15:27 24 Apr 2018

Vårsolen och uteserveringarnas utbredning på stadens gator väcker en törst efter rosé i många. Det är nästan tvångsmässigt – man har siktat in sig på ett gott glas rött, serveringspersonalen närmar sig, och så hör man sig själv säga ett glas rosé tack. KALLT. Det är bara att lägga sig platt.

Nu när du ligger där platt kan jag passa på att informera om att Angelina Jolie och Brad Pitt har ett rosévin, och att det från och med fjärde maj återigen finns att köpa på systembolaget. Miraval heter det, och är ”torrt med stort mineraldriv och solmogna röda bär följt av citrusfrukt och örter”.

Miraval - ett rosévin av brad och angelina

Paret köpte det franska slottet och vingården Miraval 2012 och tog hjälp av vinfamiljen Perrin för produktionen. Ett klokt drag vad det verkar, då detta till skillnad från många andra så kallade ”kändisviner” anses hålla bra nivå. När paret sedan skiljde sig för ett par år sedan uppstod stor oro bland Miraval-fansen – blir det mer vin, eller är vi nere på sista dropparna? Så småningom stod det klart att egendomen skulle skrivas över på parets gemensamma barn, och således kunde fansen dra en lättnades suck och korka upp en flaska till. Och nu är det alltså dags för ytterligare en omgång Miraval.

Sip away!
/Slaktarn

11:11 18 Apr 2018

Det har varit ett relativt lågt uppdateringstempo här senaste tiden. Nu är jag äntligen ute på andra sidan av det som i stor utsträckning blockerat mitt matprat, och alltså kan vi återgå till någon form av ordning och reda.

Som kickoff på denna nya era ska vi ta oss an ett kul dokument som dyker upp en gång om året: nämligen Matrapporten av matkommunikationsbyrån Food & Friends. Det är en undersökning av 1000 svenskars matvanor som syftar till att undersöka förändringar i våra attityder kring det vi stoppar i oss. Let’s take a look.

Matrapporten 2018 av Food & friends

En av rapportens stora hållpunkter är listan över svenskarnas 10-i-topp favoriträtter att laga till vardags. I år är listan snarlik förra årets, med ett stort undantag: rätten biff med tillbehör har helt halkat av, och ersatts av soppor. Något annat som är värt att notera är att män och kvinnor är överens på alla punkter, utom när det gäller vegetariskt till vardags. Det hamnar på sjätte plats för kvinnorna, medan männens vardagstopp har vego på plats 14.

Svenskarnas 10-i-topp vardagsrätter 2018
1. Kyckling med tillbehör

2. Spaghetti med köttfärssås
3. Fisk
4. Köttbullar med tillbehör
5. Pastarätter
6. Vegetetariskt
7. Korv med tillbehör
8. Lax
9. Korvstroganoff
10. Soppor

Till helgen ser favoriträtterna lite annorlunda ut: där toppas listan av biff med tillbehör, och så hittar vi klassiska snabbmatsrätter som pizza och hamburgare. Även tacos är föga förvånande en storfavorit, och är den absolut mest populära rätten hos barnfamiljer.

Den vegetariska trenden växer sig inte helt oväntat starkare överlag, och majoriteten av de tillfrågade uppger att de väljer vegetariskt för att det är mer hälsosamt. Det näst vanligaste skälet till att välja vegetariskt är miljön, och i den kategorin utgör de tillfrågades ålder en tydlig skiljelinje – för personer mellan 15–24 år så är miljöaspekten det viktigaste (23 procent), medan av de över 55 år så anser endast 6 procent att miljön är en anledning till att äta vegetariskt. De som valde vegetariskt på grund av djurens väl och ve utgjorde endast tio procent.

De viktigaste faktorerna när vi väljer vad vi ska köpa för mat till middag är främst råvarornas kvalitet, priset och förstås ”att det är gott”. Här är det dock främst ekonomin som styr – de som tjänade mindre än 19 000 kronor i månaden prioriterar ett bra pris, medan de som tjänar 35 000 kronor eller mer tycker att kvalitén är viktigast.

Matrapporten 2018Källa: Food & Friends matrapport 2018

Att shoppa mat online är vanligast bland personer som är 25-35 år gamla – vilket kan hänga ihop med att barnfamiljer är överrespresenterade bland nätshopparna. Det är också ett tydligt storstadsfenomen – ju större stad desto fler procent handlar mat på internet. 64 procent av oss har dock (än så länge) aldrig testat att klicka hem maten snarare än att ta sig till mataffären.

Hela rapporten finns att läsa här! En bra reality check, om man som jag är en matbloggande storstadsbo som uppenbarligen ligger i grov överkant när det gäller exempelvis den tid som läggs ner på matlagning till vardags. Eller om man bara vill jämföra hur ens preferenser ligger i förhållande till snittet.

/Slaktarn

20:02 11 Apr 2018

Kanske går du runt och undrar hur det kom sig att du ändå blev lite sugen när dessert kom på tal, trots att du just tänkt ”äter jag en till pommes frites så spyr jag”. Det har i alla fall jag tänkt på fler än en gång. Men tack vare infon som följer kan du sluta undra och get enlightened! Så här ligger det till:

Det finns massor av studier som tyder på att en för varierad kost faktiskt är negativt i fråga om viktökning. En person som äter olika rätter varje dag kommer trots att maten objektivt sett är nyttig att vara mer benägen att gå upp i vikt än en person som äter samma onyttiga rätt varje dag. Detta anses vara av två skäl: äter vi samma rätt varje dag blir vi uttråkade, och så blir portionerna mindre och mindre för var dag som går. Det andra är för att vi, hur modern världen vi lever i än är, fortfarande har en biologi som tillhör en stenåldersmänniska. Hjärnan premierar variation, för en gång i tiden var mat hårdvaluta. Din hjärna säger ungefär: ”Wow, choklad! Ta den och ät den snabbt! Det kan dröja en evighet innan vi får en sån här chans igen!”, som om du var en samlare på Afrikas savann för 150 000 år sedan som hittade några särskilt näringrika och söta bär i en glänta. Bara det att det inte behöver dröja en evighet innan vi äter dessa godsaker igen, det är bara att gå ner till närbutiken – och så är hjärnan igång igen, hetsar oss, och vi går upp i vikt.

Stenålderssystemet var väldigt bra på sin tid, men i vår moderna värld är det kontraproduktivt. Har du någonsin känt att du är proppmätt, vill aldrig ens titta på mat igen, men ändå känner att du har lite extra rum för den där efterrätten? Ett ord: stenåldershjärnan. Uttrycket ”extra dessert belly” är mer sänning än myt.

/Slaktarn

13:34 2 Apr 2018

Dagens viktiga ämne är idiotiska köksverktyg ingen behöver. Jag har så mycket att säga om detta att jag inte får ur mig ett ljud, så vilken tur då att Laurie Colwin sade det så bra i sin book Home Cooking från 1988: ”Most things are frills – few are essential. It is perfectly possible to cook well with very little. Most of the world cook over fire with no gadgets at all.”

Ja, det är lätt få för sig att man för att kunna laga ett anständigt mål mat behöver både olivurkärnare, ankpress och grönsakssvarv. Där står man med kokboken i högsta hugg, redo att kasta sig ut i nya kulinariska vatten, men upptäcker vid närmare titt att ens kök saknar både mandelkvarn och champagnesabel. Vad gör jag nu? Lägger mig ner och dör? 

Det finns tre sätt att ta sig ur en sådan knipa: ge upp, bli innovativ med det som finns att tillgå, eller shoppa. Att shoppa är kul. Att handla något nytt är ofta att måla en bild av vad som komma skall: de nya springskorna med optimalt stöd för hålfoten och antimikrobiella egenskaper, den gigantiska gasolgrillen med bluetooth-termometer. Med dem är den ljusnande framtid din. Tills du upptäcker att du inte längre får plats med tallrikarna för att alla skåp är fulla av märkliga prylar vars pris per användningstillfälle blivit rasande högt.

Det är som sagt kul att köpa grejer, det ska inte stickas under stol med. Annars skulle jag inte äga en donut-stans eller en köttbullstång, och förmodligen skulle jag inte heller ha ett set med skojiga drinkpinnar eller en idiotisk ljushållare form av en hög kräftor. Man kommer förvånansvärt långt här i livet beväpnad med en visp, en kniv, en skärbräda och eventuellt en termometer. Skulle du trots detta råd känna dig sugen på lite onödiga specialiserade köksprylar så följer nedan en lista på kandidater för jobbet.

1. Verktyget som förvandlar ägg till kuber
Är du trött på ovala ägg så är det här verktyget för dig. Kläm ägget till en kub och lev lycklig i alla dina dagar.

verktyget som förvandlar ägg till kuber

2. Variationer på fruktskärare
Här är några exempel på specialiserade fruktskärarverktyg. De har alla gemensamt att samma jobb går att göra med en kniv och att de alla är jobbiga att rengöra.

Bananskärare, jordgubbsskärare, äppleklyftare och vindruvsskärare (!)

3. Äggviteseparerare
Om man tycker att det är svårt och/eller jobbigt att separera vitan från gulan med händerna så är kan det här verktyget vara en klok investering – knäck ägget i en skål och låt den här märkliga lilla gummigrejen slurpa upp gulan.

äggviteseparerare
4. Håll koll på temperaturen från ett annat rum
Vi har alla varit där. Man bjuder hem vännerna på en god bit kött, och istället för att mingla tvingas man stå i köket och stirra som en galen på termometern för att inte råka översteka köttet. Här är lösningen på problemet! Föreställ dig istället följande: där står du och berättar din bästa anekdot när det ringer i fickan, och du ursäktar dig avslappnat med orden ”ett ögonblick, det är min köttbit som ringer”. Toppen!

köttermometer
5. Sparrisskalaren
När en vanlig grönsaksskalare helt enkelt inte duger för dig.

sparrisskalare
6. Sushibazookan
Den här har figurerat på bloggen tidigare, och jag måste erkänna att den lockar mig en aning. Sanningen är nog dock att om du behöver en sushibazooka för att lyckas med sushin hemma så är det troligtvis bättre för alla att du går ner på den lokala sushihaket och beställer en take away.

sushibazooka
7. Pickle-uppfångaren
Ett verktyg som finns till enbart för att hjälpa dig fånga upp pickles ur burkar! Även här måste jag erkänna att ett viss intresse väcks inom mig. Äter man mycket pickles så vet man att det är ett ständigt pillrande att få upp dem ur burken, och man vet också att de är som godast när de äts direkt ur burken, och då främst som ett oväntat snack när man råkar passera kylskåpet. Denna ”pickle picker” ser dock ut att enbart fungera på mindre varianter, så du kan alltså komma att behöva en större version till de där riktigt stora saltgurkorna man ibland cravear.

Pickle picker
8. Små tallrikar för ”finger food”
Om någon friar till dig med en finger food-ring, säg nej.

finger food-ringar
9. Den här fiffiga självroterande spaghettigaffeln
Aldrig mer ömma handleder!

självroterande spaghettigaffel

10. Körsbärsurkärnaren
Jag vet inte vad jag ska säga. ”I am speechless. I am without speech”, som Elaine sa i ett avsnitt av Seinfeld. Men här är den i alla fall.

körsbärsurkärnare

Egna exempel på onödiga köksprylar (som du älskar att hata eller hatar att du älskar) kan lämnas i kommentarerna.

/Slaktarn

11:36 21 Mar 2018

Idag dimper marsnumret av tidningen Buffé ner i prenumeranternas brevlådor. Buffé är Icas kundtidning, och med sin upplaga på 2,5 miljoner är det Sveriges största mattidning. Marsnumret ser rätt så annorlunda ut än tidigare nummer, med ett modernare tilltal med med större grafiskt fokus. Bakom förändringen ligger Studio Bon, som officiellt tog över uppdraget att producera tidningen från större byrån OTW i november förra året.

Tidningen Buffé mars 2018Marsnumret av nya Buffé

Nytt är också att jag haft ett finger med i spelet, och kommer att ha det även framöver. I det aktuella numret har jag bland annat bidragit med recept på gravade äggulor, ett gäng kokbokstips, våffeldagstankar och en svinhärlig påskdessert (älskar ordet påskdessert!).

Jag är jätteglad att vara del i det här projektet, dels för att Studio Bon har ambition och verktyg att utveckla tidningen till något som är relevant idag, och dels för att jag har en personlig relation till Buffé som är rätt fin. Ung, matintresserad framförallt pank var Buffé nämligen en av få mattidningar jag kunde ta del av, och minns att jag blev lika glad varje gång den trillade ner i brevlådan månad efter månad. När jag pratat med andra har de haft en liknande känsla. Folk sparar på sina gamla nummer av Buffé för recepten och inspirationen, vilket är ett gott betyg särskilt som det ju faktiskt är en kundtidning och inte ett magasin man går och handplockar från tidningshyllan.

Tidningen Buffé mars 2018

Gravade äggulor Buffé 2018. Foto Sofia BlåvargGravade äggulor ur marsnumret av nya Buffé.
Foto av Susanna Blåvarg och styling av Linda Lundgren.

Har du Icakort och shoppar över en viss summa som jag tyvärr inte minns så får du automatiskt hem tidningen i brevlådan. Annars går det förstås bra att läsa den digitalt på hemsidan, där även samtliga recept finns tillgängliga.

/Slaktarn