10:56 28 Jun 2017

När jag skulle åka hem från New York fastnade jag i säkerhetskontrollen. Någonting i mitt handbagage hade sett misstänkt ut, och på personalens inrådan började jag packa upp väskan. Mannen som övervakade det hela hade död blick och entonig röst, rimligt med tanke på hans arbetsmiljö, och såg avmätt på när jag placerade min bråte på bordet framför honom. Till sist kom jag till den vita plastpåse jag fyllt med alla de köksattiraljer jag handlat under resan, och när jag drog upp en glasburk fylld med rökt honung vaknade mannen plötsligt till liv. Han tog burken, noterade innehållet var flytande och att det definitivt översteg hundracentiliters-gränsen, och så sa han: I love this! I use it as a glaze, like when I do a barbecue. Jag blev oerhört förvånad. Han sneglade åt ena sida, och sedan den andra, och så sköt han ner burken i väskan igen och sa: I never saw this.

På grund av en ändring i reglerna på italienska staden Genuas flygplats finns det skäl att misstänka att även säkerhetspersonalen där haft svårt att neka resenärerna hemfärd i sällskap av burkar med inhemska delikatesser. Regeln om max hundra centiliter vätska per behållare gäller fortfarande, men med ett undantag: pesto.

Flyger du hem från Genua är det numera fritt fram att bära med dig hela fem hundra gram pesto i handbagaget, detta förutsatt att du donerar minst femtio cent till en välgörenhetsorganisation som arbetar för att flyga barn i behov av akut sjukvård till sjukhus. Uppenbarligen har ett ganska stort gäng pestoburkar passerat säkerhetskontrollen sedan den basilikabaserade såsen gavs fri passage, för under de första tjugo dagarna har välgörenhetsorganisationen mottagit donationer på över femhundra euro.

Vad kan vi då dra för lärdomar av detta? Jo:
1. Hundracentiliters-regeln är blaj
2. Länge leve peston!

/Slaktarn

PS: Har du ett osunt stort intresse för mat i kombination med flygplatser så får du dagens kvot fylld genom att trycka här.

23:51 25 Jun 2017

Hon står upp medan de andra sitter, hon säger: Det här är en potatissallad, och här är en sallad med grönkål och äpple, och här är hummus. Här är grillat kött, sen har jag gjort en annan sallad här med kål.

Hennes vän säger: Men gud! Vad mycket du har gjort.

Hon säger: Ja, det var så kul!

Hennes vän säger: Du är verkligen en riktig liten husmor.

Sen skrattar vi.

En riktig liten husmor? En riktig liten husmor?

07:30 22 Jun 2017

Sommaren är, deprimerande nog, på sin peak just nu! Med midsommar runt knuten har vi inom kort en allt mörkare tid att se fram emot. Lyckligtvis är i alla fall jag ganska lik en groda i en kastrull som inte inser att vattnet börjar bli olidligt hett, fast i en motsatt situation då, och jag kommer inte att upptäcka hur kallt och mörkt det är förrän jag sitter på bussen med snorig näsa och raggsocksklädda fötter, bläddrandes bland mobilbilder från sommaren. Då kommer jag att tänka, upprörd: nej nej nej vad gör jag här?

Men inte ännu. Nu är det som sagt sommar. Och på sommaren kan man komma att behöva en alldeles särskild repertoar av recept, för aldrig ses vi väl och äter tillsammans så mycket som nu? Den här bloggen är ingen ungdom längre, vilket betyder att den blivit en enorm receptskatt. Naturligtvis kan du gräva själv, men ännu bättre är väl att jag, bloggens väktare och beskyddare, sammanställer en lista. Alltså: i glaset, bredvid glaset, på grillen, vid sidan om grillen, efter middagen – sommarens bästa recept, allt från våfflor med falsk laxröra till vietnamesiska grillspett.

 

I glaset

 


1. På listan över drinkar alla bör bemästra finns tveklöst bloody maryn. Här har jag skrivit en lång harang om hur du får till det. Experimentera dig till din personliga favorit och blanda till så snart tillfälle ges (förslagsvis någon slags brunchsituation).

2. Få allmän drinkinspiration och kaffe-lime-drinkinspiration specifikt genom att läsa mitt snack med enastående bartendern Amanda på Salon 39 i Köpenhamn.

3. Två grejer folk gillar jättemycket: glass, och gin & tonic. När dessa två saker, med lite hjälp från dig, slår sina kloka huvuden ihop får vi en gin & tonic-isglass, och vem vill inte ha det?

4. Den bästa after worken får du om du följer stegen i det här inlägget, kort beskrivet: friterad calamari med massor av svartpeppar, och till detta en klarröd svalkande americano.

 

Snacksigt

 


1. Gör alla en jättetjänst och återuppliva sjuttiotalsklassikern grönsaker med dipp (gott!!!) med det här receptet på rädisor med aioli på rostad vitlök.

2. Men ska du ta dig en drink tycker jag dock att du kan bjuda på fritrerade salviablad med flingsalt. Det går skitsnabbt och är skitgott, varken mer eller mindre.

3. En annan underskattad snack/förrättsituation är våfflan, en given sommarklassiker både salt som söt. Här finns ett recept på våfflor med en ”falsk laxröra” som är mycket användbar att ta till om det finns hungriga veganer eller för all del vegetarianer i närheten, och den där laxröran är heller inte så dum att slänga på ett gäng snittar eller ha som räksubstitut på en toast skagen.

 

På grillen

 

1. En god anledning att tända grillen (som om man behöver en ursäkt?) är att fira den amerikanska självständighetsdagen den fjärde juli, du kan ju tillexempel grilla flankstek och sno ihop en riktigt lyxigt dekadent milkshake.

2. När du ändå har grillen framme tycker jag att du kan slänga på några ostron också! (recept på rökta ostron med manchego, bacon och mangold finns här – plus en berättelse om mitt livs sämsta dejt).

3. Den här misomarinerade laxen går utmärkt att grilla, lägg på den med skinnsidan nedåt bara, och se till att toppa med sesamfrön och krasse så blir du genast klassens coolaste.

4. Det här receptet på vietnamesiska färsspett på citrongräs är dunder, nu när jag plockade fram det känner jag att jag lagar det alldeles för sällan. Man kan naturligtvis tillreda detta i en gjutjärnspanna, men på grillen kommer smakerna verkligen fram så som sig bör. Testa! Fläskfärsk, kycklingfärs eller nötfärs, du väljer själv.

 

Tillbehören

 

1. Med sommarens alla grillhäng tenderar vi att tävla om att slå knut på oss själva när det gäller att hitta på nya och finurliga tillbehör till den grillade huvudattraktionen. Om du gått hela ditt liv utan att grilla din sallad har du nu chans att ändra på det, och det tycker jag du ska, för det är riktigt gott.

2. Knåpa ihop några jordgubbsspett och grilla också när du ändå är igång, för du har väl hört att jordgubben är den nya tomaten? (Jan Johanssen har i alla fall det, för jag kommer ihåg att han länkade till det här gamla inlägget i en tweet. Ha!)

3. Är du inne på det asiatiska spåret kan den här koreanska salladen med gurka och gochujang vara ett utmärkt komplement till din grillade favoritgrej. Annars: testa den här salladen på haricot verts och persika.

4. Alla gillar väl en go potatissallad. Min favorit är denna klassiker: färskpotatis, kapris och rödlök med en vinägrett på dijonsenap, citron, honung, olja, salt och peppar. En annan god är den här ljumna varianten med örtolja och kvarg.

5. En annan lax som inte går av för hackor är den här lågtempade laxen med blodapelsin, solroskärnor, brynt smör och krasse. Kan ätas som en lunchsallad eller som inslag i nån slags buffésituation. Blodapelsin är inte direkt i högsäsong nu, men hallå hallå, varför inte byta ut mot grillad persika eller fänkål?

6. Mushy peas låter som ett irriterande dubstepkollektiv, men det är i själva verket ett slags klet du får till om du mixar gröna ärtor med mynta och lite annat kul. Det är gott och passar bra till grillade grejer, testa så får du se.

 

Efterrätter

 


1. När efterrättsinspirationen tryter går det bra att ta till en simpel småkaka med bryggkaffe-lösning: syltkakor aka hallongrottor är ju det godaste som finns, och somriga kusinen rabarberkakan är inte dum den heller.

2. Efterrätten Eaton Mess är ju en brittisk klassiker, men vill man twista till det en aning (och det vill man ju) kan man göra en Eastern Mess istället – komplett med rosenvatten, pistagenötter, grekisk basilika och färska hallon. Vacker som en dag.

3. Men så här: om Estern Mess vinner skönhetstävlingen, ja då är sockerkakan med vallmo och citron domaren som korade vinnaren – en riktig gammal go beauty queen vars skönhet ingen kan förneka. Bonus: fruktansvärt god.

4. Pajer av alla slag hör ju definitivt sommaren till, då bär och frukt finns i överflöd. Nu när Twin Peaks är på tapeten igen kan man unna sig att laga en körsbärspaj enligt konstens alla regler, recept finns här. Servera med vaniljglass så är saken biff.

5. Min all time favourite-favoritkaka är den här citronkakan av Anna Bergenström. Snygg, syrlig och god, och gör sig extra bra i sällskap av ett gäng färska jordgubbar.

In i köket med dig nu, stå inte där och slöa.
/Slaktarn

14:46 21 Jun 2017

Har man inte uppdaterat sin bild av Pamela Andersson sedan Baywatchtiden kan följande tänkas komma som en lättare chock: Pamela är sedan länge djurrättsaktivist och vegan, och senaste nytt är att hon planerar öppna en vegansk pop up-restaurang i nya hemlandet Frankrike.

Avslöjandet om krogplanerna var inbakat i en längre text hon postat på sin blogg, i vilken hon visade stöd för Julian Assange (rubrik: ”Why my heart stands with Julian”), som ju sedan länge barrikaderat sig inne på Ecuadors Ambassad i London för att undvika att bli utlämnad till USA och förut även Sverige. Det har florerat en del rykten om en romans mellan Andersson och Assange, och åtminstone bekräftar väl hennes text att det finns känslor i luften (”Thinking of Julian makes me wonder, what is the sexiest quality in a man? Surely the sexiest qualities in a man are bravery and courage. Sexiness in a man is showing strength. Having convictions and having the courage to stand by them.” och så vidare).

Vidare vädjar hon till diverse världsledare att stötta Assange, och hon riktar sig speciellt till Frankrikes nytillträdde president Emmanuel Macron: ”I am reaching out to Emmanuel Macron, and to his wife Brigitte Trogneux. As a resident of France, my adopted home, I would like to meet with you and discuss Julian’s situation”, varpå hon levererar en inbjudan till paret att närvara vid öppningen av hennes nya veganska restaurang: ”We will sit and eat good food and discuss what can be done for Julian. France could display its strength, and so could you, if you give Julian asylum”.

Nå, tillbaka till restaurangplanerna. Restaurangens namn blir La Table du Marché by Pamela, och kommer att ligga i staden Ramatuelle i södra Frankrike. Krogen öppnar är fjärde juli och håller öppet i femtio dagar. Anderson kommer dock inte att dra detta veganska pop up-lass ensam, utan har teamat ihop med kocken Christophe Leroy, som tagit fram menyn och kommer stå för matlagningen.

Pamela och kocken Christophe (upptagen med att undersöka några auberginer)

Konceptet ska vara ”festive, glamorous and vegan”, och som gäst utlovas man en ”sensual atmosphere”. Mer läsning (och några superhärliga bilder där Pamela myser i naturen med en golden retriver och en kvist rosmarin) samt bokningsinformation finns här.

/Slaktarn

Du kanske är en sån som ligger och fantiserar om syltkakor på nätterna. Hur de smälter i munnen, hallonens färg, den där segheten när man biter igenom. Ja, vi har väl alla våra små nöjen. Men låt mig erbjuda lite variation på eskapismerna: rabarberkakor. De kanske inte är vackra, men de är goda. Och till skillnad från i resten av livet så är godhet inom matvärlden faktiskt ett framgångskoncept.

Det rör sig alltså om rabarberkompott istället för hallonsylt. Jobbigt, kanske du tänker, men det är det inte. Det enda ”jobbiga” med att göra rabarberkompott är att skala och skiva rabarberna, för den ska den bara stå på spisen och göra sin grej, alldeles ensam. Några matskedar tar du åt sidan till dina kakor, resten lägger du dig på soffan och äter med vispgrädde lite då och då när du känner för det, inget jobbigt med det.

rabarberkakan är den nya syltkakan

1. Gör kakdegen (recept här). Slå in i plast, lägg att vila i kylen.

2. Gör rabarberkompott! Det finns massa olika recept på detta, och alla varianter går väl mer eller mindre an. Det viktigaste är att den inte blir för rinnig, eftersom den ska toppa kakorna. Hur mycket socker man har i beror på hur sura rabarber du kommit över, smaka dig fram. Här kommer ett grundrecept att förhålla sig till, men jag vill understryka att jag uppmuntrar till egna utsvävningar:

Skala och skiva 500 gram rabarber, lägg i en kastrull tillsammans med 1 dl vatten, 0,5 dl strösocker (men som sagt, smaka och se om du vill ha i mer), och en hel urskrapad vaniljstång (alternativt en tesked vaniljsocker om du inte pallar skaffa en stång). Vill du spejsa till det ytterligare kan du nu välja att ha i saker som stjärnanis, en kanelstång, limeskal, citronskal eller krossad kardemumma. Koka nu på medelvärme tills rabarbern mjuknat, rör om ibland. Om du tycker att kompotten är för rinnig låter du den stå en stund till, så får den reduceras något. Alternativt har du i någon tesked maizenamjöl, se bara till att röra om ordentligt.

3. Fram med kakdegen, forma kakorna, lägg på en plåt och gör en fördjupning i mitten på varje kaka. I med så rabarberkompott du får plats med, och så skjuts in i ugnen på 150 grader i femton minuter.

4. Bjud alla du känner, bli älskad och hyllad för all framtid.

/Slaktarn

PS. Här finns mer rabarberläsning, och här finns ett recept på rabarbersylt som man lagar i ugnen! Varsågod för det. Det är gott som tusan vill jag lova.