Trots att undertecknad är ungefär tjugotre timmar sen på denna boll vill jag ändå belysa det Google så fint belyst under dagen med sin doodle (se bilden ovan), nämligen att Takizo Iwasaki idag skulle ha fyllt 121 år. Vem är då denne Takizo Iwasaki? Jo, det är mannen som på trettiotalet gjorde business av fenomenet ”shokuhin sampuru”, det vill säga de ytterst realistiska måltidsdisplayer som används av många japanska etablissemang för att visa upp vilken mat de serverar. Iwasaki började sin bana inom fejkmatbranschen med en perfekt replika av en omelett tillverkad av vax. Idag är hans replikaföretag störst i Japan inom fältet. Nu för tiden skulle man kunna tro att plast vore det regerande materialet för att tillverka sampurus, men så är ej fallet. De görs fortfarande traditionsenligt i vax. Någon massproduktion är det inte heller tal om, då varje sampuru ska vara en replika av just den berörda restaurangens mat, och är således handgjord.
Det är ett fantastiskt vackert hantverk! Se själv på tillexempel den här filmen, som jag fick tips om av min utmärkte och minst lika Sampuru-faschinerade kollega Hateff.
/Slaktarn