Att utsätta salladsblad för värme betyder oftast slokande slafs. Undantaget som bekräftar regeln är att grilla: många salladssorter har en naturlig sötma som inte kommer fram när du äter de råa. Utsätter du de däremot för skållhet kolgrillvärme i en knapp minut får du fram allt det fina med salladen men behåller samtidigt krispigheten.

Vilken salladssort ska jag använda då? 
I princip alla varianter som har lite stadga. Det finns några regler att förhålla sig till här. Klarar du det så är det omöjligt att misslyckas.
1. Du behöver en krispig och spänstig salladssort, men använd inte isbergssallad. Romansallad, rosésallad, endive och hjärtsallad är optimala.
2. Dela inte upp salladen i separata blad. Och köp för guds skull inte en sån där färdig salladsmixpåse.
3. Ju bittrare salladen är naturligt, desto mer spännande att äta grillad.

Vad kan jag göra med salladen när den är grillad? 
Tja, använd den som du skulle gjort om den inte var grillad. Servera som den är med en vinägrette, använd den i en ceasarsallad, lägg upp på ett stort fat och smula blåmögelost över. Lägg till några halverade grillade persikor. På bilden ovan syns grillad romansallad med avocado och klickar av creme fraice, det är också en bra idé.

Lycka till.

PS. Om du hungrar efter mer grönskapskunskaper rekommenderar jag att kolla in mina inlägg om majs, aubergine (min personliga favvo), gamlingarnas favorit moroten, den mystiska kålsorten romanesco eller varför inte det som handlar om grönsaksvärldens hemliga 007, nämligen stjälksellerin?

18:10 13 Jul 2015

Idag har jag läst om det japanska fenomenet Nyotaimori. Jag har hört talas om det innan och sett spår av det i västerländsk populärkultur, men inte grävt efter mer förrän idag. Jag inledde med lite slapphänta googlingar och fick ganska snart fram en artikel från The Guardian där en kvinna beskriver när hon var en av gästerna på en nyotaimorimiddag i London för fem år sedan. Det är mycket otrevlig läsning som jag rekommenderar starkt.

Samantha Jones i full sushiskrud i den första Sex and the City-filmen

Nyotaimori, som enligt en japanskspråkig källa direktöversatt betyder ungefär ”pile on top of”, är att servera sushi eller sashimi på en naken kvinnas kropp. Det finns också en mindre vanlig variant kallad Nantaimori som involverar en naken manskropp. Fenomenet med kvinnotallriken dök upp under samuraitiden som en del i firandet efter att man utkämpat större slag, och är från början en slags subgren av geishakulturen. Det förekommer idag i ganska begränsad skala i Japan. Hur begränsad har jag inte riktigt begripit, men det verkar inte vara speciellt mainstream, och det framgår av vissa texter jag läst att fenomenet blivit mindre vanligt efter hård kritik från feministiska håll.

Hela grejen är att kvinnan ligger blickstilla på bordet med slutna ögon och fungerar som ett slags serveringsfat för maten. Innan proceduren säger traditionen att hon ska bada och tvätta sig med en oparfymerad tvål, ta bort all kroppsbehåring, och strax innan måltiden spolas av med kallt vatten för att hålla temperaturen nere (åtminstone inledningsvis). I Japan läggs sushin eller sahimin ut direkt på huden eller på olika blad, medan det i vissa länder av hygienskäl finns krav på att det ska finnas plast mellan hud och mat. De kvinnor som agerar fat tränas i att ligga helt stilla i timmar (oklart hur många som ”tränas” på detta vis i modern tid), och de ska inte reagera på eventuell interaktion med kunden eller på något sätt visa sig berörda av vad som sker i rummet. Det är förbjudet att interagera med kvinnorna och de får inte vidröras annat än med pinnar för att ta av maten.

Okej, nog med torr info. När man googlar efter sånt här känns det lite som när man googlar efter sjukdomssymptom. Man får upp det som finns längst ut på spektrat, det vill säga sensationslystna buzzfeedlistor och knasiga ”så här galna är de i Japan!”-artiklar. Jag frågar en kompis som jobbat på en PR-byrå i Japan ett par år för att få någon slags bild av hur vanligt det är, och vad den allmäna bilden av nyotaimori är.

– Alltså, under två år där träffade jag ingen som hade varit på det eller någon som pratade om det överhuvudtaget. Det finns så mycket myter kring Japan men samtidigt så existerar ju också det mesta om man vet vilken dörr man ska öppna, som i de flesta storstäder. Min uppfattning är att det liksom bara inte är så vanligt som västerlänningar ibland får det att låta. Folk överdriver så himla mycket för att de vill att det ska vara sant. Typ detta med att det har gått att köpa använda trosor i automater? Inte helt omöjligt att det har gått på någon liten bar eller dylikt, men många får det att låta som att det går att göra överallt och att alla gör det hela tiden. Japan är så mycket mer normalt än många vill tro.

Hon bollar vidare frågan till en journalist hon känner som bott i Japan mycket längre. Han säger att hans kunskap i ämnet är väldigt liten, främst för att han aldrig sett fenomenet med egna ögon eller ens hört om någon som gjort det. Det är helt enkelt inte speciellt vanligt, tack och lov.

Jag kollar med ytterligare en vän som arbetat på en bar i Tokyo.

– Vad jag vet om body sushi är väl att det var en hajp som sträckte sig utanför Japan runt 90/00-talet. jag jobbade på en konstnärsbar i Tokyo som brukade hyras ut till sexkvällar lite då och då, där jag vet att de ibland hade kroppssushi för folk som kom dit. Men det är i princip enda gången jag någonsin hörde talas om fenomenet under mina två år där.

Mina googlingar på ämnet fortsätter. I många texter står det att nyotaimori vanligast förekommer i kriminella kretsar. Om det är sexklubbsfalangen som avses framgår inte. Jag tänker plötsligt på den västerlänska filmen Sushi Girl från 2012, där ”revenge is a dish best served raw” (mycket fyndigt om man känner till handlingen!). I en artikel jag hittar säger en författare och föredetta kriminalreporter för en stor japansk tidning att man absolut hittar nyotaimorins största anhängare i kriminella kretsar, men att det är ”too over-the-top for todays taste”. ”It still takes place and it was definitly something the Yakuza liked to do at parties. But as for now, it’s less popular with gangsters than before.”

I väst verkar det finnas en etablerad uppfattning att nyotaimori är del av japansk matkultur snarare än en ganska ovanlig undergroundgrej, vilket resulterat i exotifiering, missförstånd och förakt. I den spanska filmen Map of the sounds of Tokyo finns en scen där västerländska och japanska affärsmän äter sushi från en naken kvinnas kropp. Jag har inte sett hela filmen själv och bör därför vara sparsam med analys, men scenen har kritiserats för att exotifiera japansk kultur och överdriva förekomsten av nyotaimori.

Jag befinner mig i skrivande stund i Italien. Jag sitter på en balkong, med en öl bredvid mig och Comosjön framför mig. Ett plötsligt infall får mig att knappa in sökorden: Italia nyotaimori. Jepp, där har vi bekräftelsen – den tusenåriga traditionen är nästan utdöd i Japan, men lever vidare här i väst som någon slags exotisk jippogrej. Det finns en nyotaimorirestaurang bara ett par timmar bort.

19:14 9 Jul 2015

Svaret är tveklöst romanesco. En hybrid mellan blomkål och broccoli som är i säsong under sommarmånaderna och tidig höst. Förutom att den har en vacker färg är ju hela poängen med romanescons stjärnglans att den är uppbyggd av fraktaler, ett självlikformigt mönster med struktur i alla skalor. Kort sagt, den minsta delen av romanescon skulle om den förstorades se exakt likadan ut som en hel, stor romanesco. Fantastiskt!

Trixet för att laga denna glamorösa kålsort är att helt enkelt behandla den som om det vore broccoli. Med öm hand, alltså. Ångkokas för bästa resultat, då behåller den mesta möjliga av sina vitaminer och sin färg. Tjugo sekunder i kokande saltat vatten räcker egentligen. Om inte annat kan man ju servera den rå bara för att den är så vansinnigt snygg. Får man välja mellan att vara snygg och korkad eller ful och smart blir man ju genast förvirrad, men snygg betyder inte alltid dum, det brukar ju sägas att blandraser är mer intelligenta än sina renrasiga anfäder… det återstår att upptäcka.

16:12 8 Jul 2015

För en tid sedan satt jag i väntrummet på min läkar/hjärnskrynklarmottagning och bläddrade i tidningar. Det bjöds på två alternativ: Må Bra och tidningen Väntrummet (som skryter med att de är ”den största tidningen i svenska väntrum” lol). Eftersom jag var hos läkaren för att så att säga Må Bra valde jag att fördriva tiden med den tidning som bar det namnet. Det gick dock snabbt upp för mig att ingen i tidningen verkade må speciellt bra. Se exempel nedan.

Må Bra fick mig snabbt att må Mycket Dåligt.

Jag hittade de här bilderna i min telefon nu och blev nyfiken på vad mer tidningen har att bjuda på. Så jag kollade in deras hemsida. Den verkar mest handla om att få vardagspusslet att gå ihop samt att bli smalare. Några rubriker för att illustrera:

Fettbrännardieten: minska fem kilo på två veckor!
Skippa dieten! Är mer ovanlig mat – då går du ner i vikt
Därför är det okej att gå upp i vikt i sommar
Forskare: Din personlighet avgör hur du äter
Ny studie: Vitamintillskott kan ge dig akne
Därför har svenskarna tröttnat på dieter
Så många kalorier bränner en midsommarfest

… och så vidare i all oändlig oändlighet.

Tänkte avrunda med att berätta vilka topp tre saker som får mig att må bra just nu.
1. Att det är en fågel utanför mitt fönster som sjunger samma melodi hela tiden, exakt samma melodi som i den där Drake-låten ”started from the bottom now we’re here”. Jag gillar inte Drake så mycket men det piggar ändå upp.
2. Att göra eget iste och klunka i mig.
3. Att Google har en ny algoritm som fogar ihop bilder till film på ett helt SJUKT sätt

/Er tillgivne tidningsslaktare