14:51 22 Sep 2015

Från det ena (världens vidrigaste matbilder) till det andra: Vita bönor. Att ha bönor i konservburk hemma är som att ha en svag SSRI i systemet. Det gör mig lite lugnare och lite mer rofylld. Bönor är nämligen proteinrika och väldigt mångfacetterade. Det går att göra vad som helst med en burk bönor, inklusive bygga en burktelefon.

En sak som du kan göra är att baka dem i ugnen.

Häll av en burk vita bönor och spola lite vatten över dem. Slå ut de små rackarna i en ugnsform, klicka lite smör över eller en skväll olja, och så rostar du dem i ugnen på 200 grader tills skalen börjar spricka och de fått lätt färg. När du tar ut dem kommer de vara krispiga på utsidan och mjuka på insidan, och dofta nötigt och hemtrevligt istället för prutt, som de gör precis när man öppnar burken. Detta kan du äta vid sidan om en bit pocherad fisk, eller som tillbehör till en drink (exempelvis den här). De kan kryddas upp på alla möjliga vis för att bli perfekta ackompanjemang till det du serverar dem med. Mina favoriter är fänkålsfrön, rökt paprikapulver, färsk rosmarin eller bara en fet nypa flingsalt.

Tackohej,
/Slaktarn

Jag vill i förväg be om utsäkt för att jag gör detta mot dig. Du kommer snart utsättas för ett oåterkalleligt trauma, och kanske kommer du inte känna tilltro till antra människor igen, än mindre till maten de lagar hemma när ingen ser. Likväl är det på väg att hända. Nu.
I år har jag samlat in matfoton som skakar mig in i märgen. Nu menar jag inte kategorin dålig djurhållning eller typ smutsiga restaurangkök, utan maträtter som av ett eller flera skäl känns helt orimliga och allra helst äcklande på en ny nivå. Det finns ett fotografi som absolut platsar i denna lista som kommer från ett nyupplaga (med foton!) av en fransk kokbok från 1700-talet, som är så outrageous att jag faktiskt inte kan dela med mig av den. Det är helt enkelt för störande, ursäktad 1700-talsmentalitet till trots. Men resten. De kommer nu.
1. De avlånga äggkorvarna
Dessa är chockerande på ett sätt jag inte kan beskriva. Och de värsta är att de inte är helt ovanliga på kaféer.
2. Köttfärsbäbisen
Köttfärslimpa 2.0 med Baconblöja.
2. Baconsköldpaddan
Kan vara den värsta bilden av alla.
3. Hälsojellon
Lite mindre vidrig än övriga, men tyvärr än mer vanligt förekommande (på sjuttiotalet! Lugn).
4. Banan Hollandaise
Retrorätt på retrosätt.
5. ”Lekfull” spaghetti med korv
Det värsta av allt är att detta förmodligen går hem som inget annat hos små barn. Ska samla kraft för att testa på min systerdotter någon gång.
6. Fingrar
A.k.a. Korvar med mandelflagor som naglar. Förmodligen är usprunget till detta någonting halloweenrelaterat.
7. Havsmonstret kraken?
NEJ. NEJ!? NEJ!
Sitter du inne på egna bidrag kan de mailas till mig, så kan jag spara ner dem i en speciell mapp på datorns skrivbord som går under namnet ”:-(”. Nu mår jag ganska illa. Så jag ska gå och ta en dusch.
/Slaktarn
06:10 21 Sep 2015

Extra extra breaking news! För några dagar sedan kom den här videon där René Redzepi, ägaren till Noma, berättar om resan från starten av restaurangen till hur det ser ut idag och kanske viktigast av allt, hur Noma kommer att se ut i framtiden. Senaste året har det hänt både det ena och det andra på denna (enligt Guide Michelin) världens bästa av restauranger. Först flyttade hela personalstyrkan till Tokyo för att pop up-restauranga där, och efter det var det Sydney som stod på agendan. För en vecka sedan gick René Redzepi ut med att Noma som vi känner det inte kommer att existera längre efter december 2016, utan byter skepnad till något han kallar för en ”urban farm”. The heck?!

Noma hit och Noma dit. Läs alla Nöjesguidenpublicerade Nomanyheter här.

Videon ovan, som kom för tre dagar sedan, bringar klarhet i oredan. Det mest spännande är att höra om hur menyn kommer att utformas efter etableringen på det nya stället (som ser helt flippat ut! Bild nedan). I enlighet med tidigare kommer de fortsätta att fokusera på det nynordiska köket. Menyn kommer att förändras radikalt tre gånger per år, i samklang med säsongerna. Under vintermånaderna kommer Nomas meny att vara full av skaldjur och fisk. Under den gröna säsongen, vår och sommar, blir Noma helvegetariskt. Hösten innebär ännu en förändring av menyn, och då blir det fokus på allt vad skogen har att erbjuda, med tyngd på viltkött.

Detta verkar för min del innebära att:
1) Jag måste äta på Noma innan de stänger och byter skepnad, för jag har aldrig varit där (läs: har aldrig haft råd)
2) Jag måste äta på Noma efter att de bytt skepnad (läs: måste skaffa mera pengar)
3) Jag måste äta på Noma tre gånger på ett år efter att det bytt skepnad?! (läs: måste sälja allt jag äger)

/Slaktarn

11:17 20 Sep 2015

När man står med en näve brysselkål i handen skulle man kunna få för sig att de växer precis som vanligt kål. Plopp, ett kålhuvud i miniformat direkt upp ur jorden. Det är fel. Växten på bilden ovan är inte någon förhistorisk ormbunke från Jurassic Park, utan en hederlig alldeles vanlig brysselkålplanta. De små kålhuvena växer från plantans stam vilken kröns av en fjantig frisyr av stora blad.

Har du en dålig relation till brysselkål kan jag meddela att det är för att du ätit dem fel hela ditt liv. Kanske tycker du att det är lite hårt av mig, att fälla en sån krass dom, men jag är villig att gå till denna extrem. Det är nämligen inte möjligt att ogilla dem när de tillagas på rätt sätt. Kanske har någon gamling som du känner serverat dem överkokta och mosiga och dessutom kalla? Eller så har du råkat ut för brysselkål som köpts frysta i påse och sedan tinats upp, kokats och blivit ännu värre än färska överkokta. Det finns endast en sak att säga om den typen av kålhantering, och det är BLÄ. Äckligt, deppigt, onödigt. Så vi gör som med så mycket annat, vi lägger den erfarenheten bakom oss, lär av misstagen och börjar om.

Till exempel kan vi börja om med en coleslaw på brysselkål. Det lagade jag här om dagen och det är fanimej svingött. Till skillnad från vitkål, som man ju annars vanligtvis använder till coleslaw, har brysselkålen en skarp smak som påminner lite om wasabi eller stark senap. Bakom den initiala skarpa smaken finns en nötighet som är god, liksom fyllig. Nu tar du dessa egenskaper och maximerar dess förutsättningar. Det gör du genom att, efter att du rensat dina kål så att de ser fina och friska ut, gå loss på dem med kniven. Strimla tunt och lägg i en bunke. Nästa steg är att göra en majonnäs. Detta kan du komma undan genom att bara öppna kylskåpet och ta fram en burk som du omsorgsfullt valt ut i affären. Majonnäsen adderar du med måtta, börja med lite så kan du lägga till sen. Coleslaw ska inte bli rinnig eller för slabbig, utan endast a så pass mycket krämighet att den håller ihop kålen. Jag brukar ta hälften majonnäs och hälften creme fraiche (använd inte lättcreme fraiche till detta, det blir för tunt), så blir majonässmaken mild och fin. Lägg till en skrätt citronsaft, flingsalt och nymald svartpeppar. Sedan toppar du allt sammans med en skur av rostade grovhackade hasselnötter. Rör om, servera till vad du nu behagar.

Om du inte är sugen på coleslaw kan du tillaga dem i ugnen tillsammans med vitlök och honung. Dela brysselkålen på mitteneller behåll dem hela om de är små, lägg i en ugnsform och häll över en ordentlig slatt olivolja, ringla över flytande honung och strössla över tre vitlöksklyftor som du hackat fint. Om du river, eller gud förbjude pressar, vitlöken räcker det med en eller max två klyftor. Gojsa runt allt sammans så att alla brysselkål får lite av varje på sig, sedan kör du de i ugnen på 175 grader nånting tills de ser ut ungefär som på blden ovan.

Ibland lagar jag en pasta med brysselkål, valnötter, gojibär och sidfläsk. Då steker du sidfläsket, lägger till brysselkål som du halverat, bryner tills de fått fin färg, saltar försiktigt och häller över en skvätt vitt vin. Ibland är det gott att hälla i lite grädde. Låter det bubbla medan pastan blir klar.Lägg till gojibären. Innan du häller av pastan tar du en deciliter av pastavattnet och blandar ner i stekpannan. Lägg upp i djupa tallrikar och toppa med hackade valnötter.

Min absoluta favorit är en rätt som för min del hör julen till. Då steks brysselkålen i smör tills de blir mjuka. Ringla sedan sirap över dem och krydda med flingsalt. Hasselnötter är valfria, men goda till.

Har du egna brysselkålstips ser jag gärna att du lämnar dessa i kommentarerna. Det är taskigt och girigt att sitta och hålla inne på sånt. Sedan rekommenderar jag att du kollar in mina andra inlägg som fokuserar på en särskild grönsak. Dessa har jag märkt grönsaksutbildning.

Happy Sunday.
/Slaktarn

20:20 17 Sep 2015

Det började för en vecka sedan när jag gick runt och håglöst stirrade ner i frysboxar i mataffären. Ett gäng ”tuffa killar” gled förbi, ni vet killar i tolv-trettonårsåldern när de fortfarande är barn, men liksom bröligt tuppiga och extremt osäkra på samma gång. De knuffades runt en frysdisk och en av dom skrek:

”Vi köper Ben and Jerrys!”
”Nej den är för dyr vi har inte råd” sa en annan
”Har ni smakat Oatlys glass den är ASGOD” sa en tredje

Och så börjar de puffas kring frysdisken med Oatlyglass. Vid det laget hade jag hunnit vidare mot brödet.

Igår läste jag den här texten, som är en av flera texter från Lisa Förare Winblahds veganska vecka. Här testar hon sig igenom ett antal substitut för animaliska produkter, och funderar kring näringsvärden och tillkomsten av produkterna. Det jag bär med mig från den här texten, eller egentligen snarare från det hon samma dag skriver på facebook, är… att Oatlyprodukter är, som det kallas, ”the bomb”?

Då kan man ju undra, finns det någon anledning  att inte lägga ner en förpackning av denna hajpade havremjölk i varukorgen, när man ändå är i mataffären, och man ändå går förbi kylen där de står? Det skulle väl kunna vara att man inte hade råd. Men det hade jag. Så jag gjorde det.

Så nu sitter jag här med ett stort glas Oatly havremjölk 1,5% fett. Och upptäcker att det är… gott? Inte bara acceptabelt som alla de där andra sojamjölk mandelmjölk rismjölk fismjölk lattemjölk fnattemjölk, utan liksom… GOTT. Det smakar som vanlig mjölk men med lite havresmak. Och så finns det en mjölighet i som jag konstigt nog tycker om. Smakar lite papper, på ett trevligt sätt. Kanske lite som pannkakssmet?

Nästa gång ska jag köpa glassen. Som enligt rykten är ”ASGOD”.
/Slaktarn