7:32 11 Aug 2015

Igår träffade jag matriarkatet (min mamma och min moster) och åt middag i min mosters sommarstuga. Jag tog bilder på tre av sakerna vi åt, för att de är fina och för att jag vill tipsa.

Det här är danska ärtor. Om man hittar sånna här fina kan man sätta sig utomhus och sprita sina ärtor medan man dricker ett glas rosévin. När man är klar med spritandet strösslar man en skur flingsalt över alltsammans och äter de som tilltugg till drinken.

Det här är salviablad som friterats snabbt i neutral olja och sedan saltats. De äter du som de är innan du hugger in på den riktiga middagen.

Den här konstiga pokémongrejen är spetskål som bakats i ugnen på hundra grader i tre timmar. Ingen olja, inget salt, ingenting. Efter tre timmar tar du ut kålet, skalar av de yttersta bruna bladen och tar en liten kniv och klyver hela skapelsen på mitten. Välj din bästa olivolja och ringla ordentlgt med olja över snittsidan. Salta om lämpligt.

Tack för mig!
/Slaktarn

11:08 8 Aug 2015

Dagens diss går till dessa sugrör. Jag var på Lagerhaus och letade efter ett duschdrapperi när jag plötsligt drabbades av ett behov att att bli en mer ordnad person, en sån som har fina servetter hemma och inte behöver gå in på toaletten och hämta toapapper när ens gäster blir kladdiga om fingrarna. En sån som äger en bordsvepa. Kanske en sån som har doftljus hemma. Ja ni vet. Jag bestämde mig för att ett sätt att påbörja resan mot att bli en sådan person var att köpa några fina sugrör. Rosarandiga i papp.

Idag invigdes sugrören. De är de sämsta sugrör jag varit med om. Jag kan inte acceptera att sugrör av denna vedervärdiga kvalité finns. Peppret blöttes upp och blev en slapp äcklig sörja, de sög åt sig av färgen på drinken jag hade blandat och plötsligt kändes allt värdelöst. Jag känner nu: Jag skiter i detta. Hejdå doftljus och små burkar med kryddor i, hejdå matchande handdukar i badrummet. Jag är inte den personen.

/Slaktarn

3:29 4 Aug 2015

Fråga: Julia, jag behöver hjälp! Jag ska flytta in i ett veganskt hushåll o har nu inställningen att all min mat kommer bli fri från umami. Ingen mer sardellcreme eller parmesan. Har du några tips för hur en kan spica upp helt icke-animalisk mat? mvh oerfaren (men älskar mat. ÄLSKAR!!!!) /Majken

Svar: Hej Majken. Veganer ja. De är kräsna och petiga, lite som barn. En annan sak de har gemensamt med barn är att de lyckas använda begränsningarna till sin fördel. Barn kan få ett vedträ att bli en kul leksak, och veganer kan dra de mest fantastiska smaker ur riktigt hopplösa fall. Så nej, Majken, du är inte på väg mot umamitorka. Faktiskt kan du med lite målmedvetenhet ha en chans på titeln som The queen of Umami i hushållet! Jag skulle vilja börja med en scen ur mitt liv:

Två personer sitter mitt emot varandra vid ett matbord. De äter spaghetti och köttfärssås. De har stor aptit och njuter av maten.

Person 1: Oj vilken jävla umamibomb detta blev!
Person 2 (rynkar pannan): Va? Jag har aldrig fattat det där med umami. Kommer du ihåg när de hade sån där umamiburgare på Max? Jag tänkte, en sån måste jag ha, men så köpte jag den och det var ju bara en vanlig hamburgare.
Person 1: Tänk på en grillad köttbit, soja eller ketchup. Tre ganska olika saker. Men alla de har en gemensam smak, som gör att det blir mustigt och liksom fyller gommen. Det ilar nästan till på tungan på ett konstigt sätt, man kan känna det! (person 1 sträcker ut tungan och nyper tag i den ganska långt bak med båda händerna)
Person 2: Nej jag fattar inte.
Person 1 (släpper tungan): Nähä.

Alla förstår inte det där med umamin, och det är okej. Jag tänker på umamismak lite som det som gör allt extra gott. Det finns människor som är fysiskt oförmögna att känna denna grundsmak (som egentligen är en aminosyra) och för de personerna är det kanske ingen större sak att lämna grillat kött, sardeller och pata negra bakom sig. Men är man obekant med var man ska leta efter umami i växtriket kan övergången till veganism bli knivig för vissa, och de får extra kämpigt att lämna tillexempel ost bakom sig, medan saker som mjölk och kyckling går hur enkelt som helst. Det finns en tes om att det är just umamin de saknar, utan att fatta det själva. Det ska vi råda bot på här och nu, för moder jord är så fiffig att hon lagt umami i fler av sina skapelser än kossor och ansjovis.

1. Fermenterad mat
Du äter förmodligen mer fermenterat i vardagen än du tror, och just fermenteringsprocessen är toppen för att skruva upp umamihalterna. Smaksätt med soja, tamari, vegansk worchestershiresås, balsamvinäger, umboshiplommon (en japansk smaksättare), surkål, kimchi, miso, vin, öl och tempeh (jag måste erkänna att jag inte vet exakt vad tempeh är, jag kan väl inte veta allt heller. men det finns umami i det i alla fall.)

2. Rostade nötter och fröer
Med betoning på rostade.

3. Tomat och svamp
Svamp är naturligt fullspäckat med umamismak, speciellt champinjon och shiitake. Tomatens kärnor också, framförallt hemodlade tomater i slutet av sommaren. Torkar du svamp eller tomat så blir umamismaken ännu mer koncentrerad. Satsa på ketchup, soltorkade tomater, tomatpuré, torkad svamp och svampbuljong.

4. Grönt te
Jag blir så trött när jag tänker på grönt te. Det är otillfredställande och jag stör mig av någon anledning på att det är ”nyttigt”. Men det är ju gott, det får man ändå säga till dess försvar. Hur som helst finns där lite umami att hämta. Du kan ju göra glass på grönt te tillexempel? Inte så deprimerande som det låter.

5. Umami från havet
Använd alger för att krydda till illvaron. En sallad på kombualger, sesamfrön och sesamolja kanske? Eller en vegansk sushirulle?

6. Vissa kryddor
Rostade kumminfrön, vanligt eller rökt paprikapulver, rosmarin och timjan.

7. Grönsaker och grönsaksbuljong
Många grönsaker har den åtråvärda smaken, vissa mer när de är tillagade. De som toppar i umamihalt är sparris, ärtor, majs, bönor, morötter, sötpotatis, sojabönor, kål och spenat. Rosta rotfrukter i ugnen så får du också din dagliga dos, eller koka en buljong på blekselleri, potatis och lök och använd i såser, grytor och soppor.

Överlag: Torkad, karamelliserat och rostat är umamiboostande. Mångas favoritsmaker tenderar att ha just umami gemensamt, oavsett om man ens vet vad umami är eller hur (och var?!) det känns på tungan. En värld utan umami hur som helst är ingen värld att leva i.

Lycka till!

4:39 3 Aug 2015

Mannen i mitt liv äter ett ägg varje morgon. Kvinnan i mitt liv (jag själv) har länge försökt hitta en fin äggkopp att ge mannen i present. Hon har inte hittat någon. Nej, jag har letat och letat både efter nya och second hand. För varje äggkoppsavdelning på myrorna jag besöker minskar hoppet att finna en lite mer.

Sedan såg jag den här. Jag hälsade på en kompis i några dagar och serverades var morgon frukost i denna äggkoppsperfektion. Han hade naturligtvis hittat den i en second handaffär.

Min fråga är nu, hur får jag tag på en egen? Jag ger allt jag har! Min förstfödde, min högra hand… någon?
/Slaktarn

9:13 31 Jul 2015
Det finns vanliga människor, och så finns det några utvalda individer som blivit särskilt välsignade och därför besitter förmågan att baka. Jag kan inte baka. Jag kan laga mat. Bakning är för mig lite som typ biljard. Jag förstår principen och kan följa reglerna, men det betyder inte att resultatet blir vidare bra.
Det här är min vän Ask. Han kan baka. Han skapar fantastiska saker som alltid är både vackra och vansinnigt goda. En gång när jag bjöd Ask på middag tog han med sig ett nybakt bröd i regnbågens alla färger. Jag, liksom övriga middagsgäster, var så imponerade att vi höll på att svimma. Det är Pridevecka den här veckan, så jag har bett honom att dela med sig av hemligheten bakom regnbågsbrödet. Och det gjorde han med glädje! Här kommer det!

Så här bakar du Asks Regnbågsbröd

1. För att göra ett regnbågsbröd måste man börja med att göra en bröddeg. Du kan använda vilket recept som helst, så länge brödet inte blir för mörkt.
2. När du har gjort degen, delar du upp den i sex lika stora delar. Dessa färgas sedan in i rött, orange, gult, grönt, blått och lila. Jag valde att ta bort indigo som annars fins i regnbågen. Färgen knådas in i varje degbit. Detta kan ta tid, men det är bra att ha tålamod för att få en jämn färg. Färgen borde också vara stark för maximal effekt. Jag använder därför gel food color som är mer koncentrerad i färgen och innehåller mindre vätska, du hittar gelfärg på exempelvis Panduro. Jag måste också varna om att händerna kan färgas under den här processen, så plasthandskar kan vara smart att ha på sig.
3. När alla bitar är infärgade låter du dom jäsa till ca dubbel storlek. Knåda sedan ihop varje bit igen och platta till dom lite. Nu är det dags att lägga ihop regnbågen! Använd en borste och pensla lite vatten mellan varje lager för att undvika luftbubblor mellan färgerna.
4. Forma och grädda brödet efter recept och önskemål. Jag brukar spara en del av degen ofärgad för att sedan kavla och lägga runt regnbågsbrödet så färgerna kommer som en överraskning när man skär i det. Brödet smakar precis som vanligt bröd, och är perfekt för t.ex peanutbutter jelly sandwiches!
Happy Pride från mig och Ask (och hans fågel Safir som syns på bilden ovan)!