16:45 17 Sep 2015
Kvinnorna i min familj har sedan urminnes tider umgåtts över svagt Earl Grey från Twinings. Aldrig starkt, aldrig från något annat temärke, alltid löste och inte i påse. Alltid gröna eller gula tekoppar från Höganäs, som nu tyvärr tagits ur produktion, varför jag håller hårt i de jag har kvar.
Av någon anledning har männen i familjen aldrig fattat samma tycke. Tedrickandet har varit en kvinnornas ritual, med stundvisa gästspel av en son, bror eller äkta make. Lycka och sorg kommer och går, tedrickandet består. Ibland har det skämtsamt fällts överslätande brittiska kommentarer som ”nu tar vi oss en god kopp te!” efter att riktigt uttömmande gräl eller gråtigt samtal utspelat sig. Då fnissas det lite. Men sen svarar man ja.
Efter ett liv av earl grey-drickande fick min mor en dag nog. Ungefär samtidigt upptäckte hon butiken In the Mood for Tea på Norrtullsgatan 9 i Stockholm. Där öppnades dörrarna till en skatt, som bestod av allt annat än massproducerat matbutikste. Där är varje burk i hyllorna en historia och en ny smaksensation. Hon gick dit och kom hem med mystiska påsar som såg viktiga och exklusiva ut. Plötsligt bryggdes teet hemma enligt särskilda anvisningar. Särskilda temperaturer. En andra, tredje och ibland fjärde bryggning på samma blad förekom, allt för att spara på de dyrbara skatterna. Te var inte längre en bruksdryck, utan en dryck som markerade en stund av… ja, ska vi säga andakt? Det gör vi.
Vi var inne i butiken tillsammans för en tid sedan. Jag kom då att tänka på ett te hon brukade köpa med sig därifrån. Ett kinesiskt oolongte med en märkligt smörig och grön smak. Jag frågade kvinnan bakom disken vad det kan ha varit. Och så fick jag med mig en påse hem. Det var samma te.
På bilden har jag hällt ut några av bladen i handen. Bladen är rullade till små knutar som löser upp sig i kontakt med varmt vatten. Brygger man teet på för hett vatten blir den smöriga smaken bitter, men håller man sig på nittio grader får man till den där smörigheten som gör allt mjukt och runt och trösterikt.
Namnet på detta te är Tie Guanyin. Översatt blir detta ungefär Nådens Järngudinna. Den bakomliggande historien till teets uppkomst, och förklaringen till dess namn, är att en teodlare en gång i tiden gick förbi en järnstaty av Guan Yin på vägen till sitt arbete. Statyn stod i ett gammalt nedgånget tempel. Så kunde det inte se ut, tyckte han, så han tände rökelser till gudinnans ära och röjde upp i templet. På natten sökte sig Guan Yin upp bonden i en dröm och berättade för honom om en skatt som fanns i en grotta bakom templet. Bonden gick dit och fann en teplanta som han började odla på. Han gav teet sitt namn, Tieguanyin, efter den järnstaty som fanns i templet.
Och här sitter jag och sörplar i mig. Så det kan gå.
/Slaktarn
22:02 16 Sep 2015

1. Jag kan inte sluta stirra på denna hypnotiserande hummusswirl. Den är olidlig. I Lund äter man bra hummus på Hummus Bar och i Stockholm på Reggev på Ringvägen. Vilka är era bästa?

2. Isterband. De har ett undertligt namn som är lite avskräckande för en oinvigd, men dessa bör inte låta sig förledas av namnet. Det är en färskorv med korngryn i, smaken är syrlig och helt fantastisk. Jag har dock inte ätit det på flera år sedan jag upptäckte att de jag brukade köpa i mataffären innehöll både det ena och det andra (Inkl lunga och hjärta? Om jag ska äta sånt vill jag se det framför mig, inte anonymt nermalt i en kvarn. Helst vill jag i och för sig inte äta det alls). Då och då har jag hittat isterband på saluhallar som inte innehåller ”både det ena och det andra”, men igår sprang jag in i detta: Isterband från Undersåkers Charkuterifabrik. Smak 5/5, ingredienslista 5/5. Win!

3. Denna bild som jag snott från Mattias Kroons instagram! Följer ni honom inte så kan ni ju ge er på det nu. Han äter sig runt världen och gör en avundsjuk och inspirerad. Just det, bilden. Det är tempura från Kunitoraya i Paris. Se på den! Så skir och krispig, som ett frasigt korallrev.

4. Jag har nedan fotat av inledningen till korvkapitlet i en kokbok vid namn Kokkonsten som jag fick av en vän för länge sedan. Hvem har ej hört talas om den ”gyllene korfvatiden”, efterlängtad alla, undantagandes af de feta svinen. Kul, tycker jag.

5. Instagramkontot @socalitybarbie. För en vecka sedan såg jag det för första gången, då hade det femtiotusen följare. I skrivande stund har kontot en 1,2 miljoner följare.



Imorgon är en ny dag. Nya tag. Då kommer jag att skriva om brysselkål och eventuellt om raw food-rörelsen, om jag orkar uppbåda tillräckligt med kraft. Känner mig dränerad bara av att tänka på det.
/Slaktarn

10:56 15 Sep 2015

Det är lite potatishets bland pressmeddelandena just nu. Chipsjätten Estrella lanserar KRAV-märkta chips på svenskodlad potatis och bjuder därför in till studiebesök på sin chipsfabrik i Göteborg, och så slår Bondens Egen Marknad på stora potatistrumman och meddelar att de kommer ha potatistema på sina marknader den 19 september.
”Besökare har möjlighet att klämma, känna, lukta och smaka på potatisarna och träffa de som odlar. Röda, cerise, blåa, vita, gula, runda, avlånga, tjocka, smala och alla sorter har sin unika smak.” skriver Bondens egen marknad i ett pressutskick.
Det finns två saker jag brinner för:
1) Att utvecklas som individ och sträva efter att förstå min omvärld
2) Potatis
Ni kan säkert förstå min glädje över detta med potatistemat på marknaden. Jag går dit och köper upp mig på ett gäng olika, så kan jag ha potatisprovning sen med några andra väl utvalda potatislovers. Har ni tur så blir det en blogginlägg om hela spektaklet.
16:33 14 Sep 2015
Fikar med en god vän på konditori. Beställer mitt bästa fika: Bryggkaffe med mjölk och en dammsugare. Får i mig halva dammsugaren innan jag inser min sanna natur, det vill säga att jag inte tycker om ”riktiga” dammsugare, sådana som är bakade på konditori. Tycker bara om gamla torra delicatodammsugare. Eldorados egna är också bra. Men dessa? Alldeles för stora, för mycket chokladsmak, för mjuka.
För en tid sedan läste jag en intervju med journalisten och punschrulleconnoisseuren Mats Karlsson. Han startade en blogg (som nu är begraven) och betygsatte över 240 dammsugare från konditorier både här och där, och måste väl anses vara något av en expert i ämnet.
”För tjock marsipan blir hemskt! Och så är jag inte förtjust i fyllning som är hård och lite grynig. En bra dammsugare ska helst ha ett ljust och saftigt innehåll som påminner om sockerkaka indränkt i punsch. Marsipanen bör vara tunn.” Tycker Mats här.
Allt är som vanligt alltså, smak som bak. Vi är av helt olika åsikt. Oavsett hur sofistikerad dammsugarsmak man har, eller snarare inte har, finns det information att utvinna ur denna kondisbit, tycker Mats.
”De flesta människor nöjer sig med en Delicato-dammsugare. Ett konditori har därför ingen anledning att lägga så mycket jobb på att göra en enkel liten punschrulle. Men om de gör det tyder de på att de har ambitioner. Det är en kvalitetsstämpel för hela konditoriet.” säger han i samma intervju.
Det har han ju rätt i. Klokt! Vad synd bara att jag sitter här och längtar efter en gammal smulig delicatodammsugare. Idag känns det mer som att dammsugaren är ett lackmustest på mig, och inte på själva konditoriet jag befinner mig på.
Inte lätt att vara rätt.
/Slaktarn
PS. Relaterad läsning: Maten vi hatar att vi älskar. DS

Dags att slå ett slag för en bortglömd vän. En trygg och närande vän som har mycket att ge, men som kanske inte nödvändigtvis är den mest spännande eller nyskapande. Smaka på ordet: pastagratäng. Det låter ungefär lika upphetsande som kassler eller hemkunskapsefterrätten saftsoppa. Anrättningar som har en grådaskig mellanmjölkig stressa-hem-efter-jobbet-mätta-hungriga-munnar-känsla över sig. Men glöm nu allt detta, reboota alla dina tidigare erfarenheter och känslor för pastagratängen. Vi börjar om.

Tänk på mac and cheese. Tänk såsen, en slags gräddig bechamel, med gruyereost och muskot, eller kanske tryffel. Tänk dig en tunn tomatsås som fått koka länge, med mycket selleri och gul lök som fått bli genomskinliga innan tomaterna dyker i. I den såsen kan man ploppa i små frikadeller av kalvfärs eller kycklingfärs eller vad som helst, kanske som kryddats med mycket torkad orgeano. Koka din bästa pastaform i salt vatten tills de är precis underkokta, häll av vattnet och blanda ner i ostsåsen. Varva allt sammans i en ugnsform och tryck ner ordentligt med färsk basilika här och var där det verkar lämpligt. På toppen: riv ner mycket parmesan, strö över ordentligt med nymald svartpeppar. Man kan ha på lite panko också, så blir det extra krispigt. Och så in i ugnen på grill tills ytan ser bra ut.

Okej? Allt detta är bara idéer. Man kan ändra allt. Poängen är att pastagratäng är gott och kan till och med kännas lyxigt. Jag föreslår en rebranding av pastagratängen, vi får hitta på ett nytt namn helt enkelt. Och så lanserar vi den som en glamorös comfort food med lyxiga komponenter istället.

/Slaktarn