11:24 7 Okt 2015

Minns ni matprogrammet Kinas Mat? Jag älskade första säsongen. Andra säsongen var tyvärr inte lika bra, men det fanns ett recept som dröjt sig kvar i mitt sinne: nämligen det från när programledaren jagade fatt i Mao Zedongs gamla kock och bad honom att dela med sig av receptet på den store ledarens favoriträtt.

Herr Mao lär ha yttrat de bevingade orden ”När alla kan äta rödkokt fläsk, då har kommunismen lyckats”. Politiska visioner åsido – efter programmet sprang jag till spisen och började mixtra. Nu ska ni få veta hur man åstadkommer denna rätt.

Rödkokt sidfläsk, två portioner

1. Värm olja i en gjutjärnsgryta, släng i fem hackade salladslökar (vita och gröna delar), tre finhackade vitlökar, ingefära (oskalad, slantad, stora bitar) och sedan 500 gram revbenspjäll alternativt fläsksida delat i 3-4 cm stora bitar. Fräs tills köttet får fin färg, och täck sedan med vatten.

2. I vattnet adderar du sedan en dl ljus soja, ett par matskedar socker och lite risvin (torr sherry duger också om du har svårt att få tag i risvin). Sedan är det dags för lite kryddor: ett par teskedar sichuanpeppar, ett par hela stjärnanis och två lagerblad.

3. Sjud detta i någon timme tills köttet är redo genommört, plocka sedan ur kryddorna (stjärnanisen och ingefäran, synliga sichuanpepparkorn, lagerblad) och reducera sedan ner såsen på hög värme till en klibbig sirap. Servera med ris.

På det hela taget en alldeles underbar rätt! En hjälpande hand på vägen: sechuanpeppar är en mycket potent krydda. Det är inte så att du kommer att känna outhärdlig hetta om du överdoserar, utan snarare en metallisk förlamande sensation. Är du nybörjare så rekommenderar jag således att iaktta viss försiktighet.

/Slaktarn

12:21 4 Okt 2015

I fredags hade jag middag hemma hos mig. Jag hade bjudit in tre vänner som jag tycker mycket om. Just den här gången föll det sig så att samtliga gäster var av kvinnligt kön. Tidningen Allt om mat har en hemsida där man kan få inspiration till menyn på tjejmiddag respektive herrmiddag (kul att kvinnor är ”tjejer” medan män är ”herrar”. Fniss).


På herrmiddag äter man helstekt kött och lyxga skaldjursrätter. På tjejmiddag äter man plockmat och mumsiga unna-sig-efterrätter. Då kan man ju fråga sig, vad åt vi på vår tjejmiddag?

Vi åt växter och skaldjur! Nämligen följande ”plockrätter”:

– Bläckfiskringar som panerats i panko, chiliflingor och salt och friterats, åts med majonäs
– Kokt sparris med olivolja och sumak
– Ångkokt svartkål med tryffelsmör
– Stekta pilgrimsmusslor på endiveblad + karamelliserat smör
– Lättkokta morötter i alla möjliga färger med en gräsig olivolja och citron
– Kokta jordärtskockor som sedan stekts snabbt och hett, serverade med flingsalt på
– Olika ostar + kvittenmarmelad
– Säkert något annat som jag glömt

Bonus: Olika goda viner och kärringdrycken sherry till ostbrickan.

Samtalsämnen: Olika sjukdomar, komplikationer med att sätta in spiral, att få en liten tjockmage på grund av att man medicinerar depression, att åka på semester ensam, att vara politiskt aktiv och upptäcka att man gör merarbete på grund av att den manliga partikollegan lötsligt inte har tid med uppdraget han åtagit sig, med mera.

Lämnar här fältet öppet för egna tolkningar av huruvida vi följde allt om mat-mallen för hur en tjejmiddag ska gå till.

Lycka och framgång,
/Slaktarn

För några dagar sedan pratade jag med en kvinna som berättade om sin tid som au pair i Paris under sjuttiotalets slut. Hon hade en fling med en kille, och kort därefter kände hon att allt inte riktigt kändes rätt i de nedre regionerna. Att uppsöka gynekolog var dyrt och krångligt, så hon vände sig till allmänvården för hjälp. Läkaren hon fick träffa ar en äldre man som inte talade någon engelska. Efter en kort och obekväm undersökning såg han på henne och verkade fundersam över hur han skulle formulera sig så att denna nybörjare på det franska språket skulle förstå. Efter en stund sade han: Madame, vous avez champignon.
Vad händer idag då? Carpaccio på karljohansvamp händer.
Skär svampen i tunna skivor på längen och lägg ut på ett stort fat. Ringla över ganska mycket god olivolja. Hacka persilja fint och strö över. Pressa över några droppar citron och droppa lite sherry över alltsammans. Rosta lite nötter, hacka och stö över. Hyvla slutligen över lite parmesanost.
/Slaktarn
23:08 1 Okt 2015

Den här veckan = veckan från Mordor. Utöver lite ordinär press, stress och tristess (press, stress och tristess är för övrigt titeln på ett tal som en klasskamrat i gymnasiet höll under en lektion, det har bitit sig fast) är jag mycket trött och orkar därför inte formulera mig särskilt bra, så ingen anledning att ge sig på någon längre harang här. Men! En sak bör ändå nämnas, om än i förbifarten mellan tandborstningen och sängen.

Den här bilden har Maria Wretblad tagit, och den hör till en text i tidningen Bang som Lotta Lundgren skrivit. Den handlar män som längtansfullt pratar om mormors dillkött och vad husmanskostens verkliga pris är. Hon är som vanligt sylvass och underhållande. Den kan du läsa om du:
1. Förstår/försker förstå dig på mat och vad som händer när man lagar mat och ger den till någon annan
2. Uppskattar formuleringar som utgör välriktade kängor mot jämnställdhetsbromsklossar
3. Har någon helt annan agenda men behöver vidga dina vyer en smula

Hemläxa till nästa gång: läs När dörren till köket slår igen i Bang nr 3 2015, så ses vi och diskuterar i smågrupper någon gång när detta vider av veckor är över. Nu ska jag ta mig en härlig kopp te och två ipren. Carpe diem allesammans.

21:53 30 Sep 2015

Knapra på det här om ni vågar. Tunt skurna krispiga grönsaker som får smak av gochujang.

Fråga: Vad är gochujang?
Svar: En fermenterad koreansk chilipasta. Har du ätit till exempel bibimbap så vet du nog precis vilken smak jag refererar till.

1. Gör långa tunna strimlor av gurka och morot. Du kan använda en osthyvel eller mandolin för att få till det hela. Skiva rädisor tunt. Ta fram några salladslökar och skär de på längden om de är tjocka. Dela i bitar på sisådär tre-fyra centimeter.

2. Blanda i en ordentlig klick gochujang, börja med ett par teskedar och jobba dig upp till perfektion. Lägg till en liten skvätt ljus soja och en skur torkade chiliflingor.

3. Blanda runt med händerna. Servera till vad som helst. Jag lagade den här salladen idag och åt tillsammans med grillad tunnstrimlad biff från svartådalen, stekt purjolök med rostade sesamfrön och ångkokt rundkornigt ris. Boom.

/Slaktarn