12:15 12 Sep 2015

Brace yourself. Jag kommer nu att berätta vad ”det senaste” är.

Just nu känns det som att jag ser sånna här mexikanska smågurkor precis ÖVERALLT. Första gången jag såg dem tänkte jag ungefär va, vad är det där för små minimeloner? Eller är det vindruvor? Nej, det är alltså gurkor, som på svenska fått det maxade namnet djungelgurkor. Senaste tiden tycks de som sagt dyka upp överallt, i recept på allt från inläggningar till drinkar, och de är oerhört… fascinerande.

Jag har aldrig sett dessa i butik. Har någon erfarenhet?

/Slaktarn

22:25 10 Sep 2015
Knölsvan, Östergötlands landskapsdjur
Min hjärna mottager stora mängder information varje dag. Det gör din också, även de dagar när du bara ligger och stirrar håglöst in i väggen. Ibland tänker jag på hur absurt det är att viss information biter sig fast, medan annan aldrig fäster utan fladdrar iväg som en fjäril för att slutligen vittra sönder mitt i flyktförsöket. Framförallt tänker jag på det tröttsamma i att det ofta tycks vara menlös information som biter sig fast, medan saker som när min respektive fyller år eller hur man fyller i deklarationen osvikligt förpassas till medvetandets mörkaste vrår.
Till exempel minns jag i princip inget av det jag lärde mig under mellanstadiet, med två saker undantaget: Att Östergötlands landskapsdjur är knölsvan och att det, på den tiden, fanns hundrafemtio gånger fler grisar än människor i Danmark. Nu är det väl ännu fler kan jag tro.
Det här är ju egentligen en blogg som handlar om mat, så för att knyta ihop den här säcken tänkte jag berätta om en onödig fakta som jag ofelbart alltid kommer att tänka på när jag hackar någonting på en skärbräda. För många år sedan tittade jag på ett eftermiddagsprogram på TV4 som hette något i stil med Emmas Kök eller typ Hemma hos Emma (någon som minns? Berätta inte det i så fall, för då kommer det absolut fastna). En slags lifestyleig talk show där en kvinna som hette Emma hängde runt i en studio som var uppbyggd som ett vardagsrum och kök och intervjuade folk eller utförde olika pyssel. I köksdelen stod en TV-kock och lagade något gott. En gång när jag kollade var det en TV-kock med osedvanligt monoton röst som stod i köket. Jag minns att han finhackade en halv gul lök för att sedan lyfta skärbrädan och tippa den mot en stekpanna med upphettad olja, varpå tog han knivens blad, vände det så att den slöa sidan låg mot skärbrädan, och föste ner löken i pannan. Sedan sa han att man alltid skulle använda knivbladets oslipade sida för att göra denna manöver, annars kunde kniven bli slö.
I och med detta skedde en kronisk förändring av min hjärna. Jag kommer för evigt att minnas detta, lika självklart som knölsvanen och grisarna, eller för den delen vad min bästa vän hade för hemnummer när vi var små. Det är inget särskilt bra tips, det är bara ett vanligt helt okej tips, inget man behöver implementera eller leva sitt liv efter, speciellt inte om man är en kulinarisk lekman. Likväl står jag där och vänder på knivarna. Och det kommer jag väl göra tills jag en dag dör.
Foraging is searching for and exploiting food resources. Successful foraging is essential for the survival and reproduction of an organism.
Att foragera = Leta efter, rota efter, söka efter föda, foragera
Det är ett så tilltalande ord. Vackert nästan. Ett underbart verb.
Alla tycker kanske inte om att foragera. Men jag tror nästan att det är en av mina favoritaktiviteter, oavsett det gäller den lite mer urbana varianten (mataffär) eller den mer ursprungliga (skog och mark). Inom djurvärden är foragering indelat i kategorier, en av dem är djur som lärt sig att använda sig av redskap för att samla in mat, till exempel schimpanser som använder sig av pinnar för att samla in termiter. Det finns också variationer bland djuren – de som foragerar ensamma och de som gör det i grupp. Gruppforagering verkar mest gynnsamt i miljöer där resurserna är skrala och där rovdjuren är många, då gaddar de ihop sig. Ensamma samlare däremot, de utför sin jakt i områden där det finns gott om resurser och glest mellan sig själva och nästa samlare.
Hur gör vi människordjur? Vi jagar oftast i grupp. Vi samlar gärna i sällskap med andra. Lättjefullt. I mataffären däremot vandrar vi upp och ner längst varugångarna med vagnar, ensamt spanandes efter extrapriser. Väntar på vår tur i fiskdisken. Köar tyst med våra korgar. Gott om resurser, ingen konkurrens. Samla varorna i kassar och lämna butiken i stillhet. Kanske kan vi kalla det urban foragering? En av de bästa sysselsättningarna jag vet.
18:10 8 Sep 2015

Lotten frågar:
Hej slaktarn! Vilken rolig blogg. Min första pojkväns mamma bjöd alltid på majskyckling och det var så jävla gott. Det var konstigt tyckte jag för majsen serverades aldrig men jag struntade i detaljen. Nu har jag förstått att det handlar om att kycklingen är uppfödd på majs! Vem kom på det? Varför smakar det gott? Hur kommer majssmaken in i köttet? Gör det ens det?! Testade man med andra grejer än majs innan? AAAHHHH

Hej Lotten. Jag förstår att majskycklingen kan få frågetecknen att hopa sig. Jag är ett stort fan av majskycklingen och brukar köpa de som kommer från Bjärefågel. De finns numera både här och där, det vill säga, eventuellt på din lokala mataffär. Jag har gjort en illustration för att visa på djupet vad som skiljer sig majskycklingen från sina icke-majsätande dito. Hoppas att den kan räta ut frågetecknena åt dig.

Känner du dig fortfarande fundersam på detta djur föreslår jag att du läser den här hyllningstexten som Mia Gahne skrivit, eller varför inte den här, lite mer kritiska, från bloggen Mat och politik.

Har du fortfarande inte fått nog av kycklingar kan jag tipsa om att ta en titt på det här filmklippet som visar en mycket vacker kyrka i Indonesien.

Kram,
/Slaktarn

Alla börjar med ett baskit. En kastrull, en stekpanna, ett rivjärn. En stekspade och en pastaslev, ett durkslag. Så småningom lyxar man till det med en brödrost och en vattenkokare. Man får en elvisp i julklapp. Man köper en drinkshaker inför en födelsedagsfest, någon har tagit med sig en iskross som den glömmer kvar och som du aldrig mer använder. En stavmixer letar sig in i skåpet. Man får för sig att man ska börja med juicing och köper en råsaftcentrifug där man slänger ner allehanda grödor. Sedan går det utför: Lattevisp, kaffekvarn, sous-videkokare, glassmaskin. Och så sitter man plötsligt där en vacker dag med tre drinkmuddlare och kan inte få igen köksskåpet för att det är så överfullt av saker som ska hjälpa dig att bli en domestisk guru.

Det finns en generell attityd som är ungefär såhär:

INNE
Hålla det enkelt, låta råvarorna tala för sig själva och ”inte krångla till det”. Man behöver bara en kastrull och en vass kniv för att åstadkomma underverk, typ.

UTE
Ha en enorm webergrill trots att man inte grillar mer än två gånger per år. Skryta om sina knivar fast man inte egentligen känner skillnad mellan de och de man köper på Ica. Grilla grönsaker på fredagkvällen i en sån där elektrisk OBH Nordica-grill för att det gör maten fettsnål och man slipper diska upp ugnsformar eller stekpannor.

Jag vet inte vilken av dessa kategorier jag faller in i. För mig är varje ny köksattiralj en skimrande möjlighet, och det talar ju för att jag hör hemma i den senare. Å andra sidan har jag typ inga pengar, så även om jag varit sugen på att skaffa en råjuicecentrifug så har det helt enkelt inte gått, och min matberedare kommer från när min expojkväns mormor rensade ur garaget. Det är lätt att samla på sig en massa onödig skit. I mitt fall är nog det värsta exemplet en uppsättning snigelbestick med tillhörande fat. Och ibland är det inte jättelätt att veta vilka av alla prylar som kommer att bli ens favoriter och följeslagare genom livets alla lyckliga eller olyckliga matlagningsstunder när man står där i butiken och klämmer på dem.

Jag vill dela med mig av mina bästa köksverktyg, de som presterat och imponerat gång på gång, och som jag kommit att älska mer än mina ofödda barn. Varsågoda.

Köksverktyg #1: Minivispen

Minivispen, eller magic whisk som den refereras till i internationella sammanhang, har funnits i mitt liv i ungefär två år. Jag köpte den för en euro i en knökfull köksattiraljbutik i Paris. Högt uppe på en hylla låg den, ensam och efterlängtad. Jag visste direkt att den skulle bli min. Anledningen är att min personliga favorit bland tv-kockar Nigella använder den i flera avsnitt av sina program. I ett avsnitt åker hon till sitt sommarhus och ska laga frukost till ungarna. Hon tar fram handväskan och plockar fram den lilla vispen och säger ”I never leave the house without my magic whisk. It takes the lump out of any sauce”. Vad kan jag säga. Hon har rätt. Jag använder den varje dag, till allt som går att röras om eller vispas.

Köksverktyg #2: Rivjärn från Microplane

Rivjärn är inte något som många hetsar upp sig över. Men de som gör det, de gör det med råge. Innan jag första gången använde ett microplanerivjärn fattade jag inte vad dessa dårar talade om. Rivjärn som rivjärn, tänkte jag. Det var fel. Detta laserskurna supervassa underverk levererar fluffiga moln av parmesanost, citronskal så finriven och aromatisk att man nästan svimmar. Det är ren lycka att använda.

Köksverktyg #3: Zip lock-påsen

Denna var inte helt väntad va? Låt mig förklara genom att berätta en historia om mitt barndomshem. När jag var barn bodde vi i en ombyggd sommarstuga. Planen var att så snart mina föräldrar beviljades bygglov skulle den byggas ut. När jag och mina syskon var små var det mysigt och härligt att bo där. När bygglovet fortfarande inte dykt upp femton år senare var det inte lika kul. När man raceade till det enda badrummet varje morgon för att ha en chans att utföra alla de morgonritualer som krävs för att kunna visa sig bland folk när man är tonnåring. Huset var alltid ett provisorium. Detta hade kunnat vara uthärdligt, om det inte vore för att även möblerna var provisorium. Grillen var ingen grill, utan en upp och nedvänd pall på vilken en avsågad oljepanna balanserade. TV-bänken ar ingen tv-bänk, utan ett underligt litet rullande bord med en tygbit hängande från sig. När jag och min mamma långt senare flyttade in i en lägenhet blev hon paff över hur aggressivt jag propagerade för att vi skulle skaffa en ordentlig TV-bänk från Ikea. TV-bänken hade blivit en symbol för trygghet och välstånd, ett slags svenssonliv jag alltid sett på avstånd och suktat efter. Något jag desperat åtrådde. Det är samma med zip lock-påsarna. Det är en markör i mitt liv för att jag ”kommit någonstans”. Kanske är det svårt för en utomstående att förstå. För mig är det en enorm tillfredställelse varje gång jag öppnar kökslådan, tar fram en påse, lägger den kvarvarande ostbiten och zippar igen. Ah!

Köksverktyg #4: Den pyttelilla vassa kniven

Allt som är stort är jobbigt. Tar plats. Stör. Jag har ingen diskmaskin, och jag hatar att diska. Vasken blir full på en sekund. Jag har upptäckt att ju mindre saker är desto mer använder jag dem. Men, som vi alla vet kan kvalitetsparametern vara konstant trots att storleksparametern minskat (..nåja). Dessa små knivar från victory nox är vassa, flinka och tar upp noll plats. Och de är mina go-to i knivlådan.

Köksverktyg #5: Mandolinen

En mandolin är ett roligt medeltidsaktigt instrument. Det är också ett köksverktyg man använder för att skära saker MYCKET tunt. Det är nog det enklaste sättet att göra maten attraktiv. Att skära grönsakerna så tunt att de går att se igenom. Snabba kreddpoäng och genväg till seratoninpåslag.

Vilka är era bästa kökskompisar?
/Slaktarn