11:35 19 Apr 2016

När Way Out West 2012 tog beslutet att enbart servera vegetarisk mat under festivalen svämmades kommentarsfälten över av arga köttätare som redan hade köpt biljetter och nu kände sig ”lurade”. Inga hamburgare! Hur ska vi bli mätta egentligen, vi måste ju äta! morrades det. När man läste om nyheten i media fick man bilden av att motståndet hos festivalbesökarna var gigantiskt, men i själva verket var reaktionerna mestadels positiva. I backspegeln är det tydligt att beslutet var en framgång. När skiftet till vegetariskt väl förankrats hos festivalpubliken lugnade de arga rösterna ner sig, och efter festivalen konstaterades att Way Out Wests klimatpåverkan reducerats med tjugo procent.

I augusti går Popaganda av stapeln, detta år för första gången i vegetarisk version. Den bakomliggande tanken är att minska festivalens klimatpåverkan och värna om miljön.

— För oss i Föreningen Popaganda tycker vi helt ärligt inte att det är en så stor grej. Med tanke på vilket högkvalitativt matutbud vi som vanligt kommer att leverera – och vilka miljömässiga steg vi tar, känns det helt enkelt självklart. I föreningen är vi typ redan åttio procent vegetarianer, så på sätt och vis är detta en bättre spegling än någonsin av vår hållning till vegetariskt matutbud, säger Simon Ahlgren som är projektledare för festivalen.

På den elektroniska musikfestivalen Into The Valley är man också noga med vilken mat man serverar. Men till skillnad från Popaganda kommer de inte att följa i de fotspår Way Out West trampade upp för tre år sedan. Här satsas det på att ”erbjuda stor variation av mat och dryck”, och det gör de, liksom föregående år, genom att samarbeta med Glad Stad och bygga upp en food court av food trucks.

— Vi har tittat på vilka som är ’hetast’ just nu och valt eftertraktade food trucks för att erbjuda mat som folk verkligen vill ha. Vi vill erbjuda en stor bredd och har mat från hela världen. Ur både miljösynpunkt, och för att tillfredställa veganer i större mån, kommer vi också se till att alla food trucks har minst ett vegetariskt alternativ. Veganska valmöjligheter finns givetvis också, säger Pauline Jönsson på Glad Stad.

Inte hela vägen, men en liten bit. Att musikfestivalerna en efter en övergår till den gröna sidan är naturligtvis positivt, men cynikern skulle nog rynka pannan och påpeka PR-vinkeln – att servera vegetariskt på en festival i syftet att minska miljöpåverkan är endast en droppe i havet när man ser till helhetsbilden, men det skräller högt i media. Liten ansträngning, stor image booster – och poäng att plocka hos en medveten publik. Men cynikerns surmulna tankar åsido är att göra vegetariskt till norm snarare än undantag inte bara en PR-fjäder i hatten som gör enskilda festivaler mer sympatiska, utan en vinst för alla. Vi får väl se vilken festival som är nästa att stryka kött från menyn.

/Slaktarn

18:57 16 Apr 2016

Första och enda gången jag varit inlagd på sjukhus var den en sköterska som vid inskrivningen frågade mig om jag var vegetarian. Nej, sa jag. Bra, sa hon, för det finns ingen vegetarisk mat.

Under vistelsen kämpade jag i mig kebabgryta med överkokt spaghetti, falukorv i ugn och ”medelhavsinspirerad” kycklinggryta med ris (medelhavsdelen av grytan bestod i att det var torkad oregano i). Samtliga rätter var en uppvisning i förakt för mat och allt vad mat har potential att vara. Trist, äckligt och inte ens möjligt för alla att äta. Det var synd, eftersom jag var på sjukhus för att jag var sjuk, och just av det skälet kan man ana att det hade varit bra att äta ordentligt.

På det deprimerande viset är det dock inte överallt. Från och med maj förra året har ett pilotprojekt pågått på en av psykiatriavdelningarna på S:t Görans sjukhus. Man har testat att servera vegetarisk mat som huvudalternativ till patienterna. Det var en av sjuksköterskorna som kom med idén och tog den vidare till den ansvarige överläkaren. Projektet visade sig bli lyckad, och de fick med sig fler avdelningar. Den fjärde april klubbades det igenom att samtliga tio slutenvårdsavdelningar i norra Stockholms psykiatri gått över till att servera vegetariskt som huvudalternativ.

I en intervju med tidningen ETC säger överläkare Antoinette Lundahl att det finns flera skäl till förändringen – dels hälsoaspekten, då det finns en överrepresentation bland patienterna i många sjukdomar, och många är överviktiga på grund av ett ofta onyttigt leverne. Därför är det bra om vården kan erbjuda mer hälsosamma alternativ. Sedan är det naturligtvis miljöaspekten. Men det finns också en jämlikhetsaspekt, säger Lundahl vidare i intervjun.
– Tidigare har det varit exkluderande, nästan diskriminerande. Till exempel de av muslimsk härkomst som inte äter fläskkött och hela tiden måste påpeka det och känna sig annorlunda. Vegetarisk kost blir inkluderande, man slipper känna sig utanför.

Just av den anledningen har de också sett till att behålla köttalternativet för de som föredrar det. Men de är i minoritet. Enast en eller två av de sexton patienterna som får plats på avledningen där pilotprojektet genomförts har aktivt valt bort det vegetariska. Totalt sett har alltså de 449 patienter som berörts av förändringen i kosten varit positiva. I en utvärderingsenkät svarade hela åttio procent att de var nöjda med vegertariskt kost som huvudalternativ, och nästan hälften sade att de inspirerats till att äta mer vegetariskt utanför avdelningen.

Förhoppningar om att se projektet växa så att vegetariskt blir norm inom hela vården, men än så länge finns inga planer på det.

/Slaktarn

11:53 14 Apr 2016

chips

Hej och välkommen till Chipsnytt, formatet som ger dig de senaste nyheterna inom chipsvärlden.

Estrella lanserar något de kallar ”nästa generation chips”
Om du någon gång funderat på vilken chipstillverkare som är störst i landet ska jag bringa klarhet i det nu. Det är Estrella. Nu rör de om i frityrgrytorna genom att ”reformera” (deras ord, ej mina) chipshyllan på ett aldrig tidigare skådat sätt: De kommer att tillverka alla sina chips med skalet kvar. Dessutom har de hittat på en ny teknik som gör att potatisen skärs tunnare. Resultat: Krispigare chips. Och godare, om man ska tro det blindtest som gjorts i samband med lanseringen, där sju av tio testare föredrog den här nya sorten från Estrella framför konkurentens.
– Den nya tekniken och skalet kvar ger magiska egenskaper och det är slående vilken skillnad det blir för kvaliteten och smakupplevelsen, säger Estrellas VD Carina Hansson om lanseringen.

Kokoschips med chilismak
Jag tycker inte om kokosolja, förutom att olja in mig med den i duschen. Men jag har förstått att många andra tycker om kokosolja. Älskar, till och med. När jag såg den här nyheten tänkte jag först urk, chips friterade i kokosolja. Det var fel av mig. Chipsen i fråga är alltså gjorda av kokos, ni vet sånna där kokosflarn som man liksom skrapat fram. Företaget Cocosa har nu tagit fram sådana i smaksatt variant: en med smak av chili, och en söt. Ekologiska, tillsatsfria och glutenfria. Vilken fest!

Klart slut.
/Slaktarn

oprah

…är att man kan hitta sånna här pärlor. Äntligen får jag veta!!!

/Slaktarn

22:24 12 Apr 2016

lunch

Det är inte en bra dag idag. Alltså verkligen inte en bra dag. Både kropp och själ är missnöjda och allt solsken i hela världen skulle inte kunna få mig på gott humör. Trots detta beslutade jag göra en ansats att förändra mitt sinnestillstånd genom att först köpa en bok, och sedan gå till en lugn och behaglig uteservering för att äta en ensamlunch medan jag påbörjade boken. Så jag gjorde det. Jag beställde ångad sej. Potatis, pepparrot och en liten hög räkor till. Åt upp tre bröd i rask följd från brödkorgen. Jag var själv på uteserveringen, hade den bästa platsen. Kände mig nöjd med den riktning jag beslutat att dagen skulle ta, och hoppades liksom att om någon som inte kände mig gick förbi kanske den skulle tänka, vilken spännande person som sitter där, vilken härlig dag hon har! En upplyftande tanke.

Sedan tog lunchen en annan vändning. En tredjedel in i fisken dök åtta tanter upp. De slog sig ned vid borden runt om kring mig som en flock pladdriga fåglar. Borden rymde bara två sittplatser vardera så jag blev liksom omringad. De var från Norge. Vecklade ut stora kartor och pratade om Södermalm: ”det var här på södermalm som författaren Stieg Larsson satt och skrev Millenium-triologin” sa en av dem. Det kändes som att jag var en av dem, vilket hade kunnat vara trevligt då de verkade ha det himla härligt, men på grund av min sinnesstämning kändes det inte bra. Att om någon gick förbi skulle de kanske inte urskilja mig där i mitten, inte identifiera mig som en ung kvinna som satt där och lunchade, hade kvalitetstid med sig själv, en bok och en ångad sej. Det var synd, för jag behövde verkligen den bekräftelsen idag. Åt upp, betalade och gick.

Längtar jättemycket tills jag är en tant.