller vårrullar. Jätteglad!
Rosta ett gäng rotfrukter i ugnen, stjälp ut över en rundel av platt deg och strö blåmögelost eller getost över alltsammans. Vik in kanterna på degen, lägg på en plåt och kör i ugnen på 200 grader.
Gratulerar, du är nu med i spelet igen.
18:15 5 Nov 2015

Jag tror mycket på att ”sätta stämningen”. Att ”det blir vad man gör det till” och så vidare. Om man ska göra något som tar emot, något som man kanske till och med känner sig nervös inför, är det extra viktigt att sätta stämningen. Göra det till något bra. Jag har en kompis som som av olika skäl alltid haft det jobbigt med studierna. Han berättade en gång att när har en avgörande skoluppgift framför sig brukar han ställa sig framför spegeln, knyta näven och säga ”YES!” några gånger, för att peppa sig själv. Det finns en massa studier på det, att lura hjärnan med rörelsemönster. Själv har jag olika ritrualer för att peppa mig för olika saker. Ibland har dessa angränsat till att kunna kallas för tvångstankar, som när jag var tvungen att avgränsa varje social sektion av dagen med att duscha. Nu för tiden handlar det mer om att sitta ner och fundera en stund, eller sminka mig länge och mycket eftertänksamt, eller att skriva ned saker på papper. Det kan också vara att ha en mysig stund, för att lugna sig själv.

Alla ”myser” vi på olika sätt. Vissa avnjuter en folköl tillsammans med GTA. Somliga tappar upp bad och lägger enorma färgglada badbomber från Lush i dem. Jag själv är ganska förtjust i att ta på mig kläder som markerar ”mysstund”, typ morgonrock eller något pyjamasliknande. Jag brukar vilja ha någon dryck, kanske också något att äta. Och något att göra, som att se på youtubeklipp, läsa en bok eller fila naglarna på ett mycket stillsamt men pedantiskt vis.

Igår hade jag något jobbigt framför mig. Något jag fasat för. Någonting ytterst privat, som kommer att förbli privat, för det har egentligen ingenting med berättelsen att göra. I vilket fall kände jag på mig att jag behövde utföra en lugnande och stärkande ritual innan detta jobbiga skulle utspela sig. Tidigare under dagen hade jag gjort upp en aktionsplan, ett slags schema:

1. Duscha länge.
2. Ta på morgonrock.
3. Läsa bok medan jag långsamt dricker ett glas rött.
4. Göra mig redo för det jobbiga.
5. Göra det jobbiga.

Så, på vägen hem gick jag förbi systemet. Jag kommer nedan att infoga en print screen av en sms-konversation mellan mig och en nära vän.

Har du någon gång varit sugen på ett hederligt gott glas rödvin så vet du hur upprörande det är när man inser att det är bubblor i sagda vin. Då jag redan initialt kände mig i lite av ett underläge på grund av den jobbiga privata grejen jag skulle göra, kände jag mig om möjligt ännu mer underlägsen efter att ha insett mitt misstag. Det finns många sorters rödvin på systembolaget. Jag valde av oförklarliga skäl just en av de få mousserande varianterna. Det kändes som att de små bubblorna fnittrade och hånade mig, typ: hihi, där sitter du i din morgonrock och har tänt ljus, trodde du verkligen att det skulle fungera, hihi.

Tack men nej tack, du förhatliga Lambrusco di Modena.
/Slaktarn

23:48 3 Nov 2015
Jesus kristus och alla hans lärjungar, jag är så vansinnigt busy just nu. Kanske inte med andras mått, men när har man någonsin tagit deras åsikt i beaktning. Oavsett har jag fullt upp, och när jag inte har fullt upp ägnar jag mig åt rekreation, exempelvis genom att konsumera kultur.
Igår såg jag dokumentärfilmen Hunger som finns på SVT Play. Den handlar om Stockholmskrogen Frantzén Lindeberg och om personerna Björn Frantzén och Daniel Lindeberg. Och om relationen de har till varandra, hur den förändras i och med att michelinstjärnorna blir fler. Jag tycker om att konsumera mat i videoform, men var inte beredd på att bli så berörd av filmen. Eller ska jag kanske säga… illa berörd.
I maj 2013 bytte krogen namn till Frantzén, i samband med att Daniel Lindeberg lämnade duon. Här kan du se filmen. Skynda fynda, den finns kvar fram till 28 november.
/Slaktarn