Champagnef 2014

10:30 15 Jul 2014

Jag ogillar ordet magiskt, mest för att det missbrukas och alltför ofta används för att beskriva medioker rock’n’roll eller typ en grillad macka men årets Skankaloss var… Mycket bra. Bortsett från epic väder såg jag några riktigt, riktigt bra spelningar, slog mitt badrekord och dansade skorna dammiga under helgen i Gagnef. Utöver musiken fanns det i vanlig ordning konst på området, performance och ambitiösa inofficiella efterfester i form av open airs. Här kommer en summering av Skankaloss i mobilbilder:

Bryggan och Dalälven:

Ett par guitar heroes:

Tidigt fredag kväll spelade Alice Boman på Amfiteatern.  Hennes starka och sköra röst framför en spegelblank Dalälv är en setting som berör. Höjdpunkt: Alla okrossade hjärtan kändes krossade när hon under fyra starka minuter framförde Be Mine.

 
Goran Kajfes Subtropik Arkestra psykjazzade vidare för en sittdansande publik som i år blivit proffs på att smuggla in egen sprit på området. 
 
 
Josefin Öhrn & The Liberations spelade på dansbanan innan Jenny Wilson, lagom till att mobilen var stendöd och laddningsmöjligheterna begränsade. Mellan två och sju spelades power ballader och hip hop på tennisbanan. Den röda sanden yrde och gav alla ett dammigt glow. Det varades med techno på ängen arrat av labeln och klubben Solkyss och beats ackompanjerade till en långsam soluppgång. 
 
 
Zhala var en av de peppigaste spelningar i år. Hennes star quality var omöjlig att inte charmas av, armarna i luften var många när Zhala spelade hittiga singlar och osläppta låtar från skivan som kommer i höst. Känns som alla fick en liten preview av vad som kommer att spelas flitigt på framtidens förfester. Dock gick peppigheten ut lite över fotograferandet, lyckades langa mobilen till en lång vän som tog den här:
 
 
Tussilago spelade bra framför en soldränkt och varm publik. Med sig hade de hedersgästen Zilverzurfarn, AKA Johan Zachrisson och pappa till en av bandmedlemmarna.
 
 
Konstauktionen är alltid ett mysterium för mig. Vilka är det som köper konsten? Eller, så här, jag är nyfiken på vem som spontanköper ett Anna von Hausswolff-tryck för sju tusen spänn på en festival? Efterlyser gräv på det här. 
 
 
Mdoue Moctar spelade svinbra ökenblues på lördag eftermiddag.
 
 
Spelningen jag sett fram emot mest överträffade mina förväntningar. När Jaako Eino Kalevi sjöng i falsett under Flexible Heart blev publiken och inte minst jag själv trollbunden. 
 
 
Det finska tangobandet Darya och Månskensorkestern spelade smärtsamt sorgsen musik under lysande lyktor:
 
 
En fundering… Bengalkonst? Förra året körde konstnären Klas Eriksson ett performance med rosa bengaleld, och det var väl… Snyggt? I år var det ytterligare ett ”bengalverk”: 
 
 
Ovan: en bild på supermånen som kan ha bidragit till extra underbar stämning den här helgen. Artister som inte är med på bild men värda att nämnas för bästa dans är: Axel Boman, etablerat namn och allmän snygging. Fasaan Recordings, discolabel från Malmö som spelade groovy musik under lördagen. Även Tami Tamaki, Jaqe & Marcus Price, Under Bron Recordings!
 
Tack för i år, vi ses igen snart! 
 
PS. Maten i år var helt ok, från food trucks (till exempel Bun Bun) till Häktet och Svartengrens. Den här bilden är dock tagen vid Max utanför Borlänge på söndagen:
 
 
/ Camilla Almqvist Terán

 

3 kommentarer | “Champagnef 2014”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. klasny skriver:

    Det var endast rök förra året och var en inofficiell temporär skulptur i samarbete med Juan – Pedro Fabra Guemberenas verk Gallow. Smoking Low hette min skulptur som samspelade med hans skulptur.

    I år blev jag officiellt inbjuden och genomförde affischen, samt ett övergripande verk med titeln RASHELE United, där även flera andra konstnärer ingick, såsom Goran Hassanpour och Mattias Norström. Den temporära skulpturen i det verket som du refererar till ingick i detta och genomfördes med bengaler (inte rosa rökbomber) i rastafärger vid dalälven med cirka 60 personer.

    Ville bara klargöra ditt frågetecken kring verket refererar till.

    //Klas

  2. klasny skriver:

    här finns viss dokumentation för den som vill se:

    https://www.youtube.com/watch?v=KBNSl94e3eY

  3. Ameliabran skriver:

    ”Thankful for your support! Committed to consistently producing top-tier content for impactful backlink generation.”
    johnny lawrence red jacket

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp