Efterrätt på Jean-Georges.
Ganska ofta hör folk av sig till mig och frågar om tips på barer och restauranger i New York. Därför har jag sammanställt mina favoriter. Personligt och spretigt är ledorden för listan. Det enda de har ett eller annat sätt erbjuder en exceptionell upplevelse. Jag har uteslutit många bra ställen från listan eftersom de inte är tillräckligt utmärkande för att platsa på den här listan.
Ställena är indelade i en mat- och en dryckkategori, även om de flesta är bra på både och så har jag lagt dem i den kategorin som jag tycker att de är bäst på.
Mat:
Lucien, East Village, 1 St/1st Ave
Kategorin fransk bistro är ganska strömlinjeformad. Det som kanske framförallt skiljer är atmosfären och där sticker Lucien ut ordentligt, samtidigt som man har bättre mat än de allra flesta. Min favoritrestaurang – och Steve Buscemis.
Jean-Georges, Central Park West, vid Columbus Circle
I New York finns sex trestjärniga restauranger och Jean Georges är en av dem. Att äta en hel avsmakningsmeny kan vara onödigt dyrt och påfrestande – men på helgerna har JG en lunchmeny à la carte. Världens kanske bästa trerätterslunch går då på runt 150 dollar inklusive dryck och dricks. (En annan av stadens topprestauranger i fine dining-segmentet, Eleven Madison Park, har ett à la carte-upplägg på sina icke bokningsbara barplatser, som också ska vara väldigt bra, men där har jag inte varit)
Balade, East Village
Jag älskar libanesisk mat och på Balade är den precis lika bra som på de bästa ställena i Beirut.
Russian Tea Room, Midtown
Ett gammalt ryskt ställe som funnits i 100 år med fascinerande inredning, bra mat och dryck.
Bar Boulud, Upper West Side
Modernt franskt. Väldigt bra luncher.
Battersby, Boerum Hill, Brooklyn
Bra hipsterrestaurang (köket beskrivs som ”New American” i Boerum Hill, ett trevligt område i Brooklyn.
French Louie, Boerum Hill, Brooklyn
Fransk-amerikan i Boerum Hill som öppnade 2014. Oerhört bra.
Uncle Boons, Nolita
En av världens bästa thairestauranger ligger i Nolita. Förärades med sin första Michelinstjärna härommånaden (som en av nio nya enstjärniga i New York).
The Breslin
Enstjärnig gastropub vägg i vägg med Ace Hotel. Härligt ställe!
Dryck:
Dead Rabbit, Downtown
Baren en trappa upp är ofta rankad som världens bästa cocktailbar. På goda grunder! Vare sig drinkarna, servicen eller miljön kan bli mycket bättre än såhär. Den ligger lite oväntat i Financial District och det är möjligtvis Dead Rabbits enda nackdel, det finns inte så mycket annat roligt runtomkring. Även om man inte profilerar sig som restaurang så är maten också förvånansvärt bra.
The Nomad, 28 St/Broadway
Liksom Dead Rabbit högt ansedd bland världens barer. Men Nomad är lugnare och elegantare. Som allra bäst är Nomad om man får en sittplats vid elefantbaren.
Jacob’s Pickles, Upper West Side
Riktigt bra kvartershäng på Amsterdam Avenue. Även bra mat.
The Press Lounge, Hells Kitchen
New York har inte så många rooftop-barer och ingen av dem är sensationellt bra men The Press Lounge är ganska bra trots allt.
Raines Law Room, Chelsea
Det finns många speakeasy-barer i New York och Raines Law Room är kanske inte den man hör mest om vilket är konstigt eftersom den är bäst.
Fig 19, Lower East Side
Den här baren ligger inuti ett konstgalleri och är en fröjd på många sätt.
Waldorf Astoria, Midtown
Baren är egentligen inget särskilt men miljöerna på Waldorf och hotellets historia är anledning nog att gå in och ta ett glas här.
Experimental Cocktail Club, Lower East Side
En ganska nyetablerad filial av ECC (originalet finns i London och är minst lika bra) med bra drinkmeny, stilfull inredning och mörk belysning. Ibland vill man gå till ett riktigt mörkt ställe och då är ECC ett lämpligt val.
Pearl & Ash, Bowery
Naturvinsbar med snygg inredning och bra mat.
Mother’s Ruin, Nolita
Det här är en stabil bar där man kan sitta och dricka bra öl (och drinkar för den delen). Stabilt som sagt!
Sel Rrose, Lower East Side
Prosecco på fat!
Extra Fancy, Williamsburg
Bar där bland andra ett par amerikaner som tidigare stått i baren på Kommendören jobbar. Bra mat också.