10:01 2 Nov 2015

Bilden här ovan har jag fräckt snott från hemsidan Pastry by Joel Lindqvist. Joel är trevlig och rolig, och är förutom det dessertkock med fäbless för naturen, vilket visar sig i hans efterrätter som ofta ser ut som undersköna små landskap med sina många texturvariatoner och grönskande mylla. I ryggen har han en hel del prestationer att skryta med, men blickar vi framåt upptäcker vi att där finns en kokbok. Joels bok, som kommer att ha titeln Dessertrevolution, släpps den tjugofemte november. Jag ser mycket fram emot detta, då efterrättsmakande får min hjärna att kortsluta sig på ett otrevligt sätt som ofta resulterar i att ett själlöst paket glass uppenbarar sig framför mina middagsgäster. Kanske kan det bli ändring på den saken så småningom.

Jag intervjuade Joel Lindqvist i våras. Den texten finns att läsa här.

19:56 1 Nov 2015

Hej mina små grisar. Kanske har ni sett Coops nya kampanj? Nu börjar de sälja så kallade ”knasiga grönsaker” i sina butiker, och följer därmed ett gäng andra länder i deras fotspår mot att minska matsvinnet. I slutet av maj infördes tillexempel en lag i Frankrike som förbjöd mataffärer att slänga mat (läs mitt blogginlägg om det här). Livsmedel som inte köps beslutades istället i första hand gå till behövande och i andra hand förvandlas till djurfoder.

Från och med nu kan du traska in i närmsta Coopbutik och shoppa raka bananer och trebenta morötter till rabatterat pris. Det är insidan som räknas, som det brukar heta.

Obs detta inlägg är inte sponsrat av Coop. Ingen sponsrar mig överhuvudtaget. Så jävla dåligt faktiskt, jag är nämligen både hungrig och pank.
/Slaktarn

Älskar denna tid på året! Det är råvarornas golden age. Tyvärr är det inte min golden age, jag har varit under isen och mycket trött. Kroppen har alltså protesterat, men hjärnan har i alla fall fortsatt fungera. Här är veckans samlade intryck i sex bilder.

1. Säsongens sista mangold
Förutom att vara osedvanligt uppiggande att se på är mangold också mycket gott. Fräs stjälkarna i olja tillsammans med vitlök, lägg till blasten på slutet. Ät upp medan du reflekterar över varför du inte lagat detta tidigare.

2. Kalasaladåb
En kandidat till min lista över världens äckligaste matbilder dök upp i instagramfeeden.

3. Rysk restaurangmat
På bilden: risotto på spelt och rödbeta. Vackert.
 

4. Kvinnor som älskar att laga mat så mycket att de drabbas av identitetskris, och män som inte lagar mat alls
Text på temat kommer i veckan. 

5. Niklas Ekstedts kokbok Kitchen Stickers
Minns ni det här inlägget, där jag skrev om att jag köpt en Label Maker? I veckan när jag stod och grävde bland kokböcker i en bokaffär hittade jag den här boken, som är en blandning av recept och klisterlappar med etiketter att klista på burkarna man lägger den lagade maten i. Minsann.

6. Färska mandlar
Hittade färska mandlar till försäljning. Gjorde exakt noll research på vad de brukar användas till i köket, och gick istället hem för att undersöka dem. De var mycket underliga. Ni som exprimenterat med dessa får gärna dela med er av era erfarenheter.

Happy sunday!
/Slaktarn

13:10 29 Okt 2015
I femårsåldern var jag blyg, girig och ständigt fastklistrad vid min mor. Som alla barn sedan tidens begynnelse var jag också mycket manipulativ. Skydde helt enkelt inga medel för att få som jag ville. Om det fungerade är en annan historia.
 
Att följa med och handla mat var något av det bästa jag visste. Ett av skälen var naturligtvis möjligheten till inflytande över vilken mat som hamnade i vagnen. På grund av min surpuppiga läggning tvingades jag svära på att jag skulle vara lugn och medgörlig innan jag tilläts följa med. Löften, hur som, betydde ingenting för mig. Jag minns speciellt en episod där jag skrikandes slängt mig på golvet och klamrat mig fast vid en hyllkant, omöjlig att flytta eller tysta. Vilket litet as alltså. Förhoppningsvis skickar jag inte vidare just de generna till eventuella egna barn.
 
Var det tålamod som saknades? Som utlöste hysteri och horisontala fastklamringar vid butiksinredning? Eller bara en generell brist på mognad och hyfs?
 
Idag har jag som ni vet vuxit upp till en ung kvinna som är ett under av grace och klass. Tålamod är en dygd, och jag är så tålmodig att jag vinner varenda dygdighetspris som finns. Kanske använde jag upp hela kvoten i unga år, så att jag nu kan sitta lugnt och harmoniskt och vänta hur länge som helst när det krävs. Som en gammal seg trädrot.
 
 
Pröva ditt tålamod genom att laga de här tomaterna som bakas på låg värme i ugnen i en mindre evighet. De är goda att äta som de är, blandas i sallader eller mixas ner till röror. Eller bara lägg de på en bit rostat bröd och kasta in i munnen. Den långsamma tillagningsmetoden av tomater koncentrerar smaken till sötsyrlig umamitung smakexplosion. Minimal ansträngning för maximal effekt!
 
1. Gå och handla ett stort lass med tomater i varierande färg, storlek och form. Ta dig hem och skär upp dina tomater. Små kan delas på hälften, stora kan du skiva i tjocka skivor.
 
2. Lägg ut dem på en bakpappersklädd plåt med den skurna sidan uppåt. Vill du vara extra fancy adderar du också några kvistar av rosmarin, salvia eller timjan och kanske några vitlöksklyftor. Ställ ugnen på 100 grader, gå och lägg dig alternativt gå till jobbet, beroende på hur ditt liv ser ut.
 
3. Efter hundra år aka cirka åtta timmar kan du titta till dina tomater. Ser de ut ungefär som på bilden? Då är du hemma. Annars, inled etapp två i tålamodsövningen och vänta ett par timmar till.
 
4. Ät upp alla du orkar, får du några över kan de förvaras i en lufttät burk i kylskåpet i runt två veckor.
14:29 28 Okt 2015

När jag tänker på maskerader blir jag så exalterad att jag nästan spricker. I helgen är det dags för det årliga halloweenfirandet för de som bryr sig. Ett perfekt tillfälle att byta identitet för en kväll! Kanske upptäcker du att du får så positiva resultat av testrundan att du konverterar helt.

För många år sedan hade jag och en vän en gemensam födelsedagsfest. En ganska stor födelsedagsfest. Min vän, som jag hade festen tillsammans med, hade i samband med inbjudan av två av gästerna sagt till dem att det var maskerad. Det var det inte. Därför var det extra kul när de dök upp utklädda till gurka och tomat. Gurkan hade inga armar, så han fick tejpa fast drycken på bröstet och dricka den med sugrör. 

Det är något omåttligt roligt med folk som klär ut sig till matrelaterade ting. Kanske är jag ensam om att tycka det. Inte länge till, i så fall. Jag har nämligen sammanställt en lista över tio matrelaterade halloweenkostymer, av vilka de flesta är lätta att knåpa ihop hemma utan några större ansträngningar, i förhoppning om att se fler vindruvor ute på stan på lördag.

1. Bag in box
Enkelt att göra själv hemma. Pluspoäng om du gör ett hål för tapp och bygger in en påse vin innanför, som du frikostigt kan bjuda på.

2. Vindruvsklase
Liten arbetsinsats, maximal effekt! Med ett gäng lila eller gröna ballonger och ett stycke grönt tyg eller papper blir du snabbt godast på festen.

3. Hummer (eventuellt med tillhörande kock?)
Jag vet inte vad det är med att klä ut sig till skaldjur. Det är bara så fruktansvärt kul. Just hummerdräkten har ju sin speciella charm när den kombineras med en tillhörande kastrull och kock. Annars är krabba en bra klädnad, och alltid en succé på dansgolvet.

4. Take Away-mat
Gå gärna runt med armarna som han på bilden hela kvällen.
 

5. Picknick
Antingen kör du picknickbordvarianten, eller så fäster du maten och picknicktillbehören direkt på kroppen (som bör vara klädd i ett dukliknande tyg). En vän till mig klädde ut sig till en picknick på en maskerad för några år sedan. I slutet av kvällen upptäckte hon att croissanten på hennes mage saknade en stor bit, i perfekt form av en tugga. Det var något märkligt intimt över det hela. Vem som avnjutit den kunde hon inte komma ihåg, eller också ville hon bara inte avslöja det.

6. No Face
Nej, detta är inte mat per säg. Men har du sett filmen Spirited Away vet du varför No Face är med på den här listan. Bäst effekt på denna dräkt får du om du fäster ett extra huvud ovanpå ditt eget, gärna något framåtlutat, som du hänger det svarta tyget över. Ovanpå det sätter du sedan masken. Se bara till att tyget har en viss transparans, så att du inte går runt och krockar med väggar hela kvällen.

7. Ananas
Här är en dräkt för den som vill hoppa på matutklädnadståget, men fortfarande behålla lite av sin värdighet. En gul klädnad av något slag och en grön ananaskrona på huvudet är din biljett till fruitville.

8. Ost
Varför inte ta chansen att vara ost för en kväll? Gärna i sällskap av vinboxen i exempel nummer ett.

9. Sushi
Den här kostymen är lättare att göra än att laga sushi på riktigt. Tyg eller papp, your choise.


10. Donut
Fördelar: Festlig, går att variera efter smak och humör, lätt att göra hemma med en badring och lite akrylfärg. Nackdelar: Svårt att ta sig genom dörrar.

11. EXTRA! ICKE MATRELATERAD BONUS: SIMSGUBBE!
Om jag inte känner för att vara vinboxen på lördag kommer jag att gå som simsgubbe. Om man väljer att vara naken och pixlad eller ej är upp till var och en, men helt klart en snygg touch. Orkar man inte fuzz around kör man bara på den gröna pluppen ovanför huvudet.

Ses på stan,
/Slaktarn