Sónarbloggen: Love Lagerberg om slushmaskiner, ”hipphetskjorta” och obefintlig skäggväxt

12:52 12 Jun 2014


Love Lagerberg på Sónar 2013.

I vårt inför-Sónar-mys pratar vi lite med olika personer som vi på ett eller annat sätt förknippar med festivalen. Nu har turen kommit till Love Lagerberg, som är innästlad lite överallt när det kommer till klubb och musik.

Hur skulle du beskriva Sonar-festivalen?
– När den håller till i Barcelona så är det ganska hängigt, framförallt på Sónar By Day. Strosar runt, intresserar mig för någon genial installation i Sónar +D-programmet, fastnar där i två timmar. Har missat ett bra set på någon av scenerna i det mässhallskomplex som är Sónar By Day. svär för mig själv. Försöker ha samma slappa kroppshållning som spanjorerna i linnen som står framför SónarVillage-scenen och gungar i takt med något eftermiddags-disco-set. Förra året hade de en fett sockrig margarita i sådan där slushmaskin. Bra med det isiga när det är gassande sol. 

– När klockan blivit typ elva kanske det är middag innan Sónar By Night drar igång. I år är det massa bra spelningar som är tidigt på By Night så måste ta mig dit tidigt i år. Typ Massive Attack och Röyksopp & Robyn. Det hela huseras i ett ännu större mässhallskomplex. 100 000 pers tror jag, eller mer. Sjukt mäktigt i alla fall. Typ fem scener. Och radiobilar! Sen är klockan jättemycket men det blir kanske ändå någon efterfest på någon av alla inofficiella kalas som hålls runtom i stan. 

Kan man säga att du är en Sónar-veteran? Hur många besök blir det nu?
– Det är bara andra gången, förra året som Nöjesguiden-skribent (sweet!) och detta år för att jag tillsammans med Luger och Sónar Reykjavik ska arrangera Sónar Stockholm nästa år,13-14 feb! Men har varit ett stort fan av Sónar rent spirituellt sen jag frälstes av techno typ 2004.

Besökte du Sonars första stockholmsfestival? Lyckades de med Sonar-känslan?
– Ja, det var mega! Nästa är blir det dock dubbelt så stort på Waterfront. Fett va?

Vilka är dina favoriter av årets bokningar?
– Future Brown, Massive Attack, Machinedrum, Four Tet, Röyksopp & Robyn, Kaytranada, Tokimonsta, Octo Octa, Sinjin Hawke, missar Koreless pga sen flight, dammit. Och någon högtalarinstallation James Murphy ska göra.

Hur ser den genomsnittliga Sonar-besökaren ut?
– Ganska ordinär liksom, i dess mest positiva klang. Ganska obrytt utseende på ett avslappnat sätt. Själv ser jag ju ganska idiotisk ut: typ onödigt vita skor som bara är vita första dagen, efter det ölfärgade. Färgglad hipphetskjorta som är för varm för den inte andas pga plastmaterial eller nåt. Vita ben med shorts. Dvs dålig Sónarlook, men så blir det ju.

Vad betyder Sónar för den elektroniska musiken, för klubbarna, artisterna och bolagen?
– Det är en institution som inte kan överskattas. Med 21 år på nacken som fanbärare för kvalitativ elektronisk musik som utvecklats med konferensdelar, installationer, gränsöverskridande musik, mat och jag vet inte vad, kan man bara konstatera att alla andra elektroniska eller bra musikfestivaler har Sónar att tacka för hur man bygger en innehållsrik upplevelse som är så mycket mer än summan av alla artister som spelar. Barcelona blommar upp från sin bästa sida och många av artisterna försöker stanna hela helgen och festa istället för att åka vidare på turné, bra kvalitetstecken tänker jag. 

Bjud på några starka Sónar-minnen!
– Stod väldigt själv och skakade framför väldigt stora högtalare på en Leisure System-fest när, ehhh, tror det var Rustie, spelade. Det var så mycket bas. Väldigt lite folk också så inget kött som dämpade basen. Hela huset föll typ sönder. Det var någon sorts kärlek i det där. Vet inte varför jag minns det. Men i övrigt minns jag det softa hänget mkt, flyter runt mellan alla scenerna på festivalen och typ njuter/kliar sig i skägget av nöjdhet (obs har ingen skäggväxt typ).

Hur kan man sammanfatta bokningarna i år överlag, dominerar bokningar ur någon särskild genre eller från någon region?
– De lyckas alltid balansera upp allt bra. Det känns som att dessa parametrar tas i beaktning, varpå båda sidor ges plats i schemat: balla-ur-dansant/tänka-efter-klurigt, livekonserter/djs, väldigt-kända-artister/mindre-kända-artister, långsamt/snabbt, digitalt/analogt samt episkt/spralligt

Hur lyckas de generellt med mångfaldstänk?
– Inom ramen för vad festivalen utger sig för att vara: en festival för avancerad och elektronisk musik – extremt mycket mångfald.

– Vi ses i Barca! Och om inte så i Stockholm 13-14 feb 2015. Puss.

/Parisa Amiri

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp