Vad är detta? Eldorados svar på Soylent Green? Obegripligt.
Här sitter jag och pillar med haricot verts. Det finns en life lesson här, som jag är lite osäker på hur jag ska formulera. Jag testar.
När jag var en liten unge låg jag och halvsov i en kökssoffa och lyssnade på de vuxnas samtal efter en middag. I samtalet framgick att en av de vuxna hade besökt en vän i ett annat land. Hon skulle sova över hos vännen och de lagade middag tillsammans på kvällen. Vännen hade bestämt att middagen skulle bestå av köttbit, sås och haricot verts. När det var dags att skära ändarna av de gröna bönorna blev vännen förvirrad och upprörd när hon såg vilken teknik hennes gäst valt. Tekniken var den vanliga: ta några stycken, rada upp dem, skära av ändarna i ett enda brutalt hugg. Nej nej nej, tyckte vännen, en i taget!
Okej. Tillbaka till nuet. Idag ska jag äta haricot verts. Jag tog fram mina bönor och började dekapitera de små stackarna i buntar om tre till fem. Så kom jag plötsligt att tänka på det där konstiga samtalet jag råkade höra hälften insjunken i någon slags dvala när jag var barn. Man kan ju tänka då att:
a) vilken odräglig OCD:ig vän som tvingar sin gäst att skära bönorna en och en?
b) vilken livsbejakande härlig människa som ser värdet i varje spröd liten haricot verts och tillåter sig ägna var och en av bönorna den uppmärksamhet de förtjänar!
Jag valde alternativ b. Så nu sitter jag här, på balkongen, med ett halvkilo haricot verts, en liten kniv och ett glas vin. Carpe diem allesammans.
/Slaktarn
Jag läser en del mattidningar och bloggar av amerikansk härkomst. Senaste veckorna har det varit ett jäkla recepthetsande gällande den stora högtidsdagen fjärde juli, som ju är USA:s självständighetsdag. Det grillas och skjuts fyrverkerier, dricks blaskig öl och mumsas på allehanda friterade djurdelar. Kul! Själv har jag aldrig firat fjärde juli då jag aldrig befunnit mig på amerikansk mark denna dag, och dessutom har en umgängeskrets med mycket låg halt amerikaner. Jag befinner mig som vanligt på behörigt avstånd från firandet, men tänkte ändå anamma den kulinariska biten. Kanske jag till och med gräver fram en grill.
Varsågoda, här får ni en best of från mitt matsurfande inför fjärde juli. Ta vad ni vill ha och lämna kvar resterna till kråkorna!
1. GRILLEN
Det känns orimligt att fira denna dag utan att grilla saker. Jag gillar att grilla, men ibland gillar jag själva fenomenet grillning mer än vad jag gillar det som blir resultatet. Här kommer ett par fail safe recept (nåja, det ena är väl mer ett slags… tips) som är högtidsdagen värdiga.
Tagliata på grillad flankstek och citron
Tagliata = italienskt hittepå där man tillagar kött och skär det jättetunt för att sedan marineras. Det här receptet är en slags hybrid mellan en kreation som Nigella Lawson klämt ur sig och nån slags egen variant som uppstått efter ett flertal omgångar flanksteksillagning. Flankstek är en billig köttbit från kossan som är ganska grovfibrig, platt och stor. Plattheten gör att den är mycket lämplig att grilla då det inte tar åratal att tillaga den. Här är det viktigt att grillen är rasande het, annars blir köttet trist och fult. Ta din flankstek och gnid in ordentligt med nymald svartpeppar och flingsalt. Låt den ligga framme lite om den nyss kommer från kylen innan du lägger den på grillen. Dela ett par citroner och lägg på grillen med den skurna sidan nedåt. Grilla flanksteken tills utsidan ser ut som den godaste grillade köttbit du kan tänka dig (detta går fort!), ta bort från grillen och slå in den ordentligt i folie. Låt den ligga i en kvart, ta fram och skär tunna skivor. Drappera dessa elegant på ett stort fat (som du kanske innan strött ut lite ruccola eller annat på). På denna öser du en liten emulsion av olivolja, saften från ett par av dina grillade citroner och krossade torkade chiliflingor. Toppa med färsk oregano, och mer flingsalt och grovmalen svartpeppar om det verkar lämpligt.
Det här med halloumin
Om man säger: ”Kom hem till mig och grilla! Ta med något kul som vi kan lägga på grillen!” så är det alltid någon som tar med sig halloumi. Jag tycker mycket om halloumi, så det är trevligt. Det härliga med halloumin försvinner dock om den skivas för tunt och speciellt om den sedan får ligga en stund innan den äts upp. Så låt mig här sätta ner foten och säga NÄE! Ingen mer seg torr halloumi. Lösningen är att skära halloumin i stora kuber på typ 3×3 cm. På en ost brukar man få fyra kuber. Grilla på hög värme men relativt kort, ta av grillen och pressa en av dina grillade citroner på och ät upp DIREKT.
2. MILKSHAKES
Hälften efterrätt, hälften drink. Och mycket amerikanskt. Jag har hittat två som känns extra tilltalande och passar bra efter middagen eller när som helst när man behöver höja humöret en aning, mest lämpliga för det vuxna klientelet.
Peanut Butter and Bourbon milkshake
Från The Skillet Diner i Seattle till din lyckliga trut: En vuxenversion av den klassiska vaniljmilkshaken. Detta shake tillagas genom att slänga ner alla ingredienser i en mixer, kör på puls några gånger och hälla upp i favoritglas. För en shake behöver du en sexa bourbon, en rejäl slatt lönnsirap (ta vanlig ljus sirap eller acaciahonung om du inte får tag i lönnsirap) en dl jordnötssmör med bitar, runt 2,5 dl god vaniljglass och en näve isbitar. Tillsätt ett fint sugrör och sug i dig.
Golden Cadillac
Snuskigt god shake på vaniljglass och galliano toppad med vispgrädde. Denna vuxensundae får du genom att mixa en halvliter vaniljglass med tre cl galliano och tre cl vit creme de cacao. Häll upp i ett högt glas, toppa med vispgrädde och en skur rostade hackade hasselnötter.
Tackohej!