2:20 5 Maj 2015

Riris galablåsa inatt visade sig bli ett mycket matvänlig meme

Hallå där. Jag hade tänkt gå till Solde och jobba men insåg att jag inte är up for att sitta och balansera på en sån där hög pall. Drabbades av spontanitet och gick istället till nyöppnade Condeco alldeles bredvid. Det är en kafékedja med rötterna i Göteborg. Visade sig vara svinstort och extremt jobbvänligt (eluttag vid varje bord! yeah!).

Plus: Jobbvänligt, mycket plats, ganska god tonfiskmacka, serverar vin (och har en soft uteservering vid kanalen), god och billig lunchbuffé.
Minus: Lifestyleiga citronträd som får stället att påminna lite om typ Vapiano, jättestora lampskärmar klädda med säckväv, rätt mycket arga bäbisar, vissa saker kostar en miljard (tex smoothie).

Minns den där sommaren när grillad majs fick nytt värde för mig. Ofta när man får in nytt blod i vänkretsen följer det även med några droppar nytt blod in i ens matlagning, och just den mexikanska gatumatsmajs jag beskriver nedan är en sådan rätt. När majs är gott är det fan så jäkla gott. Här kommer två goda saker du kan göra med majs:

1. Mexikansk majs! Skölj majskolvarna i sin blast i kallt vatten, lägg på en varm grill. Låt de ligga där i fem-tio minuter. Plocka upp och dra av blasten från kolvarna och pensla på rikligt med smör som du blandat cayennepeppar i eller valfri mer autentisk chiliflinga i. Lägg tillbaka på grillen och låt de få önskad färg. Plocka upp kolvarna, pensla på mer smör, ös på riven parmesanost och pressa över lime.

2. Rostade färska majskorn. Skala majskolven och skär alla kornen av den. Lägg ut på ett bakplåtspapper och en aning olivolja över och strö med flingsalt. Rosta i ugnen på 200 grader tills de är gyllene. Ät till vad som helst!

Som vanligt när jag en liten förhoppning om att det jag delat med mig ska generera att ni vill dela med er av era bästa tips. Hit me tack.

/Slaktarn

8:49 4 Maj 2015

Eftersom jag har ena foten i Malmö och andra i Stockholm åker jag en hel del tåg. Jag älskar att åka tåg, så länge det inte hör ihop med förseningar och ”löv på spåret” eller andra bedrövligheter. Mellan Stockholm och Malmö går det gamla tyska Snälltåget. Det tar lite längre tid, men har en mycket trevligare restaurangvagn än andra tåg. Inte bara är maten godare och dryckesmöjligheterna fler, du får dessutom en liten lampa på varje bord (och vem vill inte ha det). För att inte tala om att de ofta spelar härlig och lågmäld musik när man sitter och tuggar i sig sin lunch.

Hur mysigt detta tåg än är så är det en god idé att ha med sig lite lektyr för att inte krevera av tristess. Får man en sekund över innan avgång kan man sondera terrängen på pocket shop eller pressbyrån, vilket är precis vad jag gjorde. Jag har två tips. Båda riktar sig till den matintresserade läsaren, detta är ju trots allt en matblogg.

1. Matmolekyler har kommit ut som pocket
Har du inte läst Lisa förare Winbladh och Malin Sandströms informationsbomb ännu så är det dags. Finns på Pocket Shop för en oansenlig summa.

2. Svenska mattidningsbranschen har fått ett uppsving!
Detta är EXTREMT efterlängtat. Det  har varit sjukt kasst och framörallt okreativt på mattidningsfronten i vårt lilla land. Utbudet gar varit begränsat och vansinnigt omodernt, och riktar sig till en publik som uppskattar rubriksättning i stil med ”Nu BÄR det av mot blåbärstider”. Här får ni exempel på några nya tidningar att upptäcka (min egen favvo är Hunger, som är en systertidning till Filter).

Klart slut.
/Slaktarn

11:09 2 Maj 2015

Hej alla töntar, coola och mittemellan.

Nu är ett nytt nummer av Nöjesguiden ute! Kul! Grattis till alla! Jag vill slå ett slag för en text jag skrivit till Malmöupplagan. Det är en intervju med killen som ligger bakom facebooksidan Matfusket. Vi pratade om vad som ledde till att han startade sidan, vad matfusk egentligen är och varför det är, men framförallt: vad är det som är så dåligt med matfusk?

Övrningsuppgift:
Du har en råvara. Den är inte av ett fantastiskt exemplar. Du har ett e-ämne som inte är skadligt för någons hälsa som gör att råvaran smakar godare och ser mer attraktiv ut. Du lägger till den i mixen och skriver ut det på innehållsförteckningen. Är detta matfusk? Varför är det dåligt? Diskutera i smågrupper.

Här hittar du artikeln. Detta är obligatorisk hemläxa. Tentamen är nästa gång du befinner dig i en mataffär med en kundkorg i handen.