17:11 15 Aug 2017

Som att stoppa in ett gäng enkronor i truten, se till att tugga lite medan de ändå är där, eller måla tungan grundligt med nagelbitarens största fiende ”stopp-och-väx”. Det är, enligt de jag frågat, adekvata beskrivningar av hur det känns att äta när man drabbats av fenomenet pinjemun. Pinjemun. Det låter ju som ett skämt. Men det är det inte.

Vi tycker väl alla om att ta oss en pinjenöt då och då. Stösslad på en sallad eller över något bländande gult italienskt bakverk, som topping tillsammans med honung på ett berg av vaniljglass, rostade på pizzor och mortlade till gegga i pesto. Eller, om man känner sig dekadent, direkt ur påsen som om de vore vilken bruks-nöt som helst, pang på bara. Men, att hänge sig åt pinjenötskonsumtion är inte bara en källa till glädje, utan också en möjlighet att skapa lite… vardags-edge. Då och då hör man talas om någon som råkat ut för det otroliga: pinjemunnen har slagit till. Och det är alltså inte en myt, utan verklighet, till och med en mardrömslik verklighet – din mun fylls av en besk metallsmak som förvärras när du dricker eller äter, den förpestar dina smaklökar och dödar all möjlig njutning. Och värst av allt: det kan vara i allt mellan några dagar och upp till tre veckor.

Ordet pinjemun, eller ”pine mouth”, blev allmänvokabulär runt 2009. Innan dess var det inte tal om att det skulle finnas några risker förenade med pinjenötsmumsande, men så plötsligt rapporterades flera fall av den otrevliga smakstörningen. På grund av att den otrevliga smaken dyker upp i munnen först ett eller två dygn efter att pinjenötterna konsumerats var orsaken till tillståndet länge ett mysterium, men inte ens när det fastslagits att det var pinjenötterna som var boven i bitter-mun-dramat skingrades mystiken: hur kom det sig att denna lilla till synes harmlösa och oftast mycket aptitliga nöt kunde orsaka sådant lidande, och varför just ? Nötterna (som – jag antar att detta måste nämnas – ju strikt sett är ett frö då de växer i kottar) studerades under lupp, men någon kemisk skillnad mellan nötter som orsakade så kallad pinjemun och de som inte gjorde det lyckades man inte finna. Det rörde sig heller inte om kontaminering till följd av bekämpningsmedelsanvändning, och inte fann man några förhöjda tungmetallvärden. En ytterligare förvirrande faktor var att av de personer som ätit samma pinjenötter drabbades endast vissa. Kunde allergi ligga bakom smakstörningen som uppstod? Nej, var det rungande forskarsvaret. Inte det heller. De flesta som drabbades hade ätit pinjenötter från Kina, och länge var tesen att det var härskna kinesiska pinjenötter som orsakade problemet. Men riktigt så enkelt tycks det ändå inte vara: skörden inför 2009 hade varit kass och de vanliga kinesiska pinjenötterna drygades ut med närbesläktade arter, och det var härskna varianter av dessa (Pinus armandii och Pinus massoniana) som orsakade att vissa konsumenter drabbades av den fruktade pinjemunnen. Äntligen någon att ställa vid skampålen!

För den vanlige lekmannen är det dock inte lätt att hålla koll på utseende, färg och form på olika pinjenötsarter så pass att man kan sålla agnarna från vetet. När det dessutom verkar vara relativt ovanligt att råka ut för kan man kanske unna sig att gambla lite och helt enkelt trycka i sig en och annan pinjenöt när tillfälle ges, istället för att leva sitt liv som kuvad och rädd att allt plötsligt ska smaka apa.

Jag kunde, efter att ännu en gång med skräckblandad förtjusning legat och funderat över det mystiska fenomenet pinjemun, inte låta bli att gräva efter förstahandserfarenheter i min närmiljö. Jag kanske till och med känner någon som varit med om det? Eftersom jag är en modern kvinna stavades lösningen: Instagram stories.

Bingo. Ett flertal personer anmälde erfarenhet inom ämnet, de flesta hade bara haft symptom i några dagar, men en vän rapporterar att det varade i outhärdliga två veckor.

”Fruktansvärt”, skriver han, ”allt smakade beskt och metalliskt”.

Jag frågar om det var hela tiden, eller bara när han åt eller drack. ”Det var en konstant lätt metallisk smak i munnen, men framförallt när jag åt så smakade allt urk. Jag och mitt ex fick det samtidigt efter att han köpt en påse med pinjenötter”.

Jag undrar om han lyckades hitta någon lindring eller bot, själv har jag aldrig hört talas om något som skulle hjälpa. ”Vi provade med all världens munskölj och diverse andra hygienartiklar”, svarar han. ”Boten verkade vara en kväll då jag drack en hel bag in box och rökte två paket cigg”.

För den som ätit fel pinjenöt verkar den olyckliga sanningen vara att ingen bot finns. Det är bara att genomlida straffet för sin girighet och vänta ut det hela. Inte så farligt, kan man tycka, men när mat är ens stora glädje här i livet kan det säkert bli en smula själadödande att allt smakar beskt metalliskt. Frågan är dock som sagt huruvida det är värt att undvika pinjenöten helt och hållet för sakens skull? Jag tror inte det. Girigheten vinner alltid.

/Slaktarn

14:51 14 Aug 2017

I mitt nyinförskaffade exemplar av boken Home Cooking av Laurie Colwin står det såhär i förordet: ”No one who cooks, cooks alone. Even at her most solitary, a cook in the kitchen is surrounded by generations of cooks past, the advice and menus of cooks present, the wisdom of cookbook writers.” Vilka fina ord, och så sant det är. Nu ska du få ännu klapp på axeln, en ryggdunk från en matlagare till en annan, i form av något så simpelt som en sallad. Laga den, och ägna mig en tanke när du gör det, så blir vi båda lite mindre ensamma och lite mer mätta.

"Home Cooking" by Laurie Colwin

Just nu tycks mitt stora mål i livet vara att få i mig så mycket dill som möjligt under så kort tid som möjligt. Jag har helt enkelt fått, förlåt jag kan inte hålla mig, dille på dill. När jag tidigare i veckan stod och bökade med att få ihop en måltid bestående av en slags färsbiffar med libanesisk kryddning, yoghurtsås och ugnsrostade grönsaker kändes det således inte mer än rätt att jag även slängde in denna favorit bland sallader: tomat i bitar, stora mängder dill och rostade valnötter. Fantastisk som den är, eller om man nu är på det humöret, blandad med tillexempel bulgur.

tomatsallad med dill och valnötter

Att ta sig från start till mål är ingen konst när det gäller denna sallad. Du delar några tomater i bitar (behåll kärnhusslabbet eller kasta bort, båda är okej i min bok), hackar upp ett rejält knippe dill, gör detsamma med en handfull rostade valnötter. Rör sedan ihop alltsammans med några matskedar god olivolja, en halv pressad citron, lite flingsalt, och – om du har lust – några drag med svartpepparkvarnen. Voilà – ett samspel så gott som något: dillen är pigg och *fräck* medan valnötterna bidrar med matighet och stabilitet.

Sitter du på något eget recept som involverar dill och som du tycker är särskilt briljant är det hög tid att glappa på käften nu, min resa i dillens värld är inte på långa vägar är över. Hit me.

/Slaktarn

19:06 9 Aug 2017

Vila betyder olika saker för olika människor. För mig betyder det att vara ensam och göra behagliga saker. Som att hämta ett paket med några efterlängtade böcker på posten, handla en korsordstidning och en konstig ljusstake på Ica. Fortsätta till Totemo Ramen för att hämta lunch att äta i den närliggande parken, lösa korsord i gräset och somna i solen, och senare slå mig ner på ett kafé med en kardemummabulle och en kaffe och sätta tänderna i en av tidigare nämnda böcker. Tillåt mig presentera: en dag i livet.

Låt oss tala om ljusstaken först. Jag kände mig oerhört nöjd när jag inne på Ica upptäckte att jag hade möjlighet att öka antalet heminredningsobjekt på temat kräftor i mitt hem med hundra procent, och det till det facila priset av tjugonio kronor.

crayfish candle holder

Med ljusstaken i tryggt förvar i väskan fortsatte jag mot min för dagen utsedda lunchdestination: Totemo Ramen på St Eriksgatan 70. De har haft semesterstängt ett tag, men höll öppet första dagen efter sommarens uppehåll just denna dag, och det uppenbarligen till mångas stora glädje, för det var otroligt mycket ramenhungrigt folk där.

Allt i livet handlar ju om balans, och efter att ha vältrat mig i ful-nudlar var det dags att besöka den andra sidan av spektrat, och detta genom en underbar komposition på kyckling- och fläskbuljong, dashi, wood ear-svamp (någon som kan det svenska namnet?), fermenterade bambuskott, salladslök, några fantastiska bitar bakad fläsksida, handgjorda nudlar och ett 64-graders ägg (som jag till min stora glädje noterade kommer från Sanda Hönseri! Yeah yeah wow wow är väl det enda rätta att säga om den saken).

totemo ramentotemo ramen

Helt enkelt en förbannat god skål med nudlar. Efter en och en halv timme parkerad i parken var jag redo för nya äventyr. På väg tillbaka till mina hemkvarter passerade jag Café Lela, som ligger vägg i vägg med Totemo Ramen – ett nyöppnat etablissemang som serverar georgisk mat i alla möjliga former. För den som ännu inte upptäckt det georgiska köket kan jag bara säga – you’re missing out. Om maten på Café Lela är ens en bråkdel så god som den jag ätit på de två andra restauranger som representerar det georgiska köket i Stockholm (restaurang Tiflisi på Hantverkargatan och Tbilisis Hörna vid Gullmarsplan) kommer de att få sig en ny stamkund i form av undertecknad. Hör på de här rätterna från menyn tillexempel: Auberginerullar med valnötter, kachapuri med ost och ägg, nötkötscheburek och potatispiroger. Ja!

En kort promenad senare var jag framme vid ett bageri jag utsett till mitt eftermiddagstillhåll. Väl på plats beställde jag en stärkande kardemummabulle och en kopp kaffe, vilket kändes som det perfekta ackompanjemanget till den nya bok jag varit och hämtat på posten och nu skulle till att sätta tänderna i: Home Cooking av Laurie Colwin, en fantastisk samling essäer på temat mat, och dessutom ett och annat ovärdeligt recept – ovärdeligt säger jag ja, för det har jag hört från Nigella Lawson, och henne anklagar man då rakt ej för lögn.

kanelbulle och kaffe

Efter en påtår och ett stort antal Laurie Colwin-visdomar senare tog jag mig hemåt, och i och med det slutar dokumentationen av denna mycket behagliga dag i livet.

Tack för mig och på återseende,
/Slaktarn

08:00 2 Aug 2017

Här kommer ett stycke information du inte trodde att du behövde: Kylie Jenner har ett litet *knep* när hon lagar ramennudlar. Ett knep som är ganska bra. Kanske till och med bättre än alla knep man får i mamma Kris Jenners kokbok sammanlagt.

När vi nu talar om ramen är det som avses det vi i Sverige refererar till som snabbnudlar, alltså portionsförpackade torkade nudlar med tillhörande smaksättning som adderas till kokvattnet. Somliga nöjer sig med att bara öppna detta tillhörande smaksättningspaket medan andra slår knut på sig själva för att öka aptitligheten på sina nudlar. Själv är jag ganska förtjust i att röra i en tesked gochujangpasta, kanske avsluta med att strössla rostad lök över alltsammans, och ibland om jag får feeling blir det en variant med nerhackad salladslök toppad med några droppar sesamolja och rostade sesamfrön. I det här gamla blogginlägget bekände jag min kärlek för den lika älskade som föraktade plastosten, och fick då tips av en läsare om att testa att lägga en skiva på ramennudlarna precis efter servering. Förlåt denna synd, men det är så vansinnigt fel att det blir rätt! Jag har dock ännu inte hunnit testa själv (någon annan?).

Kardashian/Jenner-familjens yngsta medlem, Kylie Jenner, har alltså även hon ett favoritsätt att tillreda sina snabbnudlar, och den femte augusti 2016 upplyste hon världen via Snapchat att detta involverade smör, vitlökspulver och ägg.

Kylie Jenner postade sitt knep för att laga nudlar på Snapchat

Någon ratio på ingredienserna framgår ej, men vad gör det när man har sunt förnuft och lite fantasi? Jag kan i alla fall avslöja att Kylies nudlar är överraskande goda, för ja, jag har testat. Huruvida hon själv kommer att fortsätta mumsa i sig sagda recept är dock tveksamt, då hon nyligen tillkännagav att hon numera är vegan.

Nu undrar jag, precis som receptmakerskan gjorde i samband med att bomben briserade, vilka era knep är för att hotta upp era snabbnudlar? Känner att vi med varandras hjälp kan bygga något riktigt fint här, en receptskatt för snabbnudelälskaren som är fast i samma gamla hjulspår. Låt oss hjälpa den stackaren. Låt oss hjälpa varandra.

/Slaktarn

07:00 1 Aug 2017

Breaking news för alla hot sauce-älskare: Tabasco lanserar nu sin ”scorpion sauce”, som blir den starkaste hittills.

En liten dash av vanlig bruks-tabasco (även kallad original red sauce) brukar räcka ganska långt för att sätta fart på smaklökarna. Men bor det inte en liten kicksökare i oss alla? En som vill tänja på gränserna, falla fritt? Har man inte funnit tillräckligt av den utsökta smärtan i någon av de andra sju tabascovarianterna som finns i handeln borde den nya skorpinjonsåsen få jobbet gjort, den är nämligen hela tjugo gånger starkare än orginalet. På hemsidan beskriver de sin nya baby såhär: ”A combination of scorpion peppers blended with guava, pineapple and a dash of Tabasco Sauce makes for a tangy sauce with untamed heat and a touch of Caribbean sweetness”.

Att såsen finns att köpa i butik i Sverige ännu betvivlar jag starkt, men kan man inte vänta tills dess att någon lämplig får tummen ur går det att klicka hem sitt exemplar genom företagets egna webshop.

/Slaktarn